NEREDE O ESKİ ESKİ BAYRAMLAR
Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ
1980 lerden sonra yaygınlaşan köyden kent göç, tarımdan hizmet ve sanayi sektörüne göçüş dönemi, hızla gelişen elektronik iletişim çağı eski gelenek ve göreneklerimizi unutturdu. Eskiden postacı yolu gözleyen insanların artık cep telefonu,wathsappı,e-mail adresi ve sosyal medyası var. Oradan haberleşir oldular..
Kuşkusuz teknolojinin gelişmesi çoğu zor olan işleri oldukça kolaylaştırdı. Ancak daha önce sosyal olan insanlar kendi dünyalarına çekildiler ve kalabalıklar içinde yalnızlaştılar. Geniş aileler paramparça oldular. Çekirdek aileler bile dağıldılar..
Eskiden gerek dini bayramlar ve gerekse milli bayramlar büyük bir coşku içinde kutlanırdı. Çocukluğumun geçtiği Kozluca Köyü’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramını köyün ilkokul öğrencileri ve öğretmenleri köy meydanında halkla birlikte kutlardı. Şiirler okunur yerel oyunlar oynanırdı.
Dini bayramlara hazırlık günler önce başlardı. Şekerler, kolonyalar alınır tatlılar hazırlanırdı. Hele çocuklar bayramları dört gözle beklerdi. Zira onlara yılda bir kez bayramlık giysiler ayakkabılar alınırdı. Bayram namazından sonra önce aile büyüklerinin eli öpülür sonra aile büyükleri, çocuklara hangi evlere gitmesi gerektiğini anlatırdı. Çocuklar bayramcı gittiği her evde büyük adam gibi karşılanırdı.
Her bayramda, bayram namazından sonra köydeki evimize köyün en garibanlarından birisinin yemeğe babam tarafından getirildiğini hatırlıyorum. Köyde özellikle yoksullar için garibanlık duygusu hissedilmezdi. İnsanlar kaynaşır, küsler barışırdı.
Ekmek kavgası aşiretlerin akrabaların hatta ailelerin birbirinden kopmasına uzaklaşmasına ve en önemlisi yalnızlaşmasına neden oldu. Artık eski bayramlar yok. Büyük kentlere yaşayan bazı insanlar için bayram sahil bölgelerine gitmek için bir vesile haline geldi. Köylerde evden eve dolaşarak şeker toplayan çocuklarda kalmadı artık..
Gün geçtikçe bazı geleneklerimiz göreneklerimiz yok olmaya devam ediyor. Kaynaşma, barışma, yardımlaşma duyguları kaybolup gidiyor. İnsanlar kalabalıklar içinde bireyselleşip adeta makineleşiyor..
O nedenle insan nerede o eski bayramlar diye sormadan edemiyor.
Herkese mutlu ve sağlıklı bir Ramazan Bayramı dilerim..