Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde çok sayıda kaplumbağa bir camiinin bahçesini adeta mesken tuttu. Yaz kış bu parktan hiçbir yere ayrılmayan kaplumbağalar ilçe halkının da ilgi odağı olurken, cami cemaati vatandaşlar hergün kaplumbağaları besliyorlar.

Acıgöl ilçesinde mezarlıkta yaşıyorlar...

Acıgöl İl Genel Meclis Üyesi Metin Vural, kaplumbağaları sürekli kontrol ettiğini, ters dönenleri çevirdiğini belirterek, "Kaplumbağalara cami cemaati ve ilçe esnaflarımız sahip çıkıyor. Hepsini düzenli olarak beslemeye çalışıyoruz. Çevreden de kaplumbağalara yiyecek getirenler oluyor" dedi.

Cami cemaati ile birlikte kaplumbağaları besleyen Acıgöl eski İl Genel Meclis Üyesi Metin Vural yaptığı açıklamada, “Burası Acıgöl ilçemiz Bahçeli mahallesi Mezarlı camii bahçesi. Yaklaşık 5 yıldır devamlı burada yaşıyorlar. Yaz kış bir yere gittikleri yok. Şuanda cami bahçesinde 25 ila 30 adet kaplumbağa var.  Geçen yıl 60-70 taneydi.  Marolu çok seviyorlar. Yaptığım araştırmalara göre bu kaplumbağalar karasal iklimde yaşıyor. Yaklaşık 100 ila 150 yıl arasında yaşıyorlar. Özellikle dişleri yok, sert damak yapısına sahipler. Otu ise sert damakları ile eziyorlar” dedi.

Vatandaşlar elleriyle besliyorlar...

Vural, “Mezarlı cami cemaati ve ilçe esnaflarımız olarak marul, karpuz kabuğu, bağ yaprağı ile bizzat beslenmesini sağlıyoruz. Yeni yavrularıda var. Oturup bizde izliyoruz büyük keyif alıyoruz. Ayrıca kaplumbağaların karınları açken, dillerinin rengi pembe. Doyduktan sonra ise kırmızı renge dönüşüyor. Eylül ayından itibaren soğuyan havalar ile birlikte kış uykusuna yatıyorlar. Mart Nisan aylarında yeniden çıkıyorlar ve yumurtalarını yuvalarına bırakıyorlar. Yaklaşık iki ya da üç aylık bir süreden sonra yavruları yumurtalarından çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Ortaya çıkan o görüntüler yürekleri ısıtıyor.