Nevşehir'de okulların açılması ile birlikte son günlerde okul çıkışı kavga eden öğrencilerin haberleri FİB Haber merkezimize ulaşmaya başladı. Geçtiğimiz hafta Nevşehir'deki bir lisede yaşanan öğrenci kavgalarına bu defa Avanos'ta eklendi.
En son Avanos'ta liseli gençler arasında çıkan tartışmada lise öğrencileri sopalarla birbirine girdi. Sopaların havada uçuştuğu o kavga bir vatandaşın cep telefonu kamerasına takıldı.
BİRBİRLERİNE ACIMASIZCA VURDULAR
Avanos'da öğrenciler arasında yaşanan tartışma sopalı kavgaya dönüştü. Çok sayıda öğrencinin karıştığı ve gençlerin birbirine sopayla acımasızca vurduğu anlar saniye saniye kaydedildi.
Bir taraftan okul önlerinde denetimlerini aralıksız sürdüren polisler mercek altına aldığı Lise öğrencilerini sıkı takip ediyor...
Neyseki, Nevşehir polisimiz öğrencilerin evlerinden okullarına güvenli bir şekilde gidip gelebilmeleri için büyük özveriyle mücadele ediyor. Ama işi sadece polisimize bırakmakla bu işin çözümlenmesi mümkün değil. Şiddetin sadece bir asayiş sorunu olmadığı gerçeğinden hareketle, özellikle Eğitmenler ile anne ve babalar başta olmak üzere tüm ailelerin bu konuda evlatlarını sürekli kontrol etmesi, çevre sakini vatandaşlarımızında bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor.
Okulların, yönetiminde velilerin de katılımının sağlandığı, öğrenci, öğretmen, yönetici, okul çalışanları ve semt sakinlerini de içeren toplum merkezine dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Ayrıca, İlimiz genelinde faaliyet gösteren "Eğitim Sendikaları" da bu konuda öne doğru bir adım atarak yaşanabilecek olumsuz olaylara karşı tedbir ve çözüm önerileri üretmeli.
Okullar, sportif, kültürel ve eğitsel etkinliklere en az dersler kadar önem vererek öğrencileri özne durumuna getirmelidir. Üreten, başkalarıyla kültürel, eğitsel diyaloglar kurabilen insanların özgüvenleri gelişir, kendilerine ve çevrelerine sevgi beslerler. Bulunduğu çevrenin kültür merkezi olan bir okulun öğrencisi arkadaşlarıyla olan sorunlarını konuşarak çözmeyi de içselleştirir. Eğitimde karşılaşılan sorunların çözümü yine eğitimde aranmalıdır. Rehberlik servisleri işlevselliştirilmeli. Okullarımızın, sevgi dolu bir yaşam alanı durumuna getirilmesi öne çıkarılmalıdır.
-Provokasyona gelmeyin gençler!
Bir sözümüzde yarınımız gençlerimize; "Sonrasında telafisi olmayan pişman olacağınız yüzünüzü kızartacak hayatınızı karartacak sevdiklerinize mahçup olacağınız işlerden uzak durunuz... Bunu kendiniz için, aileniz için, sevdikleriniz ve sevenleriniz için velhasıl Türkiye'miz için yapmalısınız. "
İşte Lise öğrencileri arasında çıkan kavgaların başlıca nedenleri:
Kıskançlık- (Bahene sözde kız arkadaş),
Ergenlik sorunu ve bunalımları,
Laf atma,
Alay etme,
Dedikodu,
Hakaret,
Çıkarcılık,
Hırsızlık,
Bencillik,
Ayrımcılık,
Memnuniyetsizlik,
Düşüncesizlik,
Hoşgörüsüzlük,
Küfür- Sözlü kavga,
Saygısızlık vs.,
Liselerde Karşılaşılan Öğrenci Çatışmalarına İlişkin Okul Yöneticilerinin Görüşleri; Fiziksel şiddet Kavga, birbirine omuz atma, el şakaları, fiziksel şiddet, Sözel şiddet, Küfür etme, sözlü tartışmalar, çekememe, alay etme, horozlanma. Kıskanma,
Kişiler arası çatışmalar Gruplaşma,- kız-erkek çatışması, duygusal ilişkiler, birinin arkadaşına yan bakma, sarkıntılık, gruplaşma, çeteleşme, aynı kişiye aşık olmaktan doğan çatışmalar.
Ahlaki öğeler Hırsızlık.
Entelektüel çatışmalar Otorite mücadelesi, uyum sağlayamama, üstünlük kurma, kendini kabul ettirtme, kültürel çatışma, lider olma çatışmaları.
Sevgili öğrenciler bir problem ile karşılaştığınızda, yaşadığınız her ne olursa olsun böyle bir durumda olayları "ailenize, öğretmeninize yada polise" mutlaka bildirin. Sorun olarak gördüğünüz her ne olursa olsun bir konuyu şahsi yada grup olarak fiili uygulamalarla çözmeye kalkışmayın.
Üzüldüğünüz yada haksızlığa uğradığınız konuda gerekli müeyyideler kanunlar nizam çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşur.
Unutmayın, Sizi tartışma ortamına çeken, kavgaya bulaştıran biri iyi bir "Arkadaş" kesinlikle değildir.
Ve unutmayın kavga hiçbir problemin çözümü değildir. Birbirimizi sevmeyi, sabretmeyi ve tahammül etmeyi öğreneceğiz.