Nevşehir EBS'li öğretmenlerin Balkan ülkelerine düzenlediği, ecdadımız Osmanlı'nın yadigarı olan topraklara yapılan kültürel gezi süresince; geçmişte uzun yıllar Osmanlı hâkimiyetinde kalan Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Yunanistan ziyareti sırasında pek çok tarihî eser ve önemli mekanlar ziyaret ediliyor.

Ulusal ve yerel rehberlerin eşlik ettiği gezinin, Bosna Hersek, Makedonya ve Kosova bölümlerinde Osmanlı'dan kalan, atalarımızın izini taşıyan camiler, köprüler, külliyeler geziye katılanlar tarafından büyük bir dikkatle incelendi, notlar alındı, fotoğraflar çekildi. 

Gezi ile ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim-Bir-Sen Nevşehir Şube Başkanı Harun Öcal; "Egitim ve Sosyal İşler Başkanlığımızca düzenlenen turumuzun bugünkü durağı Bosna Hersek oldu. Mostar şehri ile başlayan gezimiz Saraybosna şehri ile devam etti. Başçarşı, Sebil Maydan'ı ve ardından Bilge lider Aliya İzzetbegoviç'in kabri ve şehitlik ziyareti yapıldı. Dr. Ögr. Üyesi İbrahim Şanlıbaba ve Ibrahim Basaran hocalarımız Nevsehir' de yapılan Hatm-i Şerif ve 41 Yasin-i Şerif'in dualarini Bilge liderin kabri başında yaptı. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.(Aliya İzzetbegoviç)" dedi.