Genel

Nevşehir elma üretiminde ilk beşteyiz

"Elma Üretimi 2021" verileri açıklandı. Buna göre, Nevşehir, Amasya elması üretiminde Türkiye dördüncüsü oldu.
Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Nevşehir'de son 5 yılda üretim arttı. Geçtiğimiz yıl 7.035 ton rekolte ile ilimiz Nevşehir Amasya elması üretiminde Türkiye'de 4. sırada yer aldı.

Türkiye'de Amasya elması en çok Amasya'da değil, Niğde'de yetiştiriliyor.

2021 yılı üretimi;

Türkiye: 242.251 ton
1-Niğde: 159.858 ton
2-Amasya: 15.097 ton
3-Kayseri: 13.781 ton
4-Nevşehir: 7.035 ton
5-Kastamonu: 6.396 ton

Nevşehir'de Yerel Çeşitlerin Tespit Ve Korunması Sağlanmalı...

Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2014-2015 yıllarında başlanılan "Yerel Elma Çeşitlerinin Toplanması ve Korunması Projesi"
çalışmaları kapsamında Nevşehir Köy ziyaretleri esnasında 13 farklı çeşit elma çeşidi tespit edildi. Farklı 2-3 köyde karşılığı olmayan çeşitleri listeye dahil etmedik. Bu elma çeşitleri; Harmanekşisi, Taşekşi, Zanapa, Altıparmak, Karanfil elması, Tavşanbaşı, Sulugevrek, Sarıekşi, Morekşi, Kızılekşi, Arapkızı, Misket, Saksı elması ve Cenik Elmasıdır. Bu elmalardan ilk on sıradaki elma çeşitleri bölgemize has çeşitlerdir. Arapkızı diğer yörelerde de bulunan ve ekonomik değeri fazla olan bir çeşittir. Bu çeşidin tescil durumu araştırılmalı ve fidanları üretilmelidir. 12. Çeşit olan misket çeşidinin çok farklı alt türlerine rastlanılmıştır. Ekonomik değeri düşük olduğu ve yörede yaygın olduğu için üretim planına dahil edilmemiştir. Saksı elması ise spur sürgün gelişmesi ile üreyen ve kendisi bodur anaç olarak kullanılabilecek bir çeşittir. Aşılanması durumunda kendine has bodur yapıyı kaybedeceği için üretimi farklı bir yolla denenecektir.