Nevşehir’de, afet risklerini en aza indirmek amacıyla hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Afetlerin neden olabileceği risklerin azaltılması amacıyla, şehrin afetselliğini ve bu afetlerin olası etkilerini en aza indirecek süreçleri belirleyen İRAP, 2021 yılında başlatılmıştı.

Plan kapsamında, Nevşehir’in maruz kalabileceği başlıca afet riskleri arasında deprem, kütle hareketleri (kaya düşmesi, mağara çökmesi), sel-su baskını, jeomedikal afetler ve iklim değişikliğinden kaynaklanan meteorolojik afetler (kuraklık, fırtına) bulunuyor.

Nevşehir İl Afet Risk Azaltma Planı, üç temel amaç çerçevesinde 14 hedef belirleyerek 37 kurumun sorumluluğunda toplam 681 eylem tanımladı. 2021-2025 yıllarını kapsayan beş yıllık süreçte, bu eylemlerin tamamlanması hedefleniyor. 2024 yılı itibarıyla yapılan izleme çalışmaları sonucunda, eylemlerden 131’i tamamlanmış, 550’si ise devam etmekte olup, eylemlerin tamamlanma oranı şu an için %46 seviyesinde bulunuyor.

İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında yapılan çalışmalar, düzenli olarak İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından takip ediliyor. Komisyon, sorumlu kurumlardan gelen talepler doğrultusunda plandaki eylemlerde güncelleme çalışmalarını sürdürüyor. Planın canlı ve güncel kalması amacıyla sürekli gözden geçirildiği belirtiliyor.

2025 yılı sonuna kadar tüm eylemlerin tamamlanması hedeflenirken, sonrasında yapılacak toplantı ve çalıştaylarla planın güncellenerek Nevşehir’deki afet risklerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar devam edecek.

Nevşehir’de afetlere karşı alınan önlemler ve hazırlıklar, kamu, özel sektör ve halkın katılımıyla güçlendirilerek sürdürülecek.

Nevşehir Valisi Ali Fidan, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş Başkanlığında Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında 81 İl Valilerinin katılımı ile yapılan, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Değerlendirme Konulu Video Konferans toplantısına katıldı.