Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Karataş'ın Nevşehir il genelin başlattığı ve yaklaşık beş ay süren "Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi Derleme Çalışmaları" tamamlandı.

Çalışma kapsamında Nevşehir dili ve yöresi ağızları kayıt altına alındı.

Derleme çalışmaları sayesinde yok olmak üzere olan birçok yöresel hazine gün yüzüne çıkartılması amaçlandı.

Türkiye Türkçesi Ağız Atlası Projesi kapsamında derleme çalışması için Nevşehir'i bir uçtan bir uca köy köy belde belde gezen NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Karataş; "Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi kapsamında son derleme çalışmalarımızı İcik, Çat ve Nar’da yaptık. Böylece mart ayında başladığımız derleme çalışmalarımız sona erdi.

Tüm kaynak kişilerimize, Evlerini bizlere açan ev sahiplerimize, Yardımları ve ilgileri için muhtarlarımıza, Ayrıca araç ve cihaz desteklerinden dolayı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğüne, Derleme çalışmalarımız için bizlere yardımcı olan kayınpederim, babam ve aynı zamanda Nevşehir İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Rifat Varol’a, Çat Belediye Başkanı Zübeyir Kalay’a çok teşekkür ediyoruz. Bu projenin; Türklük bilimine, Türkiye’ye, Türk kültürüne ve Nevşehir’e değer katmasını diliyoruz." dedi.

SON DURAKLAR

Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi Derleme Çalışmaları (22.08.2024)

25. Nevşehir Merkez/ İcik Köyü

Muhtar: Fikret Çetin

Kaynak Kişiler: Nebahat Çetin, Ramazan Sertçelik

26. Nevşehir/Çat Kasabası

Muhtar: Mehmet Ertürk

Kaynak Kişiler: Münever Kart, Zeki Kart

27. Nevşehir/Nar Kasabası

Muhtar: Ahmet Palteki

Kaynak Kişiler: Hikmet Tüysüz, Fuat Kaygısız

İlk çalışma 60 yıl önce yapılmıştı...

Nevşehirli emekli öğretim üyesi Türkolog Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, 1963 yılında “Nevşehir ve Yöresi Ağızları” adlı çalışmasıyla profesörlüğe yükselmişti.

Nevşehir ve Yöresi Ağızları kitabı hala eğitime kaynak tarihe ışık tutan önemli bir eser olarak kütüphanelerde ve kitaplıklarda yerini almıştır.

FİB Haber Merkezi olarak böylesine güzel bir çalışmaya imza atan NEVÜ öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Karataş'ı tebrik ediyoruz.