Kütahya'nın Domaniç ilçesinde her yıl düzenli olarak düzenlenen, Osmanlı devleti’nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi devlet ana olarak bilinen Hayme Ana’yı anma ve göç şenlikleri bu yılda "741. Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri" ismi ile 2-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Kütahya'nın Domaniç ilçesindeki Çarşamba köyünde gerçekleştirildi.

Kütahya İl Jandarma Komutanlığı ile Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı emrinde görevli personeller tarafından, bu yıl 743’üncüsü gerçekleştirilen Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenliklerine katılım sağlandı.

Hayme Ana Kimdir?

Hayme Ana, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi'nin ninesi, Ertuğrul Gazi'nin annesidir. Oğuzların Bozok Kolu'nun Kayı Boyu'na mensup bir Türkmen (Yörük) kızıdır.

Kayı Boyu önce Ankara’nın batısındaki Karacadağ yöresine yerleşmiştir. Ankara'nın batısındaki Haymana ilçesi adını Hayme Ana’dan almıştır. Osmanlı obasının Söğüt ve Domaniç'e yerleşmesiyle belli bir dönem devlet idaresini eline alması ve devletin kuruluşunda hayati rol oynaması sebebiyle "Devlet Ana" olarak da anılmıştır. Ölümü üzerine Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba Köyü'ne gömülmüştür.