Genel

Nevşehir kent hafızası: Orsan Oteli

FİB Haber Merkezi olarak, Nevşehir'in hafızasını sizler için aralamaya devam ediyoruz. Bir kent belleği olarak eski Orsan Otelini sizler için yad ediyoruz.

Nevşehir'in sesi FİB Haber Merkezi olarak, Nevşehir'in hafızasını sizler için aralamaya devam ediyoruz. Bir kent belleği olarak eski Orsan Otelini sizler için yad ediyoruz.

Orsan otelinden kimler geldi kimler geçti...

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Sarıhıdır köyü sakinlerinden Fuat Gündüz, FİB Haber Merkezini ziyaret etti.

Yıllarca Nevşehir'de TSK Orduevi olarak kullanılan eski Orsan otelinde turizm emekçisi Fuat Gündüz, "Emekli olduktan sonra Sarıhıdır köyüne yerleştim. Köyümde fide yetiştiriyorum, çiftçilik yapıyorum. Köyümüz tam bir cennet." dedi.

Gündüz açıklamasında; "Haberlerinizde geçmişin izlerini adeta bir kent belleği tadıyla halkımıza sunduğunuz için öncelikle FİB Haber ailesine teşekkür ediyorum. Sizden ricam bu kez yolu Orsan otelinden gelip geçmiş nice insanlar adına ayrıca şehrimiz turizmine uzun yıllar büyük hizmet vermiş olan Orsan otelimizi yad etmenizi rica ediyorum. Dile kolay tam 19 yıl boyunca Nevşehir Orsan otelinde çalıştım. Tüm o güzel gençlik yıllarım bu otelde geçti. Ben ve arkadaşlarımın çok emekleri olduğu gibi bu güzel otelimizinde bizler üzerinde çok emekleri var. Bu süre zarfında merhum Süleyman Demirel'inden Turgut Özal'a bir çok Başbakan, Siyasi parti liderleri, sanatçılar ağırladık otelimizde. O günleri hatırladıkça insanın gözleri doluyor. Her branşında yer alan kaliteli personeli ile belki de Kapadokya Bölgesinin ilk profosyonel hizmet veren oteliydi. 1970’lerde bölgenin en büyük oteli olarak otelin bulunduğu sokağa Tusan Sokak adı verilmişti." dedi.

Gelin şimdi bir kent belleği olarak eski Nevşehir Orsan Otelini yeniden hatırlayalım.

Nevşehir Tusan oteli 1971, sonra Orsan otel (Şimdiki ordu evi)

(Fotoğraf: Zeynep Tuna Ultav)

Nevşehir TUSAN Otel (ORSAN Otel)

TUSAN m/otel zincirinin parçası olarak Nevşehir’de hizmet vermiş olan konaklama tesisi.  (Nevşehir, 1968 – 2002)

Yabancı turistler için on ila 15 gün süren Anadolu antik kent gezileri sırasında konaklamalarını sağlamak üzere 1960’ların başında kurulan TUSAN m/otel zincirinin durak noktalarından biri olup, ağırlıklı olarak Fransız turistleri ağırladı.

1968 yılında TUSAN müdürlerinden Melih Ataklı’nın açtığı Nevşehir TUSAN Otel, 1961’de hizmet vermeye başlayan Ürgüp TUSAN Otel’deki artan talebin bir bölümünü karşılamak üzere hizmete sokuldu. Belediye tarafından inşa ettirilen otel, TUSAN Şirketi tarafından işletilmesinden sekiz yıl sonra; 1976 yılında ihaleye çıkarıldı; yüksek fiyat nedeniyle TUSAN Şirketi otelin yönetimini bırakmak zorunda kaldı. 1976 yılında oteli Ferdi Uçargönül kiraladı ve adını TUSAN’a benzer bir şekilde ORSAN olarak değiştirdi. Uçargönül, Ali Acundaş ile birlikte 1979’da Kuşadası Kervansaray Otel’in işletmesini aldıktan sonra otelle birebir ilgilenemediğinden dolayı işletmede çeşitli zorluklar yaşaması üzerine; 1996 yılında oteli belediyeye devretti. Devirden sonra, beş ila altı yıl belediyenin işlettiği otel, günümüzde Jandarma Sosyal Tesisleri olarak kullanılmaktadır.

Nevşehir TUSAN (ORSAN) Otel, kent merkezinde, Saatçi Hoca Caddesi ile Kayseri Caddesi’ni birleştiren Tusan Sokak üzerinde konumlandı. Yaklaşık 11 bin metrekarelik yapılaşma alanı içinde konumlanan otel, taban alanı 1.000 metrekare olan konaklama ve servis birimleri ile içinde yüzme havuzunun da bulunduğu 10 bin metrekarelik rekreasyon alanından oluşmaktaydı. Otele yaklaşım, batısındaki Tusan Sokak üzerindendi. Özgün projenin mimari proje müellifi bilinmemektedir.

Nevşehir ORSAN (TUSAN) Otel olarak hizmet vermeye başladığı 1968’de toplam 72 odanın yer aldığı altı katlı bir konaklama bloğu ve onu tamamlayan peyzajdan oluşmaktaydı. Yaklaşık beş bin metrekarelik inşaat alanına sahip yapı, giriş katının üzerinde yer alan beş konaklama katından oluşmakta; en üst kat roof bar da içinde bulunduğu çay ve toplantı salonu, restoran ve teras gibi sosyal mekânlar ile son bulmaktaydı.

Girişte önbüronun hemen yanında, turistik bir öge olarak dekore edilmiş bir şark köşesi ve yanında da yerel üretim halıların sergilendiği bir teşhir salonu bulunmaktaydı.

Oda birimleri, koridor üzerinde doğu ve batı cepheli olacak şekilde çift taraflı yerleştirildi. Otele hizmet veren bir de havuz bulunmaktaydı. Nevşehir TUSAN (ORSAN) Otel olarak hizmet veren yapının mimarisini modern olarak tanımlamak mümkündür. Bununla birlikte, otelin giriş mekânının ve ruf barın kesme taş duvarlarında; bu modern dille çelişecek biçimde Kapadokya Bölgesi’nin yerel yapı malzemelerinden, işçiliği oldukça zor olan tüf kullanıldı.

1988 yılında Mimar Mehmet Ağrı tarafından alt katı gece kulübü, üst katı restoran işlevli ek bina yapıldı.

TUSAN m/otelleri, yalnızca ünlü konuklara ev sahipliği yapmakla kalmayıp, Türk filmlerine de sahne olmaları açısından sosyal yaşamın hareketli olduğu tesislerdi. Nevşehir TUSAN (ORSAN) Otel, Kapadokya yöresinde Peter Collinson tarafından çekilen; Tony Curtis, Charles Bronson, Fikret Hakan ve Salih Güney’in de rol aldığı İngiltere yapımı Paralı Askerler (You Can’t Win ‘Em All) ve ünlü İtalyan yönetmen P. P. Pasolini tarafından 1969 yılında çekilen ve başrolünde Maria Callas’ın oynadığı Medea filmlerinde görev alan ekiplerin burada konaklamaları dolayısıyla da önemli bir yere sahiptir.

1970’lerde bölgenin en büyük oteli olarak adı geçen otelin bulunduğu sokağa Tusan Sokak adının verilmiş olması da otelin, kent belleği açısından önemine işaret etmektedir.

Nevşehir TUSAN Otel.

(Fotoğraf: Zeynep Tuna Ultav)

Kaynak: Zeynep TUNA ULTAV

Paralı Askerler
Tony Curtis
Charles Bronson
Fikret Hakan
Salih Güney
Michèle Mercier

1970 yılında, dev bir bütçeyle İstanbul, İzmir, Nevşehir yörelerinde çekilmişti. Filmde yer alan oyunculara Nevşehir Orsan oteli ev sahipliği yapmıştı....

Otelden Askeri sosyal tesise...