Bölge toplantıları kapsamında Karaman'da gerçekleştirilen 10. Bölge Toplantısı; Nevşehir, Karaman, Kayseri, Aksaray, Niğde ve Konya Şube yönetimlerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda, eğitim alanındaki sorunlar masaya yatırılırken, bölgesel iş birliği konuları da değerlendirildi.
Nevşehir adına Şube Başkanı Üsame Telis'in katıldığı programda aylık dernek çalışmaları değerlendirildi.
Genel Başkan Numan Gökmen adına basın açıklamasını genel başkan yardımcısı İsa Bakaç yaptı.
Basın açıklamasında; Gazze'de yaşanan soykırım, zorunlu eğitim, ücretli öğretmenlik ve öğretmenin eğitimdeki yeri konuları üzerinde duruldu.
İşte yapılan basın açıklaması;
ZORUNLU EĞİTİM SORUNLU EĞİTİM OLMAKTAN ÇIKARILMALIDIR
Kıymetli şube başkanlarımız, kıymetli yöneticiler ve değerli basın mensupları, Şuurlu Öğretmenler Derneği’mizin Bölge toplantısına hoş geldiniz, safalar getirdiniz.
Eğitim camiası ve dernek yöneticilerimizle bir arada olmaktan bahtiyarız. Eğitim öğretim alanında çalışmalarımızı gözden geçireceğimiz toplantımız hayırlara vesile olsun! Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) olarak, inanç, ahlak ve kültürümüzü temel alan bir eğitim sistemi kurulması, ahlak ve maneviyat sahibi nesiller yetiştirebilmek için çalışmalar yapmaktayız. Toplantımıza başlarken, Gazze'de yaşanan insanlık dışı katliamı şiddetle kınıyoruz.
İslam ülkeleri Filistin’i koruma, kollama konusunda sınıfta kalmışlardır. Filistin halkının maruz kaldığı bu zulmün bir an önce son bulması ve uluslararası toplumun bu soykırıma karşı acilen harekete geçmesi çağrımızı burada yineliyoruz. Masum sivillerin, özellikle de çocukların katledildiği bu insanlık dışı eylemler karşısında derin bir üzüntü içindeyiz.
İslam dünyasının liderlerine ve uluslararası topluma sesleniyoruz; “Bu insanlık suçuna karşı sessiz kalamazsınız. Şunu iyi bilin ki, İsrail laftan değil güçten anlar. O halde bu zulmü durdurmak için etkili adımlar atmalısınız.” Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak, şiddetin her türlüsüne karşıyız, zulme maruz kalanlar hangi ırka, hangi dine mensup olursa olsun soykırıma hayır diyoruz. Müslüman ülkeler Gazze'de, soykırımın sorumlusu İsrail’e anladığı dilden cevap vermelidir.
İsrail’e karşı D8 ve İslam ülkelerinden oluşturulacak bir Barış Gücü, Filistin’i özgür kılacak ve her dinden insanın mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesine vesile olacaktır. Allah başta Gazze olmak üzere, İslam coğrafyasında zulme uğrayan kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun. Eğitim öğretimde Müfredat değişikliği yapıldı ancak batıcı anlayış değişmedi. Mevcut eğitim sistemi yeni nesilde şiddetin, madde bağımlılığının, zorbalığın önüne geçemedi.
Eğitim sistemi ile öfkeler kontrol altına alınamamakta, aile içi terbiye sağlanamamakta ve sosyal iletişim becerileri zayıf nesiller yetişmektedir. Özellikle kontrolsüz internet kullanımı, cinsel içerikli TV programları, şiddet konulu film ve diziler, aile yapısını yozlaştıran magazin ve benzeri haberler gençlerde ahlakî tahribatı daha çok artırmaktadır.
Eğitim sistemimiz; 200 yıldır peşinde koşup yolunu kaybettiği batı taklitçisi eğitim sisteminden kurtarılmalı, milletimizin inanç, ahlak ve kültürünü temel alan adı gibi Millî olan bir eğitim sistemine kavuşmalıdır. Eğitim öğretimde düzlüğe çıkmak için Avrupa Birliği’nin eğitim politikaları ile AB projelerinden vaz geçilmelidir. Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Merkezi olarak eğitim öğretim sorunlarına çare olması ümidiyle diğer görüşlerimizi de şu şekilde ifade ediyoruz: Dernek olarak yıllardır ifade etmeye çalıştığımız, eğitimin kanayan yarası zorunlu eğitimin MEB yetkililerince yeniden gündeme alınmış olması bizce olumlu bir gelişme.
Öğrencilerin bireysel farklılıklarını ve mesleki eğitimi göz ardı eden zorunlu eğitim sistemi, öğrencilerin yetenek ve ilgi alanlarına göre yeniden şekillendirilmelidir. Bu münasebetle 12 yıllık zorunlu eğitim kaldırılmalı, eğitim sistemi eskiden olduğu gibi 5+3+3 haline getirilmelidir. Eğitimin ilk 5 yılı zorunlu olup, kalanı ise, isteğe bağlı olmalıdır. Zorunlu 5 yıllık eğitimden sonra isteyenler yapmak istedikleri mesleğe yönelebilmelidir.
ÖĞ-DER olarak karma eğitim sisteminin başarıyı düşüren ve problem üreten bir sistem olduğunu düşünüyoruz. Karma eğitim zorunlu olmaktan çıkarılmalı, veli isteğine bırakılmalıdır. Akademik başarının yükselmesi için bu gereklidir. Eğitim sistemimizin bir diğer sorunu ise, ücretli öğretmenlerin maaş ve özlük haklarıdır. Bilindiği üzere, Millî Eğitim Bakanlığı ‘ücretli öğretmen’ ifadesini ‘ek ders karşılığı çalışan öğretmen’ şeklinde değiştirdi ancak problem değişmedi. Ücretli öğretmenler, kadrolu meslektaşlarıyla aynı iş yükünü taşımalarına rağmen, oldukça düşük maaşlarla çalıştırılmakta, hatta bazı aylar asgari ücretin altında ücret alarak hem ücret hem de özlük hakları bakımından büyük bir ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Bu durum eğitimciler arasında büyük bir adaletsizlik oluşturmakta, öğretmenlerin motivasyonunu düşürmekte ve eğitim kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Eğitimciler arasında ayrım yapmaksızın, emeğin ve hakkaniyetin esas alındığı bir sisteme geçilmesi elzemdir. Ücretli öğretmenlerin maaşları yaşam standardına uygun hale getirilmelidir. Öğretmenlerin anne-baba gibi değer görmesi gerekirken; CİMER şikayetleri, disiplin yönetmeliğiyle ilgili sorunlar ve daha birçok sebepten dolayı öğretmenler sınıflarda değersizleştirildi.
Öğretmen eğitimin merkezine alınmalı, öğrenci ve veli karşısında yeniden itibarlı hale getirilmelidir.
Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak kuruluşumuzdan bugüne yurt genelindeki şubelerimizle birlikte okullarda, yeryüzünü ifsat eden değil imar eden, merhametli, ahlak ve maneviyat sahibi nesiller yetiştirme gayreti içindeyiz. Çalışmalarımızın ana gayesi budur. Bütün önerilerimiz idarecilerimizin hakkaniyetli iş yapmalarına katkı sunmak ve eğitimde kaliteyi artırmak içindir. Eğitim öğretim döneminin kalan aylarının öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve halkımıza hayırlar getirmesini diliyorum. Eğitim öğretimde sorunların tamamen azaldığı günleri hep birlikte görmek temennisiyle öğretmenlerimize ve eğitim öğretim çalışanlarına başarılar diliyorum.
Numan GÖKMEN ÖĞ-DER GENEL BAŞKANI