Nevşehir'in Derinkuyu'da bulunan yeraltı şehri ile birlikte Özlüce yeraltı şehride, tarihin derinliklerine ışık tutarak bölgenin kültürel mirasına yeni bir halka ekliyor.
Kapadokya'nın başkenti Nevşehir'in tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında yer alan Derinkuyu ilçesi, yeni keşiflerle dikkat çekmeye devam ediyor. En son Çekmi Yaylasında yer alan tarihi yapıların turizme kazandırılması için gerekli adımların atılması konusunda incelemelerde bulunan Derinkuyu Kaymakamı Esra Bozan ikinci durağında Özlüce köyü yeraltı şehrinde incelemelerde bulundu.
İlk olarak 1996 yılında kısmen temizlik çalışması yapılarak turizme açılan ve 2011 yılına kadar turizme hizmet eden Özlüce Yer altı şehri yaklaşık on dört yıldır kapalı.
Özlüce Yer altı şehrinin turizme kazandırılmasını isteyen Derinkuyu Kaymakamı Esra Bozan, beraberinde Nevşehir Müze Müdürü Gökhan Maskar ve Kapadokya Alan Başkanlığı ekiplerinin de eşlik ettiği ziyarette, Assuva Uzay Havacılık Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Başbuğ tarafından üretilen Kapadokya Alan Başkanlığına ait yer altı görüntüleme cihazı ile Özlüce Köyünde bulunan yeraltı şehrinin turizme kazandırılması konusunda incelemelerde bulundular.
'Özlüce Yer altı şehri' turizme açılacağı günü bekliyor
Özlüce Yeraltı Şehri - Nevşehir
Eski adı "Zile" olan Özlüce Köyü merkezindeki yeraltı şehri, Nevşehir- Derinkuyu karayolu üzerindeki Kaymaklı Kasabası'nın 6 kilometre batısındadır. Girişte bazalttan yapılmış, birbirine geçmeli iki kemerli mekân bulunmaktadır. Daha sonra yine moloz taşlarla örülü 15 metre uzunluğunda bir geçit vasıtasıyla asıl tüf kayaya ulaşılmaktadır. Yeraltı şehrine girişi sağlayan taştan yapılmış mekânlar, asıl yeraltı şehrini oluşturan kaya oyma mekânlara nazaran daha yenidir. Bu koridorun bitiminde 1.75 metre çapında sert granit taştan yapılmış sürgü taşı bulunmaktadır. Girişteki ana mekân, yeraltı yerleşiminin en geniş alanı olup iki bölümden ibarettir. Büyük mekânın sağında erzak depoları, solunda ise oturma odaları bulunmaktadır. Oldukça uzun olan galerilerin kenarlarında hücre tipi odalar, tabanlarda ise tuzaklar yer alır.
Nevşehir - Derinkuyu karayolu üzerindeki Kaymaklı Kasabası'nın 6 kilometre batısında bulunan Özlüce Yeraltı Şehri, Ortaçağ'daki adı 'Zeile' olup daha sonra Zile adıyla anılan ve tipik bir Rum köyü denilebilecek Özlüce Köyü merkezinde yer alan yeraltı şehrinin girişinde bazalttan yapılmış, birbirine geçmeli iki kemerli mekan bulunmakta. Girişte bulunan ana mekan en geniş alandır ve burada erzak depoları ve oturma odaları bulunmakta Oldukça uzun olan galerilerin kenarlarında hücre tipi odalar mevcut. Diğer yeraltı şehirlerinden hem jeolojik yapısı hem de mimarisi ile farklılaşan Özlüce Yeraltı Şehri'nin bünyesinde değişik renklerden tüfler bulunmakta. Ayrıca diğer yer altı şehirleri gibi kat sistemi yoktur ve oldukça geniş bir alana yapılmıştır. Yaklaşık 2 metre çapında ve granitten yapılan kilit taşına kadar olan bölüm daha yenidir. Kilit taşından sonra şehrin kaya oyma mekanlarıyla karşılaşılıyor.