Çevre

Nevşehir'de Ağaçlar “Bordo Bulamacı” İle Maviye Büründü

Bordo bulamacı ağaçların çiçek açmasını geciktirir. Havaların sıcak gitmesinden dolayı ağaçlar erken çiçek açıyor ağaçlara BORDO BULAMACI yaptığın zaman çiçek açmayı gecikdiriyor ve ağaçların geç çiçek açmasını sağlıyor.

Bordo bulamacı yaptığın zaman ağaçlardaki mantar ve baktarıyel  hastalıkların oluşmasını engelliyor bir nevi ağacı dezenfekde etmiş oluyor.

Bordo Bulamacı; şeftalide yaprak kıvırcıklığı, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında, karaleke ve ateş yanıklığı hastalığına, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kansere, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına, eriklerde cep hastalığı, cevizde antraknoz, yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Ayrıca Bordo Bulamacı ağaçların uyanmasını geciktireceğinden meyve çiçeklerinin soğuktan korunmasına destek vermektedir.            

Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve İlkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1- 1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

Nevşehir İl tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş konuyla ilgili yaptığı açıklamasında: "Uygulandığı meyve bahçelerinde rastlanması mümkün pek çok potansiyel hastalığa karşı etkili bir mücadele ilacı olan Bordo Bulamacı aynı zamanda tedarik edilmesi ve uygulaması kolay, daha da önemlisi ekonomik bir yöntemdir. Bölgemiz gibi nemli ortamlarda daha fazla tehdit oluşturan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede en iyi sonuç için Sonbahar ve İlkbaharda kullanılan ilacın; İlkbahar uygulanması için uygun olan içinde bulunduğumuz bu dönemi kaçırmamalarını üreticilerimize hatırlatır, bol bereketli bir üretim sezonu dilerim." dedi.            

Bordo Bulamacı Hazırlarken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?            

Yapraklı dönemde Bordo Bulamacı uygulaması yapılmamalıdır.            

Bordo Bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir. Aksi halde ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz.            

Hazırlanan karışım kullanılmadan önce bir tülbent yardımıyla süzülerek ilaçlama aletini tıkaması engellenmelidir.            

Sönmemiş kireç kullanıyorsak eritildikten sonra muhakkak süzülmelidir. Eğer erimeyen taş, toprak kalmışsa kalan miktar kadar kireç tartılıp tekrar eritilmelidir.            

Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.            

Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti mutlaka temizlenmelidir.            

Hazırladığımız Bordo Bulamacının Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirim?            

Bordo Bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat (göztaşı) ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Yapılan Bordo Bulamacının olup olmadığını kontrol etmek için bir passız çivi bulamaca batırılarak 5 dakika bekletilir. Çiviye bakılır; çivinin renginde bir değişiklik yoksa bordo bulamacı olmuş ve kullanıma hazır demektir. Şayet çivide hafif kızarma olursa karışım olmamıştır, bir miktar daha kireç ilave edilmelidir. Kasım- Aralık’ta yaprakların 3/4’ü veya tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Şubat- Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1- 1,5 dozda Bordo Bulamacı uygulanır. 

Değerli Üreticilerimiz;           

İLAÇLAMA YAPARKEN LÜTFEN!            

Eldiven, gözlük, maske takınız ve tulum giyiniz !!!            

İlaç ambalajlarını rastgele yerlere atmayalım, çevremizi koruyalı

Kaynak: ORUÇ BİLEN