Trafik kazalarının çeşitli nedenleri olabilir ancak sürücü hataları, hız, dikkatsizlik, alkollü araç kullanımı ya da kötü hava koşulları gibi unsurlar kazalara yol açabilir. İlimiz Nevşehir'de son yıllarda meydana gelen kazalarda "Alkollü araç kullanımı" trafik kazalarının önemli sebeplerinden bir olarak gösteriliyor.

Nevşehir'de "Yine alkol, yine kaza" başlığı atacağımız pek çok kaza yaşanıyor. Duyarsız insanların sorumsuzlukları ve keyfiyetinin sebebiyet verdiği bir çok kazada pek çok insanımız ya hayatını kaybediyorlar yada bu kazalarda sakat kalarak hayatları kararıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, ölümlü ya da yaralanmalı kazaların meydana gelmesine neden olan maddelerin en başında alkolün geldiğini gösteriyor. Kazalarda ölen sürücülerin yüzde 14’ünün kanında alkole rastlanıldığını belirtiyor.

Alkollü araç kullanarak;

  • Kendinizi kaybedersiniz,
  • Sevdiklerinizi kaybederseniz,
  • Sağlığınızı kaybedersiniz,
  • Özgürlüğünü kaybedersiniz,
  • Hayatınızı kaybederseniz,
  • Maddiyatınızı kaybedersiniz...

Alkollü iken araç kullanma cezası artırılmalı...

Türkiye'de vatandaşların çoğu "Alkollü iken araç kullanan sürücülere cezalar artırılmalı" ortak fikrini savunuyor. Zira ancak ağır cezalarla bu sorunun üstesinden gelinebilir.  

Ya içki içmek, ya araba sürmek...

Alkol ve uyuşturucu kullanımının trafikteki etkileri ve riskleri o kadar biliniyorken artık dünya'da ki örneklerindende yola çıkarak caydırıcılığı için alkollü sürücülere verilen cezanın yeni dönemde ağırlaştırılmasını bekliyoruz. Zira, kimse canını bir alkol şişesi içinde bulmadı.

Bir keyfiyetin ortaya koyacağı bedel bu kadar basit ve kolay olmamalı. Bunun için alkollü yada uyuşturucu etkisindeki bir sürücüye;

  1. Alkollü iken araç kullanan sürücüye ilk yakalanmasında 20 bin TL para cezası, 2 yıl ehliyete el koyma,
  2. İkinci yakalanmada 50 bin TL para cezası, ehliyetine 5 yıl el koyma, 
  3. Üçüncüsünde ise aracına el koyma (kamuya geçmeli), ehliyetin iptali, en az 5 yıldan başlayan hapis cezası verilmeli.

Hala hazırda ülkemizde İlk defa alkollü araç kullanma cezası 2024 yılında sadece 6.439 TL olarak belirlenmiştir.

Hayatınızın kontrolünü alkole bırakmayın

Hem yasal, hem dini hem vicdani hemde sağlığınız için alkollü ve uyuşturucu madde ile direksiyon başına oturmayınız.

Alkol aldığınızda neler olur?

Vücutta ne gibi değişmeler ortaya çıkar? İçilen alkolün küçük bir bölümü, ağızdaki tükürük bezlerinden ve mideden vücuda geçer, %95‘i ise barsaklar yoluyla yayılır. Örneğin yemekle birlikte içildiğinde, barsaklara düşük miktarda ulaşan alkolün vücuttaki (özellikle de beyindeki) etkisi, barsaklara fazla miktarda ve daha kısa sürede ulaşan alkolün etkisinden çok daha azdır. Alkolün vücuda yayılma hızı, içkinin türüne de bağlıdır. Alkollü içkilerin gazlı türleri, öteki içkilere göre çok daha hızlı biçimde vücuda yayılır (örneğin bira, şampanya, alkopop türü içkiler…)

Uyuşturucu ile araç kullanımınde neler olur?

Uyuşturucu madde kullanarak araç kullnıldığında etkinlik gücünü azaltır. Deneyler göstermiştir ki, uyuşturucu, sürücülük yeteneğini, en az üç saat boyunca önemli ölçüde azaltmaktadır. Yoğunlaşma, eşgüdüm, görme yeteneği ve tepki hızı zayıflamaktadır. Alkol uyuşturucu ile birlikte alındığında, ikisinin de olumsuz etkisi birkaç kat artar. Bu karışım, trafik için özellikle tehlikelidir.

Kritik durumlarda karar vermeyi sağlayan bedensel ve zihinsel güçler, deneyimli sürücülerde bile, ilaç aldıktan sonra çoğu zaman zayıflar. Pek çok ilacın bir başka yan etkisi de uyku getirmektir. Fazla miktarda alınan ilaçların, pek de dikkate alınmayan sonuçlarından biri de, uyku verme durumudur. İlaç ve alkol açısından geçerli olanlar, uyuşturucu kullanımı açısından da geçerlidir. Uyuşturucu alan insanlar, hiçbir koşulda araba kullanmamalıdır. Uyuşturucu kullanımı, insanların zihinsel ve bedensel performanslarını etkiler ve sınırlar. İlaç ve uyuşturucuya ek olarak alkol kullanılması durumunda bu etki katlanarak artar. Bu yüzden uyuşturucu madde ve alkol kullanılarak asla sireksiyon başına geçilmemelidir.

ABD’de ve Avrupa’da alkol cezaları daha sert

Alkol ve kısıtlayıcı uygulamalar ABD’de ve birçok Avrupa ülkesinde yürürlükte...

Avrupa'nın birçok ülkesinde alkollü araç kullanımının yaptırımı çok ağır. Araç kullanırken, kandaki alkol oranı 0.5 promili geçtiği an büyük cezalar uygulanıyor. 0.5 promil aşıldığı anda Almanya'da 500 Euro, İngiltere'de ise 5 bin 700 Euro ceza ödemek durumunda kalıyorsunuz. Avrupa'nın bazı ülkelerinde ise direksiyona sıfır alkollü oturmanız gerekiyor. Romanya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde ise kandaki alkol oranı 0 promil olmak zorunda.

İSVEÇ'TE YAŞ SINIRI 20
Avrupa'nın gözde ülkelerinden İsveç'te 20 yaşın altında kimseye alkollü içecekler satılmıyor. Avrupa'nın lokomotifi olan Almanya'da 18 yaş altında alkollü ürün satışı yasak. Finlandiya'da da yaş sınırı 18.

ABD'DE 21 YAŞ ALTINA ALKOL SATIŞI YASAK
ABD'de de alkol satışı ve tüketimine yönelik çok sıkı kurallar uygulanıyor. Birçok eyalette belirli saatlerden sonra içki satışı yasaklanırken, alkol kullanma yaşı ise 21'den başlıyor.

Üç altın kural:

• Ya iç, ya araba sür: İçki içen, araba sürmez!

• Eğlence başlamadan önce, arabayı «ayık» kullanma sorununu çözümleyin.

• Alkol ile birlikte, öteki uyuşturucuları ve ilaçları asla kullanmayın!