Nevşehir'in Göre beldesi sınırları içinde bulunan ve definecilerin verdiği zararla yıkılan Aşık dede türbesiyle ilgili vatandaşlar buranın yeniden aslına uygun restore edilerek ziyarete açılmasını istiyor.

Nevşehir esnaflarından İlhan Aldatmaz ve Levent Aldatmaz'ı iş yerinde ziyaret eden AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün, İsmail Soysal ile birlikte Aşık dede türbesi konusunda istişarelerde bulundular.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün; ""Niyet Hayır Akibet Hayır İnşallah" İsmail Soysal bey ve ekibiyle Aşıklı Dağına Aşık Dede Türbesi yapımı konusunda istişarelerde bulunduk. Rabbim Emeklerini zayi etmesin İnşaallah" dedi.

AŞIKLI DAĞI VE AŞIK DEDE TÜRBESİ

Nevşehir’e bağlı Göre kasabasının güneyinde yer alan Aşıklı Dağ’ın üzerinde mezarı bulunan Âşık Dede’nin, bölgenin Türkleşmesi ve İslâmlaşmasına katkıda bulunan erenlerden birisi olduğuna inanılmaktadır. Günümüzde mezarının da bulunduğu Aşıklı Dağ civarındaki Nernek adlı ören yerine gelerek burada faaliyetlerde bulunduğu ve ölümünden sonra da bu dağın zirvesine gömüldüğü anlatılmaktadır. Burada bulunan dağın da onun ismine nispetle Aşıklı Dağ olarak isimlendirildiği kabul edilmektedir.

Osmanlı arşivlerinde bu şahsiyetin tarihî kimliğini doğrulayan belgelere rastlamak mümkündür. Bunlardan biri Âşık Dede türbesinin türbedarlığı ve tamiratı
ile ilgili bir kayıttır (BOA, EV.MH, 843/67). Diğer kayıtlardan biri, yine Aşık Dede türbedarlığının Uçhisarlı Hüseyin Halife uhdesine verildiğine dâir i‘lâm (BOA,
EV.MKT., 173/162) ve beratlardır (BOA, EV.MKT., 154/80).

Âşık Dede ile ilgili yöre halkının sözlü gelenek çerçevesinde aktardığı bazı söylenceler vardır. Bunlardan birine göre, Âşık Dede yöreden bir süreliğine
Konya taraflarına ayrıldığı sırada bu bölgede su sıkıntısı olunca köy halkı burayı terk etmişlerdir. Geride sadece bir kalburun içinde tek kanadı olan bir güvercin bırakmışlardır. Bir ayağı topal olan Âşık Dede’nin, geri döndüğünde bu durumu gördüğü ve tek kanatlı güvercin bırakmakla kendisine “Sen topalsın, bizimle gelemezsin.” mesajının verildiğini anlayarak burada yalnız kaldığına inanılmaktadır.
(Mustafa Dalkılıç, Göre kasabası).
 

Eskiden mezar taşında yeşil bir kavuk olduğu belirtilen Âşık Dede’nin mezarı olduğuna inanılan yer, günümüzde yıkık vaziyette ve etrafı taşlarla çevrilidir.

Aşık Dağı, Yüksekleri bazalt kayaların çokluğu dikkati çeken, ani yükselen bir höyük görüntüsü veren dağdır. Bu dağın rakımı 1670 metredir. Bir zamanlar; Göre Kasabasının, Güvercinlik ve Çardak Köylerin in büyük ve küçük baş hayvanlarına meralık görevini de görmüştür. Kuzey etekleri yani Nevşehir yönü adeta ponza yataklarıdır. Dikkati çeken bir yönü de eski zamanlardan kalma cehri çalılıklarının hâlâ yer yer bulunması eski günleri hatırlatmaktadır. Güney eteklerinde ise Güvercinlik Köyünün günümüzde terk edilmiş taş evleri köyden kente göçüşü ve bir zamanlar yaşanmış günleri anlatır durur.

Bu evlerden, ana yola bakan nispeten küçük tepesinde Aşıklı Dede’nin türbesi ve iyice yaşlanmış dalları üzerlerine dilek bağları bağlanmış alıç ağaçları vardı. Bugün türbe yıkılmış ve o alış ağaçları yok edilmiştir. Bu güzelliği define arayan kimselerin yaptığı düşünülüyor. Dağın Kuzey-Doğu eteklerinde Aşıklı dedenin türbesi içinde; Kitaplar, tesbihler ve seccadeler vardı ve tertemizdi. Türbeye patika yol ile araba yanına kadar geliyor.


Aşıklı Dedenin türbe hikayesinden kısaca bahsetmek isterim. Bir köylünün rüyasına ermişler girer ve dağda belirlenmiş yere bir türbe yapması gerektiğini söylerler. Adamcağız “Rüyadır.” dedikçe her gün aynı rüyayı görmeye başlar. Türbeyi yapmadığı takdirde başına belaların geleceğinin de söylenmesi üzerine türbeyi yapar. Dağ da bu türbenin adını almıştı. 

Kaynak:

Fib Haber Köşe Yazarı:

Bahadır Dedeoğlu

Emrullah Güney

Dergi Park