Nevşehir'de sabah saatlerinde yaşanan gizli buzlanma sürücülere zor anlar yaşattı.
Edinilen bilgilere göre, Nevşehir'de gece saatlerinde etkili olan çisenti, sabah saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucunda buzlanmaya sebep oldu. Özellikle virajlarda yaşanan buzlanma trafik kazalarını da beraberinde getirdi.
Nevşehir'de Göreme, Uçhisar Ürgüp yolu ve Ortahisar yolu üzerinde gizli buzlanma nedeniyle yaşanan kazalarda yaralanan olmazken araçlarda maddi hasar meydana geldi. Yoldan geçen vatandaşlar da kazaları cep telefonu ile kaydetti.
Yetkililer özellikle de sabah ve akşam saatlerinde gizli buzlanma nedeniyle sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Lütfen dikkatli olalım...
Yetkililer, sürücüleri gizli buzlanmaya karşı uyardı.
Nevşehir'de Gizli Buzlanmaya Dikkat!
Peki nedir bu tür yollarda uyulması gereken kurallar ve aracımızda yapabileceklerimiz.
1- Aracımızın hızını bu tür buzlanma riski taşıyan yerlere gelmeden düşürmek ilk yapılması gereken iştir. Bu durum araç kaysa bile kurtarabilmemize olanak sağlar veya kurtaramasak da aracımızdaki hasar az olur. Can güvenliği için oldukça önemlidir.
2- Aracımızdaki lastiklerimizi kış lastikleri ile değiştirmiş olmak önemlidir.
3- Bu tür riskli bölgelere araçta ani frenleme yapmamak gerekir ve her tür frenlemeden kaçınmak önemlidir.
4- Ani direksiyon hareketlerinden kaçınılmalıdır ve gereksiz şerit değiştirilmemelidir. Direksiyonun aniden sağa sola çevrilmesi zayıf olan yol tutuşu bir anda sona erdirecektir. Şerit değiştirme yapılırsa aracın ivme yönü yanal etkiye maruz kalacağı için araç yana doğru kaymaya başlar. 5- Tekerleklerin serbest olarak dönmesi ve hatta hızı artırmayacak şekilde çok hafif gaz verilmesi aracımızı yolda tutmaya yardımcı olacaktır.
6- Aracımızda buz üzerinde en büyük kontrol organı motordur. Gereksiz yere debriyaja basmamak gerekir. Basılır ise tekerleklerin dönmesi dengesizleşir ve en büyük kontrol organı olan motor devre dışı bırakılmış olur ve araç kaymaya daha elverişli hale gelir.
7- Ani gaza basılmamalıdır, basıldığı an yolda kontrolü sağlayan çekiş olan tekerlekler bir anda patinaja tutulur ve araç kontrolden çıkar.
8- Araç hareket halinde iken gaz pedalı aniden bırakılmamalıdır. Bu durum ani kompresör nedeni ile tekerleklerin frenleme yapması gibi etki gösterir ve kaymaya neden olur.
9- Araç içinde güvenlik tedbirleri her daim alınmalı, emniyet kemerleri takılı olmalı, araçta çocuk varsa güvenli şekilde çocuk koltuğuna bağlanmalı ve kemerlerin yeterli gerginlikte olduğundan emin olunmalıdır.
10- Araç sürücü ve yolcu koltuğu doğru şekilde ayarlanmış olmalıdır, koltuk çok arkaya veya tehlikeli olacak kadar öne yatırılmamalıdır. Kaza olsa bile içinde oluşacak savrulmanın en az hale gelmesi hayat kurtarır. 11- Araçlar arasındaki takip mesafesi normal zamanlardan iki kat fazla artırılmalıdır ki bir olay anında sürücüye kurtarma manevrası sağlayacak mesafe korunmalıdır.
12- Eğer istemsiz kayma yaşanırsa bu yazdığım kesin sürüş kurallarına uyularak aracın kaydığı yöne doğru direksiyon çevrilerek aracın düzgün gider hale gelmesine çalışılacaktır.
13- Her daim panikten ve telaştan kaçınılmalı sakin olunmalıdır.
14- Alkollü, yorgun, uykusuz veya başka bir uyuşturucu madde kullanılmamalıdır. En ufak dikkat dağınıklığı aracın bir anda kaymasına neden olabilir.
15- Bazı araçlarımızda standart olan çekiş kontrol, viraj denge ve elektronik fren dağılımı yapan güvenlik sistemleri her daim açık bulundurulmalıdır yanlışlıkla bile olsa kapatılmamalıdır.
16- Hareket halinde önümüzdeki araçlarda oluşabilecek kaza veya kayma durumu yaşanırsa durmaya çalışmak yerine olay yerinden kaza yapmadan sıyrılmaya çalışılmalı ve güvenli bir yerde durulduktan sonra yardım edilmelidir.
17- Bir bölgede buzlanma ile karşılaşılırsa derhal telefonla belediye ekiplerine veya diğer güvenlik kuvvetlerine haber verilerek tuzlama yaptırılması sağlanmalıdır.