Lale Devri'nin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1726-1727 yıllarında yaptırılan Damat İbrahim Paşa Külliyesi'ndeki tarihi Kurşunlu caminin kilitlerinin bakımı yapılırken, çalınan giriş anahtarı da değiştirildi.

Edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz gün Kurşunlu camiinde yaşanan hırsızlık olayında tarihi caminin kapısına ait anahtarın çalınması üzerine güvenlik kameralarını inceleyen Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri 24 saat geçmeden zanlıyı yakalamaştı. Adliyeye sevk edilen zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

22 Yaşındaki hırsızlık zanlısı D. Y. (22) verdiği ifadesinde anahtarı sarraflar çarşısına attığını söylemesi üzerine yapılan aramalarda bulunamamıştı.

Kurşunlu camiinin giriş kapısı kilitlerinin bakımı yapılarak anahtarı değiştirildi.

Bunun üzerine, Nevşehir Kurşunlu Cami Yaptırma, Yaşatma ve Onarma Derneği Başkanı Emin Fırsatvermez ile yaptığımız görüşmelerin neticesinde ecdat yadigarı camiinin kapısının açık kalmaması için Türkiye'nin önemli kilit ve anahtar koleksiyoncularından Nevşehirli Kültür Bakanlığı Sanatçısı Mehmet Yuğuran'la irtibata geçen FİB Haber Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Çapacı durumu kendisine aktardı. Akabinde Nevşehirli Kilit ustası Yuğuran, Kurşunlu camiinin giriş kapısı kilitlerinin bakımını yaparak çalınan giriş anahtarını da yeniledi. Alınan bu tedbirle tarihi camimiz şimdi daha güvenli hale getirildi.

........................

Nevşehir'de Ecdad yadigarına ahde vefa...

Nevşehirli Kültür Bakanlığı Sanatçısı Mehmet Yuğuran FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında şu ifadelerde bulundu; "Nevşehir Kurşunlu Camii ve külliyesi 18. Yüzyılın başlarında Sadrazam olan ve aynı zamanda padişah lll.Ahmedinde damadı olan Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Köyü olan Muşkara'yı mamur hale getirip yeni şehir manasına gelen Nevşehir'i mamur ettirmiştir. Aynı zamanda bilhassa İstanbul'dan, bir şehrin ihtiyacı olan ustaları göndermiş ve onlara ev, bağ, bahçe ve sermaye desteği sağlamıştır.                

Burada asıl konumuza gelecek olursak maalesef muhtelif zamanlarda camimizde hırsızlık olayları yaşanmış ve şimdiye dek birçok değerli eserlerimiz çalınmştır. En son birkaç gün önce Kurşunlu camimize giren bir hırsız imam odasından camiinin anahtarını çalmıştır. Hırsız bulunmuş fakat "anahtarı sarraflar çarşısında bir yere attım" diye ifade vermiş. Tabiiki az önce bahsettiğimiz İstanbul'dan gelen kilit ustalarımız tarafından 1726 yılında yapıldığnı tahmin ettiğimiz kilidin anahtarı manevi yönden çok kıymetliydi. Çünkü hem yapıldığı yıldan itibaren hemde daha sonra camimizde görev yapan yüzlerce imam ,müezzin ve hafızlar tarafından kullanılmış ve o anahtara manevi bir enerji katmıştır diye düşünüyorum.

Tabiiki yeni anahtar yapabiliriz ancak orjinalinin biran evvel bulunup bir cam vitrin içine konup camimizin bir köşesinde sergilememiz gerektiğini düşünüyorum. FİB Haber Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Çapacı tarafından konuyla ilgili haber verilmesinin ardından Osmanlı kilitleri ustası olarak hemen kilidi sökerek hem bakımını yaptım, hemde yedeği ile iki tane anahtar yaparak tekrar yerine takıp çalışır hale getirdim.. Vesile olduğu için FİB Haber.com'a teşekkür ediyorum" dedi.

Nevşehirli Kilit ustası Yuğuran'a özel teşekkür

FİB Haber Merkezi olarak bizde bu hassasiyeti için Türkiye'nin önemli kilit ve anahtar koleksiyoncularından Nevşehirli Kültür Bakanlığı Sanatçısı Mehmet Yuğuran'a teşekkür ediyoruz.