Sağlık

Nevşehir'de Ebeler kursiyerlere tanıtım yaptı

 Nevşehir Aile Toplum Sağlığı Merkezinde görevli ebeler tarafından kursiyerlerimize Misafir Anne Uygulaması tanıtımı yapıldı.  

Misafir Anne Uygulaması Kısaca; Anne ve bebek ölümlerini azaltmak için yürütülen ana ve çocuk sağlığı hizmetleri, rutin sağlık hizmetlerinin yanında özel programlarla desteklenmekte ve ulusal sağlık politikalarının en önemli ayaklarından birini oluşturmakta. 

Tüm çabalara rağmen, sonradan değerlendirildiğinde alınabilecek basit tedbirler ile önlenebilir olan birçok risk günümüzde halen büyük sorunlar olarak karşımıza çıkabilmekte. Kimi yıllar çok daha ağır olmakla birlikte, bazı bölgelerimizde kış aylarının olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşım imkânsız hale gelmekte. Elverişsiz hava şartları nedeniyle en değerli varlıklarımız olan annelerin sağlıklarını tehdit edebilecek olan bu koşulların, alınacak çok basit tedbirler ile ortadan kaldırılabilmesi mümkündür. Alınan tüm tedbirlere rağmen kimi zaman doğum eylemi yaklaşmış ya da başlamış olan annelerimizin, ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına ulaşması mümkün olmamaktadır. Bilindiği gibi gebelerin doğumlarını hastanede gerçekleştirmeleri ve mutlaka sağlık personelinin yardımını almaları büyük önem arz etmektedir. Doğum eyleminin gerçekleştirilebileceği hastaneden uzak yerleşim yerlerinde oturan gebelerin, ilgili hastaneye erişmeleri veya bu gebelere sağlık personeli tarafından ulaşılarak destek verilmesi, özellikle kötü hava şartları ve ulaşım problemleri nedeniyle zaman zaman sağlanamamaktadır. Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılında 'Misafir Anne Projesi' hayata geçirilerek, herhangi bir gebenin ulaşım problemi, maddi imkânlarının yetersizliği, sosyal endikasyonu vb. Gibi nedenlerden dolayı hiçbir şekilde doğumlarının hastane dışı şartlarda yaptırılmamasını amaçlamıştır. Proje kapsamında hastane şartlarında doğum yapamama riski taşıyan, sosyal endikasyonu olan ve benzer gebeler, riskli gebe olarak değerlendirilmekte, muhtemel doğum tarihleri yaklaştığında elverişli yerleşim merkezlerine nakledilmeleri ve buralarda konaklanmaları, hastane şartlarında doğumlarının gerçekleştirilmesi, doğum sonrasında anne ve bebeğin sağlık durumu uygun hale getirildikten sonra tekrar evlerine götürülmesi sağlanmakta.