Özel Haber

Nevşehir'de, facebook üzerinden dolandırıcılık...

Dolandırıcılık sosyal ağ sitelerine de sıçradı. Sanal dolandırıcılar Facebook hesabını ele geçirdikleri kişilerin arkadaşlarını dolandırıyor.

Çaldıkları Facebook hesapları ile dolandırıcılar, profil sahibinin listesindeki arkadaşlarını dolandırmaya başlıyor. Dolandırıcılar o anda Facebook'ta anlık mesaj bölümü açık olan kişilerle biraz sohbet ettikten sonra yardım isteğinde bulunuyorlar.

Nevşehir'de, Facebook üzerinden; 'Sosyal hizmetler yardım dağıtıyorlar geri ödemesiz yapalım mı sanada?' veya ‘Hediye kazandınız’ türünden ele geçirilmiş yada sahte hesaplarla gelen mesajlarla dolandırılmamak için bu mesajlara sakın tıklamayın. İstedikleri belge ve bilgileri de asla vermeyin.

Aman Facebook hesabınıza dikkat! Bu mesajlara sakın tıklamayın... Cevap bile vermeyin...

Nevşehir'de son günlerde Facebook üzerinden "sosyal hizmetler yardımı dağıtıyorlar geri ödemesiz" şeklinde gönderilen mesajlarla vatandaşları kurdukları tuzaklarına düşürmeye çalışan dolandırıcık girişimleriyle ilgili FİB Haber Merkezine çok sayıda ihbar gelmeye başladı.

Ele geçirdikleri vatandaşların Facebook hesaplarını kullanıp, ekli arkadaşlarına mesaj göndererek dolandırıcılık yapıldığı öğrenildi. Çoğunlukla sizi farklı yöntemlerle ikna edip cep telefonunuz yada hesap numaranızı almaya çalışan dolandırıcılar yada gönderdikleri sahte sayfa linkine tıklayarak hesabınaza ulaşmayı hedefliyorlar.

Yada Sosyal medya kullanıcılarına benzer mesaj yollayan dolandırıcılar, paylaşılan linke tıklanılmasını önererek, kişileri kandırmaya çalıştı.

Peki nasıl oluyor?

-Selamlar nasılsın? Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 4500 lira sosyal yardım parası veriyor. Cep numaranı yazarmısın... "SAKIN YAZMA"

-7.200 TL Sosyal hizmetler yardım dağıtıyorlar geri ödemesiz yapalımmı sanada? "SAKIN İNANMA"

Facebook'da mesaj kutunuza yazan dolandırıcılar gönderdikleri mesajlarında "2354 TL sosyal hizmetler yardımı dağıtıyorlar geri ödemesiz yapalimi sanada" şeklinde düşük Türkçe ile yazılar gönderiyor. Eğer bu mesaja ikna olur cevabınız peki nasıl olacak türden evet olursa bu kez;  "Tc ile doğum tarihini yaz bana adına onay vereyim hayırlısıyla artık" türünden karşılık geliyor.

Sonra diyalog şu şekilde sürüyor;

"Sadece bu kadar mı , kaç ödeme olacak"
-"Daha var. 6 ay alacaksın Bana TC numaranı doğum tarihini yaz"
"Siz hangi kurum adına istiyorsunuz, bunu kim veriyor"
-"Sosyal Hizmetler"
"Direk kuruma gitsem olmuyor mu?"
-"Yok"
Bu andan sonra sizin için artık kader anı başlıyor. Eğer bu sohbetin ardından istedikleri bilgileri verirseniz geçmiş olsun...

Facebook kullanıcısı, arkadaşı sandığı kişi için attığı o mesaj ile dolandırıcının tuzağına düşüyor. Mesaj ile bazı ödemeleri onaylamış olan kullanıcı cep telefonuna gelen şifre ile dolandırıcıların oyun indirdiği veya oynadığı söyleniyor.

İşte bu yüzden sosyal medya hesabı yada cep telefonlarından kişisel bilgilerinizi asla kimseye vermeyiniz.
Bu şekilde para dağıtma, hediye kazanma, kontor yükleme türünden sözlere kesinlikle inanmayınız.

Uzmanlar Facebook arkadaşı eklerken sahte profillere dikkat etme konusunda kullanıcıları uyarıyor. Kullanıcılara emin olmadığınız kişileri veya Facebook hesabım hacklendi bu yenisi diye arkadaşlık isteği gönderen kişilere karşı dikkatli davranmalarını söyledi.

****
Başta Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm Bakanlıklar ve bankalar, sosyal yardım kuruluşları vatandaşları her fırsata uyarmasına karşın tuzağa düşen sayısız vatandaş bulunmaktadır. Bu konuda kendilerine para, maaş, hediye eşya gibi sebepsiz yere ve hiç bir başvuruları olmadığı halde menfaat sağlayacak olanların tamamının dolandırıcı olacağı şüphesi bulunmaktadır. Hiç bir kurum ve kuruluş mesaj yoluyla kişiye ait olan bilgileri istemez. Böyle bir çağrı söz konusu değildir. Devlet kurumları turkiye.gov.tr dışında kendi web sitelerinden dahi başvuru almamaktadır.