Nevşehir

Nevşehir'de ilk kez lif kabağı yetiştirildi

Lif kabağı nedir? Lif kabağı nasıl yetiştirilir? Lif kabağı nasıl kullanılır? İşte, evde adım adım lif kabağı yetiştirme teknikleri ve kullanımı haberimizde...

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Çakıllı köyünde bu yıl ilk kez denemek için ekimi yapılan lif kabakları ürün verdi. Yaklaşık 50-60 cm arasında uzayan lif kabaklarından elde edilecek tohumlarla gelecek yıl daha çok ekim yapılacağı belirtildi.

Yetiştirdiği salatalığa benzeyen bu lif kabaklarının işlemden geçirilerek bulaşık süngeri ve banyo lifi olarak kullanıldığını anlatan çiftçi Tuncay Dalcı, satın aldığı tohumları evinde çimlendirdikten sonra Mayıs ayında tarlaya deneme amaçlı diktiğini söyledi.

Çakıllı köyündeki bahçesinde kabak lifi yetiştiren köşe yazarlarımızdan Tuncay Dalcı, yaklaşık 5 ay boyunca uzayan lif kabağı bitkisinin, yaprak altlarından ürün verdiğini belirterek, “Lif kabağıyla ilgili çok araştıra yapmıştım. daha sonra satın alıp evimde çimlendirip deneme amaçlı bu yıl ilk kez tarlama diktik. Lif kabağı suyu çok seviyor. Bakımı zor, olan lif kabakları, belli bir işlemden geçirildikten sonra doğal bulaşık süngeri ve banyo kesesi olarak kullanılabiliyor. Yaklaşık 50-60 santim uzunluğa ulaşan lif kabağının kuruyan üst kabuklarının soyulmasıyla kabak içindeki lifler ortaya çıkıyor.  Kabak lifleri işlendikten sonra genelde banyo kesesi ve bulaşık süngeri olarak kullanılıyor.

Yetiştirdiğimiz bu Lif kabakları tamamen doğal olduğu ve içerisinde herhangi bir kimyasal madde bulunmadığı için cilde çok faydalı. Vücuttaki ölü derileri yok eder, kesinlikle tencereleri çizmez. Bu yıl ilk kez deneme amaçlı lif kabağı ektim. Olumlu sonuçlar aldım. Bu kabaklardan elde edeceğim tohumla seneye daha geniş sulak alanlara lif kabağı ekimi yapacağım" dedi.

Kabak lifinin faydalarına da değinen Dalcı, "Cildi ölü derilerden arındırır ve hücre yenilenmesini teşvik ederek cildin yenilenmesini sağlar. - Kan akışını harekete geçirir ve cilde canlılık katar. - Sivilce ve siyah nokta izlerinin geçmesine yardımcı olur. - Siyah nokta ve sivilce oluşan bölgelere iyi gelir. Bulaşık süngeri olarak kullanıldığında kesinlikle tencereleri çizmez. Hiçbir kimyasal içermediği için çok sağlıklıdır. Kullanıma göre lif kabağının kullanma ömrü 1 -2 veya 3-4 aydır" diye konuştu.

Lif kabağı, Güney Asya'ya özgü yıllık bir asma türüdür. Yaklaşık 30 cm uzunluğundaki bu meyve, kahverengiye döner ve şekil olarak salatalığa benzeri. Yüzyıllardır evde temizlik maddesi olarak kullanılan lif kabağı, çevre dostu kozmetik endüstrisinde peeling maddesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca sarı çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Son zamanlarda çok popüler olan lif kabağı, hem cilt bakımı, hem de temizlik alanında kullanılır. Anavatanı Ortadoğu'dur ve ülkemizin güney bölgelerinde yetiştirilir.

Kabak Lifi

Beslenme, temizlik, kozmetik gibi birçok alanda doğal olan seçeneklere daha fazla yönelmeye başladık. Bu doğrultuda yeni yeni isimlerle de tanışır olduk. Doğal bir banyo kesesinden, bulaşık süngeri olmaya kadar birçok role bürünebilen kabak lifi de o yeni isimlerden biri.

Büyük çoğunluğun bilmediği, bilenlerin de vazgeçemediği kabak lifini yazımızın devamında daha yakından tanıyacağız. Siz de kabak lifi nedir, kabak lifi nasıl kullanılır? gibi soruların cevaplarını öğrenmek isterseniz buyurun detaylara…

1. Kabak Lifi Nedir?

Lif kabağı; baklagiller ailesine ait, hızlıca büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür.
Kabakları olgunlaştıktan sonra çeşitli yöntemler sayesinde lif haline getirilir ve
kullanıma hazır hale gelir.

2. Kabak Lifi Nasıl Kullanılır?

Kabak lifi mucizesinden başlıca iki şekilde yararlanabilirsiniz. Bulaşıkları
yıkamak için sünger yerine kabak lifi kullanabilir ya da banyo kesesi yerine
kabak lifi kullanabilirsiniz.

Vücudunuzu keselemek ya da yüzünüzü temizlemek için kullanacaksanız
nazikçe ve yuvarlak hareketlerle kullanmaya özen göstermeyi unutmamalısınız.
Aksi takdirde sert yapısı nedeniyle cildinizin tahriş olmasına neden
olabilirsiniz.

3. Kabak Lifinin Faydaları Nelerdir?

Kabak lifinin cilt için birçok faydası bulunur ancak tüm bu faydalardan
yararlanmak için bıttım sabunu, defne sabunu gibi doğal sabunlardan
kullanmayı unutmayın. Doğal sabun ve kabak lifinden oluşan birliktelik
sayesinde cildinizi sadece temizlemeyecek aynı zamanda cildinizin ihtiyacı olan
bakımı da uygulayabileceksiniz.

Kabak lifinin cilde olan faydalarından bazıları:

Kabak lifi doğal bir ürün olduğu için pek çok faydası bulunmaktadır.

Kabak lifleri sert bir dokuya sahiptir. Bu doku su ile yumuşatılmış olsa bile sertlik tamamen ortandan kaybolmaz.

-Kabak lifi kan akışını hızlandırır ve cildi yeniler.

-Lif cilt ile temas ettiğinde cildin altındaki kan dolaşımı uyarılır. Daha hızlı hale gelen kan akışı cilt hücrelerinin yenilenmesini ve canlanmasını sağlar.

-Kabak lifinin dokusundaki sertlik ciltteki ölü hücrelerin atılmasına yardımcı olur. Özellikle ölü hücreler nedeniyle cilt gözeneklerinde tıkanıklıklar oluşur.

-Kabak lifi kesesi peeling etkisi göstererek bu tıkanıklıkları ve gözenekleri açar.

-Cildin kendini yenilemesini sağlayan bu kese cilt lekelerinin azalmasını ve cildin tek tonda görünmesini destekleyecektir.

-Cildin derinlemesine temizlenmesine yardımcı olan kabak lifli keseler akne ve sivilcelerin oluşumuna zemin hazırlayan yağ tabakayı dengeler.

-Pürüzsüzleştirici özelliğinden dolayı ciltte meydana gelen batık ve kıl dönmesi gibi sorunları da ortadan kaldırır.

-Kabak lifi yüze uygulandığında siyah noktaların yok olmasını sağlar.

-Selülit görüntüsünü ortadan kaldırabilen kabak lifi, cildin altındaki yağ dokusunun donuk değil aktif hale gelmesini sağlar.

-Varis rahatsızlığı olan kişilerde bu kesenin kullanılması kan dolaşımını artırabilir ve yeni varislerin oluşumunu engeller.

-Egzama ve sedef gibi cilt sorunları olan kişiler tarafından kullanıldığında kaşıntıyı azaltır ve yenileyen cilt sorunlarını hafifletir.

-Kabak lifinin cilde yumuşaklık verdiği ve nem dengesini koruyamaya yardımcı olduğu da biliniyor.

-Kan dolaşımını hızlandırdığı için yağlanmanın olduğu bel ve basen bölgesinde yağ yakıcı olarak uygulanabilir.