Yaşam

Nevşehir'de inşaat işçisinin cami hassasiyeti

Nevşehir'de kıyafeti tozlu diye cami bahçesinde namaz kılan bir inşaat işçisinin bu hassasiyeti cami cemaatinden takdir topladı.

Nevşehir'de kıyafeti tozlu diye cami bahçesinde namaz kılan bir inşaat işçisinin bu hassasiyeti cami cemaatinden büyük takdir topladı.

"Üzerinin tozlu olduğu ve bu elbise camiye yakışmaz" düşüncesiyle Cuma namazını camiinin bahçesinde kılan inşaat işçisi vatandaşlardan takdir toplarken; Görüntüler "Namaz kılmamanın bahanesi de mazereti de olamaz."  dedirtti.

Cami cemaati ise, kamu hakkını gözetip hassasiyet gösterdiği için inşaat işçisi gence teşekkür ettiler.

Nevşehir Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Toki 1.Etap Vaiz Osman Yılmaz Camisi'nin bahçesinde, cuma namazı kılan bir inşaat işçisi, bir vatandaş tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

İşte o görüntü;

AYAKKABI İLE NAMAZ KILMAK CAİZ MİDİR?

Ayakkabı temiz olursa onunla namaz kılmak caizdir. Ve bilfiil bugün Türkiye'nin her tarafında cenaze namazı ayakkabıyla kılınıyor. Çünkü cenaze namazıyla diğer namazlar arasında fark yoktur. Ebû Mesleme şöyle diyor: Enes bin Malik'e (ra). Peygamber (asm) ayakkabıyla namaz kılar mıydı? diye sordum. Enes: "Evet" dedi. (Buhari, Salât, 24; Tirmizi, Salât, 181)

Ancak ayakkabı temiz olmazsa; ne vakit namazı, ne de cenaze namazı onunla kılınmaz.

Bütün namazlarda olduğu gibi cenaze namazında da namaza engel olan pisliklerin giderilmesi (necasetten taharet) şarttır. Buna göre, cenaze namazı kılacak kimsenin ayakkabılarında namaza engel bir pislik yoksa, namazını ayakkabıları ile kılmasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır. 

Nitekim Rasûlüllah (asm), ayakkabıları ile cenaze namazına durmuş, Cebrail’in ayakkabılarına pislik bulaşmış olduğunu haber vermesi üzerine onları çıkarmıştır (Ebû Dâvud, Salât, 91)

Altı necis olan ayakkabıyla veya necis yere basarak, cenaze namazı kılınamaz, bu ayakkabıyı çıkarıp, temiz olan üst tarafına basarak kılınmalıdır. Bu durumda ayakkabının altının necis olması, namazın sıhhatine zarar vermez. Çünkü temiz olan üst yüzüne basarak namaz kılınmış olur.

Ayakkabıda necaset olduğu açıkça görülmüyorsa veya kesin olarak bilinmiyorsa, ayakkabıyı çıkarmak gerekmez.

Buna göre, cenaze namazı kılacak kimsenin ayakkabılarında namaza engel bir pislik yoksa, namazını ayakkabıları ile kılmasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak ayyakabı temiz bile olsa, bununla cami ve mescit gibi ibadethanelere girmek uygun değildir.

Soru: Ayakkabının temiz olmamasından kastınız nedir dışarda giyilen bir ayakkabı zaten kirlidir ama cenaze namazı kabul olur demişsiniz biraz daha açar mısınız?

Cevap: Ayakkabıda bulunan toz, toprak, çamur necis değildir. Bu sebeple ayakkabıda başka bir necaset yoksa çamurlu da olsa ayakkabı temiz kabul edilir.