Genel

Nevşehir'de Kapadokya'dan Gazze'ye: Bir Nefes konferansı düzenlendi

Nevşehir Gazze İnisiyatif Platformu tarafından “Kapadokya'dan Gazze'ye: Bir nefes” isimli bir konferans düzenlendi.

Kapadokya Kültür Merkezinde düzenlenen “Kapadokya'dan Gazze'ye: Bir nefes” isimli bir konferansta Gazze'deki direniş ve bu direniş karşısında dünyanın vaziyeti ve Müslümanların neler yapabileceği konuşuldu. Sohbette İsrail’e yönelik boykotun önemine dikkat çekildi. Filistin davasına daha aktif bir şekilde sahip çıkılması gerektiği vurgulandı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ardından Baki Öncel'in açılış konuşmasıyla başlayan proğramda Mehmet Ali Bayram, Tayyar Tercan, Ercan Çifci, Mustafa Çakır, Fatih Tuğra Doruk, Yusuf Kaplan ve Ayçin Kantoğlu tarafından Gazze’nin ve Filistin’in dünya üzerindeki etkisi, insanlık dramı ve özgürlük mücadelesi üzerine önemli konuşmalar yapıldı. 

İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Baki Öncel “Samimiyetle Kapadokya'dan Gazze’ye bir nefes olan bin nefes, bin nefes bir milyon olur, bir milyon da bir trilyon olur. Üstad’ın deyimiyle sular büklüm büklüm burulur. Dua edelim, Rabbimize yalvaralım, harekete geçelim. Fiili duadan şimdiden mahrumuz, Allah o şartlara ermeyi nasip etsin!” dedi.

Ercan Çifci: Gazze bir fikirdir

“Kudüs, Hemen Şimdi!”, başlıklı konuşmasında Ercan Çifci, “Gazze burası, Gazze Nevşehir'dir, Gazze Kapadokya'dır, Gazze Anadolu’dur. Gazze acı değildir, Gazze gözyaşı değildir, Gazze İslam inkılabının bayrağının tüttüğü yerdir. Gazze Yahudi’nin yerle bir edildiği yerdir. Gazze emperyalizmin döküldüğü yerdir. Gazze her yeri Anadolu kokan, Allahuekber diye kıvılcımın saçtığı en yüce mekânın adıdır. Gazze bir fikirdir. Gazze aşk ve heyecandır. Gazze duanın adıdır, dua ise kılıçla anlam kazanır. Gazze bir aşkın adıdır. Bir davanın adıdır. Gazze İslam dünyasında ben Müslümanım diyenin onurlu fikridir.” dedi.

Ayçin Kantoğlu:"Gazze'de 21 bin çocuk kayıp"

Ayçin Kantoğlu, “21 bin çocuk kayıp Gazze’de. 21 bin. 21 bin çocuğun avuç içi kadar bir yerde sır olmasını tercüme edeyim: Bu dünyada 8 milyar insan kayıp demektir. Kayıp olan çocuklar değil kayıp olan insanlıktır. Çocuklar şehit oldular, yetim oldular, öksüz oldular, enkazın altında kaldılar, sayılabilenleri Hamas’tan öğreniyoruz, sayılamayanları rakamın ne olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz. O çocukların her biri bütün bu cihana değerdir. O çocukların her biri gönlüne Hakkın sığdığı İslam’dır. İslam üzere doğdular. Haktan geldiler, size bana benzemiyor. Kokuları bile cennet kokusu. Onların her biri bir Kudüs. Onların bedelini bu dünyada hiç kimse biz de dahil ödeyemeyiz. Onların haklılıktan doğan o mübarek kanlarının önünde de hiçbirimiz duramayacağız. Gazze’ye baktığınız zaman -eğer bakabiliyorsan, o da bir nasip meselesi gördüğüm kadarıyla- hepimizde iki göz var hepimizde bu iki kulak var, hepimizde yürek var, kalp var ama Gazze'ye baktığımız zaman yerinden fırlayan insan sayısı her yerde aynı değil. Ne fark var aramızda? Neden bir kısmımız hala Gazze ile bir ünsiyet kuramıyoruz? Üstelik bu coğrafyada şu dünya üzerinde Filistin’i sizden daha iyi anlayacak kim var?

Çok olmadı 100 sene önce bu topraklarda Gazze’nin verdiği istiklal mücadelesini, sizler verdiniz. Çocuklarınızı feda ettiniz, babalarınızı feda ettiniz, kocalarınızı feda ettiniz gene de bu vatanı bırakmadınız. Siz Kurtuluş Savaşını vermeseydiniz Allah zaferi nasip etmeyecekti. Bunca fedakârlık yapılmayaydı bugün Gazze sizdiniz, bugün Gazze hala sizsiniz! Çünkü mesele sadece Filistin değil! Mesele bu coğrafyadaki Siyonizm meselesi. Şu Siyonizm’in önüne konulabilecek önüne, geçebilecek başka ne var ki? Eğer siz kendinizi bilmezseniz, hatırlamazsanız, ayağa kalkmazsan, sanır mısınız bu iş orada kalır, kapınıza dayanan olmaz? Hepsi söylüyor, ‘Bize bir toprak vadedildi. Biz bu dünyanın mirasçısıyız. İnsan dediğin biziz, bizden gayrısı da insan değildir’ diye. Peki o topraklarda kimler var? O toprakta Türkiye’nin üçte biri var. Hak ettiği topraklar üzerinde oturanların kendisine vadedildiğini düşünen, gözünü diktiği bu hırsız çetesini bu işgalcilere, bu yobazlara verecek bir cevap yok mu? Görüp görebileceğiniz en yobaz güruhla karşı karşıyasınız! En ahlaksız en vahşi bir güruh.” diye konuştu.

Konuşmasında Gazze'deki durumun vahametini ve İsrail'in saldırganlığını vurgulayan Kantoğlu, İsrail ordusunun ahlaksızlığını ve çocuklara karşı soykırım girişiminde bulunduğunu belirterek yaşananların savaş değil, bir insanlık suçu olduğunu, Gazze'deki direnişin, dünyaya İsrail'in gerçek yüzünü gösterdiğini ve insanların vicdanlarını harekete geçirdiğini söyledi. Batı medyasının ve liderlerinin önce İsrail'i savunurken, yaşanan vahşet karşısında sessiz kalmaya başladığını belirtti. Gazze'deki insanların direnişinin, İslam'ın ve hakikatin en güçlü ifadesi olduğunu belirtti ve Gazze'nin kurtuluşunun, insanlığın kurtuluşu olacağını dile getirdi.

Tayyar Tercan: Türkiye'den Siyonist İsrail'e giden katilleri istemiyoruz

Tayyar Tercan, Yılgınlık ve kanıksamadan uzak, aynı heyecanla kardeşlerimizin derdiyle daha çok insan dertlensin, duysun duyursun sesini yükseltsin bu ses zalimlerin kalbine korku salsın diye... bugün Anadolu'nun göbeğinde kadim kent Nevşehir'de "Kapadokya'dan Gazze'ye bir nefes" programındayız." dedi.

Tayyar Tercan konuşmasında Çifte Vatandaş olup da İsrail ordusunda askerlik yapan, İsrailin savaş ve soykırım suçuna iştirak eden kişilerin ülkeye dönüşte savaş ve soykırım suçuyla yargılanmasını , vatandaşlık haklarının sonlandırılmasını gerektiğini ifade etti.

İsrail'e yönelik boykot çağrısında bulunan Tayyar Tercan, "Batı’da bazı ülkelerde ve bizde bazı noktalarda sabah o kahve içmeden yapamıyorum diyen insanlar var, bunlara sosyal baskıyı oluşturmamız gerekiyor," dedi ve devletin attığı adımların ötesine geçerek halkın da bu konuda daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi. Gazze'nin dünyadaki en özgür insanların yaşadığı topraklar olduğunu aktaran Tercan, "İnşallah Gazze, tüm dünya ve insanlık için bir özgürlük meşalesi olur. Bu özgürlük ateşi önce Anadolu'dan başlayarak tüm dünyayı sarar," diyerek sözlerini tamamladı.