Nevşehir'de Meysuluk kayısı 3,5 liradan alıcı bulmaya devam ederken, fiyatların aşırı düşmesine kayısı üreticileri tepki gösterdi.

Kayısıda hasat döneminin başlamasıyla birlikte meyve suyu için yaş kayısı alımlarında firmaların fiyatları düşürmesine Nevşehirli kayısı üreticileri büyük tepki gösteriyor.

2024 Kayısı alım fiyatına tepki gösteren  Nevşehirli çiftçiler hasat zamanı bu fiyatın kurtarmadığını öne sürerek, yetkilileri göreve davet ettiler.

Kayısı Rekoltesi Arttı, Fiyatlar Düştü!

Üretim maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde bu kadar düşük rakamlarla kayısı üreticinin karşısına çıkmanın çok yakışık almadığını dile getiren bir vatandaşımız; "2024 yılı Kayısı için meysu alım fiyatları 3,5 TL olarak belirlendi. Bu fiyatlarla küçük çiftçi 3,5 TL topladığı kayısıyla ne alabilir. Neden küçük çiftçinin el emeği göz nuru yetiştirdiği ürünler bu kadar değersiz... Bu memleketin büyükleri, milletvekilleri, yetkilileri bundan bir haber mi. Neden küçük çiftçiye yardımcı olmak yerine kulak tıkıyorlar.

Üç buçuk liraya ne alabilirsiniz?

Allah aşkınıza üç buçuk liraya kayısı mı olur. Pazardan veya herhangi bir marketten 3,5 liraya ne alabilirsiniz. Artan maliyetler ve yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında üreticinin korunması adına TMO kuru kayısı alımı yapmalı, piyasada fiyatları artırmalıdır. Lütfen bu konuyla ilgili çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için biran önce yetkileri göreve davet ediyoruz" dedi.

Başka bir çiftçide durumu şu sözlerle özetledi; “Biz ülke olarak üretimde sıkıntı yaşamıyoruz, üretiyoruz ancak satarken emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Çiftçimizin yaş ortalaması 58, gençleri üretime dahil etmek istiyoruz ama çekemiyoruz. Biz kazanamayınca onlara da cazip gelmiyor, yaşlanan bu nesille birlikte 3-5 sene sonra daha vahim sonuçlar olacak.”