Nevşehir'de ev kadınları yüzyıllardır devam eden yufka ekmek pişirme geleneğini sürdürüyor.

Nevşehir'de ev hanımları yaklaşan kış öncesi komşuları ile birlikte imece usulü kışın tüketecekleri yufka ekmeği hazırlığına başladı. 

Sonbahar mevsiminin kendini hissettirdiği bu günlerde, Nevşehir'in Sümer mahallesinde ev hanımları, kışlık ekmek ihtiyacının karşılanması için yufka yapımına başladı.

Nevşehir'de kış hazırlıklarına başlayan kadınlar, asırlık geleneği olan imece usulü kışlık yufka ekmek yaparak aile bütçelerine de katkıda bulunuyorlar.   Salça, turşu ve pekmez kaynatarak kışa hazırlanan ve aile ekonomisine katkı sağlayan kadınlar, yufka ekmeği de yapıyor.

Bu ekmek bir yıl bayatlamıyor

Gruptaki kadınların bir kısmı hamur yoğuruyor, bir kısmı hamur açıyor, bir kısmı da hamuru tandırda pişiriyor.

Nevşehir'in Sümer mahallesinde ev hanımları imece usulü birbirlerine yardım ediyor. Sabaha karşı başlayan hazırlıklarda, unu hamur haline getiren kadınlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren de ekmek yapmaya başlıyorlar. Ekmek tahtasının üzerinde ‘beze’ adı verilen yuvarlak hamur topaklarını oklavayla açarak incelten kadınlar, tandır ateşinde sac üzerinde yufka ekmekleri pişiriyor. Kadınlar, akşam hava kararıncaya kadar yufka ekmeğini pişirmeye devam ediyor. Bir yıl boyunca evlerin serin yerlerinde ve depolarda muhafaza edilen yufka ekmekler, bayatlamadan 1 yıl boyunca tüketiliyor.

Her yıl sonbahar aylarında düzenli olarak yufka ekmeği yaptıklarını belirten Zehra Afşar, "Komşularımızla ve akrabalarımızla birlikte kışın tüketeceğimiz yufka ekmeğimizi yapmaya başladık. İmece usulü, sırayla her gün birimizin ekmeğini yapıyoruz. Bu güzel geleneği sürdürmek için kendi kızlarımızı ve gelinlerimizi de ekibimize dahil ediyoruz" diye konuştu.

Yufka ekmeklerin, uzun süre bayatlamadan muhafaza edildiğini söyleyen Zehra Afşar, "Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan un, tuz ve su ile yoğrulan hamurlar, maharetli ellerde beze haline getiriliyor. Tandırda sac üzerinde pişirilen ve üst üste yığılan kağıt inceliğindeki yufka ekmekler aylarca bayatlamadan kalıyor. Yenmek istendiğinde ise üzerlerine su serpiştirilip ıslatıldıktan sonra yeniyor" dedi.

Komşuda pişer bizede düşer

Öte yandan Nevşehirli hamarat kadınlar kışlık yufka yapımı sırasında hazırladıkları bazlamalardan FİB Haber Merkezini de unutmayarak gönderdiler.

FİB Haber Merkezi olarak, kışlık yufka ekmeği geleneğini yaşatan Nevşehirli hanımları tebrik ediyor, göz hakkı ikramları için çok teşekkür ediyoruz.  Bereketli ve Sağlıkla Yemek Nasip Eylesin.