Nevşehir'de orman yangınlarının önlenmesi, yangın sayılarının ve şiddetinin azaltılarak çevreye olan zararın en aza indirilmesi ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla "Orman Benim" kampanyası düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün 81 ilde aynı anda başlattığı “Orman Benim” etkinliği Nevşehir’de de gerçekleştirildi.

Nevşehir Valiliği koordinesinde Nevşehir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Nevşehir Merkez Sulusaray Kasabası yolu üzeri Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) merkez kampüsü yanında düzenlenen etkinliğe; Nevşehir Vali Yardımcısı Haluk Sezen, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, Nevşehir Orman İşletme Müdürü Ersoy Torun, NEVÜ Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Ergen, protokol üyeleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Ormanların yangınlara karşı direncinin artırılması, toplumda yangına sebebiyet verecek davranışlara karşı bilinç ve temiz orman hassasiyetinin oluşturulması amacıyla güzergah boyunca çevre temizliği yapan katılımcılar ayrıca üzerlerinde ‘Ateş yakmam, yangını önlerim’, ‘Çöp atmam, yangını önlerim’, ‘Anız yakmam, yangını önlerim’ yazılı pankart ile topluma sosyal sorumluluk mesajı verdi.

Nevşehir Valiliği Koordinasyonunda, düzenlenen proje kaspamında, Nevşehir'de ağaçlarla bitişik yol kenarında bulunan yanıcı maddelerin (ot-çalı,  diri örtü) temizliği, ağaçların alt dal budaması,  atıkların temizlenmesi işleri yapıldı.

                                             ORMAN BENİM

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi ile en fazla artış görülen afetlerin başında orman yangınları gelmektedir. Akdeniz iklim kuşağında bulunan ülkemizde, ormanlarımızın büyük kısmını yangına hassas ormanlar oluşturmaktadır.

Son 10 yıllık (2014-2023) yangın istatistiklerini incelediğimizde, ülkemizde yılda ortalama 2bin600 (2.568 adet) orman yangını meydana geldiği görülmektedir. Aynı istatistikler, bizlere çıkan yangınların sayısal olarak %87 sinin insan kaynaklı, geri kalan %13 sinin ise yıldırım kaynaklı (doğal nedenler) yangınlar olduğunu göstermektedir. İnsan kaynaklı yangınlardan zarar gören alanın, toplam yanan alan içindeki payı ise %99 olarak karşımıza çıkıyor.

Buradan da anlaşılacağı üzere, orman yangınlarının doğal olmayan sebeplerinin azaltılması ile ormanlarımız büyük ölçüde yangınlardan korunacaktır.

Doğal olmayan, insan kaynaklı yangınların sebepleri araştırıldığında;

-Tarımsal hasat sonrası oluşan anızların ve atıkların yakılması sonucu meydana gelen yangınlar,

-Biçerdöver ve balya makinesi gibi tarımsal hasat makinaları tarafından gerekli önlemlerin almaması sebebi karşılaşılan yangınlar,

-Tarımsal alan ve yerleşim alanlarında temizlik amaçlı çöp atıkların yakılması,

-Özellikle araçla seyir halindeyken sönmemiş sigaraların açık alanlara atılması,

-Açık alanlarda salça ve bulgur kaynatma gibi faaliyetler için yakılan ateşler,

-Çobanlar, avcılar ve doğa yürüyüşçüleri gibi ormanlık alanlarda aktivite icra edenler tarafından yakılan ve tam olarak söndürülmeyen ateşler,

-Piknik ve rekreasyon amaçlı yakılan mangal ve ocak ateşleri,

-Çevreye gelişi güzel atılan, başta cam şişeler olmak üzere mercek etkisi yaratacak atıklar,

-Yerleşim yerleri arasında enerji taşıyan hatların bakımsız bırakılması veya kapasitesinin üzerinde enerji çekilmesi nedeniyle patlayan trafolar,

-Karayolunda başta aşırı balata ısınması gibi nedenler ve trafik kazasına bağlı araç yangınları,

-Tren raylarından çıkan kıvılcımlarından kaynaklı yangınlar,

-Açık alanlardaki katı atık çöplüklerinde, gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu meydana gelen yangınlar,

-Kaynak yapılması ve spiralle metal kesme çalışmaları esnasında çıkan kıvılcımların sebep olduğu yangınlar,

-Gelişmemiş kişilik özellikleri ve güdüleri nedeniyle bazı şahıslarda hâkim olan Vandalizm duyguları sonucunda kasten çıkarılan yangınlar olduğu görülmektedir.

Ülkemizde de orman yangınlarıyla mücadelede önceliğimizi önleyici tedbirler ile yangınların çıkmasına mani olunması ve sayılarının düşürülmesine yönelik çalışmalar oluşturmaktadır. Alacağımız basit tedbirler ve göstereceğimiz dikkatle, insan kaynaklı orman yangınların önüne geçilebilecek ve ormanlarımız yangınlardan korunacaktır.

Toplumsal bir sahiplenme ile başarıya ulaşacağına inandığımız ‘’Orman Benim’’ kampanyası ile toplumsal farkındalık oluşturup, yangın sayılarını ciddi oranda düşüreceğiz. Böylece mevcut söndürme kapasitemizi daha verimli kullanarak toplumumuz için bir tehdit haline dönüşen orman yangınlarının zararlarını en aza indireceğiz.

Bu kampanya ile başta insan faaliyetlerinin yoğun olduğu ormanlardan geçen yolların kenarları olmak üzere, ormanlarımızdaki çöpleri ve yangına sebep olabilecek maddeleri temizleyecek, ormanlarımızdaki yangın yükünü azaltacak ve Yeşil Vatan’ımızı orman yangınlarıyla karşı karşıya bırakmayacağız.