Siyaset

Nevşehir'de patateste kuşak yasağı kaldırılıyor

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, "Nevşehir'de 2025 yılı itibarıyla patateste kuşak yasağını kaldırıyoruz." dedi.

Nevşehir'de bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen NEVAGRI Nevşehir 3. Kapadokya Tarım Ekipmanları Gıda Ve Hayvancılık Fuarına katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Nevşehir'de patates üreticilerine önemli bir müjdeyi duyurdu.

Bakan Yardımcısı Gizligider, Çiftçilere Müjdeyi Verdi...

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider yaptığı açıklamasında, "Patatesçilerin 20 yıldır bekledikleri sonunda gerçekleşecek. Kafkas ve Cardyma patates çeşitlerinin, patates siğil hastalığına karşı dayanıklılıklarının belirlenmesi ve bu çeşitlerin güvenlik kuşaklarında üretilmesi amacıyla yapılan çalışmalarımızı sonlandırdık. 2025 yılı itibarıyla güvenlik kuşaklarında üretim yapılabilmesi için bir eylem planı oluşturduk. İlk uygulamaları önümüzdeki üretim döneminde gerçekleştireceğiz" dedi.

Patates siğil hastalığı karantina uygulamaları açısından sıfır toleransa sahip, son derece önemli bir hastalıktır. Patates üretiminin yapıldığı bir tarlada, tek bir bitkide bile hastalık belirtisi görülmesi durumunda, o tarla bulaşık kabul edilir ve hemen karantinaya alınır. İlk olarak, bulaşık tarlada patates üretimi yasaklanır, ardından güvenlik kuşağı oluşturulur. Güvenlik kuşağı: Bulaşık tarla çevresindeki hastalıktan temiz ve bulaşık tarlaya sınır olan ilk tarladan oluşturulan kuşak olup bu kuşağa güvenlik kuşağı denir. Güvenlik kuşağında, yalnızca resmi laboratuvar testleriyle belirlenen, bulaşık tarlada mevcut hastalık etmenine (Synchytrium endobioticum) dayanıklı patates çeşitlerinin üretimine izin verilir.

Kafkas ve Cardyma patates çeşitlerinin, yapılan laboratuvar ve tarla denemeleri sonucunda Patates siğil hastalığı patotiplerine karşı dayanıklılık testleri başarıyla tamamlanmıştır. Yurt dışında siğil patotiplerine dayanıklı patates çeşitleri ile Ülkemizdeki diğer çeşitler üzerinde araştırmalar devam edecek, ilerleyen süreçte bu yeni dayanıklı çeşitlerin uygulamaya kazandırılacaktır.

Dayanıklı çeşitlerin, güvenlik kuşaklarında üretimlerinin yapılabilmesi için Gıda ve Kontrol genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 5996 sayılı kanunun ilgili mevzuatı gereğince çalışmanın ilk yılında belirlenen bir pilot bölgede uygulamaya başlanılacaktır. Alınan sonuçlar değerlendirildikten sonra diğer illerde de güvenlik kuşaklarında bu uygulamanın hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bulaşık tarlaların durumu: Bulaşık tarla toprağında bulunan hastalık etmenin (Synchytrium endobioticum) toprakta 20 yıldan uzun süre boyunca canlı kalabilmesi nedeniyle, uygulanan karantina tedbirleri gereği patates üretim yasağına devam edilecektir. Ancak, güvenlik kuşaklarıyla ilgili çalışmalar tamamlandıktan sonra halihazırdaki bulaşık tarlalar incelenecektir. Bu tarlalardaki mevcut bulaşıklık durumu; en eski kayıtlı ve karantinası devam eden bulaşık tarlalardan başlamak üzere detaylı bir şekilde araştırılacaktır. Bu kapsamda bu tarla toprakları laborauvarda incelenecek topraktaki etmenin canlığı kontrol edilerek sonuca göre karantinası devam etmesine karar verilecek yada sonlandırılacaktır.