Nevşehir'de restarosyan çalışmaları tamamlanan tarihi Aşağı Bekdik camisi Cuma namazıyla birlikte tekrar ibadete açıldı.
Namazdan önce okunan Mevlid-i Şerifin ardından İl Müftüsü Kazım Güzel tarafından vaaz edildi.
Cuma Namazı çıkışında rcami cemaatine aşure dağıtıldı.
Aşure dağıtımına Nevşehir Valisi Ali Fidan, Belediye Başkanı Rasim Arı, İl Jandarma Komutanı Jan. Kd. Albay Bahittin Murat Yakın, İl Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, İl Müftüsü Kazım Güzel, İYİ Parti İl Başkanı Ali İhsan Parlatan, Nevşehir Vatan Şehitleri ve Gazileri Derneği ile Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Nevşehir Şube Başkanı Ramazan Çiftçi ve vatandaşlar katıldı.
Yaklaşık iki aydır kapalı bulunan camiide yapılan bakım onarım ve restorasyon çalışmaları kapsamında eski Kur'an kursu yenilendi, bayanlar için mescit ve kapalı cenaze namazı yeri yapıldı. En son çevre düzenlemesi ve ışıkladırılması yapılan tarihi Aşağı bekdik camii daha önce 1995 yılında da restore edilmişti.
Aşağı Bekdik Camii, Nevşehir
Aşağı Bekdik Camii, Nevşehir'in Aşağı Bektik Mahallesi'nde, Aksaray Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1902 yılına tarihlendirilen camii Corruk ve Seyit ustalar tarafından yapılmıştır. Caminin kuzey bölümü, son cemaat mahalli ve minaresi 1964 yılında camiye eklenmiştir.
Dıştan oldukça sağlam durumdaki eserin harim bölümünün duvarları nemden kabarmış durumdadır. Bektik Camii'nin kuzeyinde altı sütunla biçimlenen düz tavan örtülü son cemaat mahalli bulunur.
Buradan basık kemerli bir kapı ile giriş bölümüne geçiş sağlanır.
Yaklaşık kare planlı bu bölüm iki sütun üzerine kuzey güney doğrultusunda atılan kemerle boylamasına üç sahına ayrılmıştır.
Her sahının sivri tonoz örtülü olduğu bu bölümden basık kemerli kapı ile harim birimine girilir.
Yaklaşık kare planlı bu birim iki sütun üzerine doğu batı doğrultusunda atılan kemerlerle, sivri tonoz örtülü mihraba paralel iki sahna ayrılmıştır.
Mermer mihrap ve ahşap minbere sahip harimin kuzeyine ahşap kadınlar mahfili eklenmiştir.
Caminin özgün olan kuzey bölümü yöresel ve büyük boyutlu düzgün kesme taşlarla, diğer bölümler ise pembe ve beyaz taşın birlikte kullanıldığı almaşık teknikle inşa edilmiştir.
Eserin toprak damı sonraki bir zamanda kırma çatı ile örtülmüştür.