Nevşehir'in Avanos İlçesinde bulunan Selçuklu Döneminde, dönemin Sultanı Alaaddin Keykubat adına 1202 yılında yaptırılan Alaaddin Cami, duvarlarında meydana gelen çatlaklar yüzünden 17 Ağustos 2020 tarihinde geçici olarak ibadete kapatılmıştı.

Avanos Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş; "Selçuklu döneminden kalma yığma taş şeklinde inşa edilmiş 198 metrekare oturuma sahip camiinin taşıyıcı duvarlarında ve kemerlerinde çatlaklar oluştuğu, caminin okula bakan cephesinde taş duvarlardaki çatlaklarda da ayrılma ihtimali sebebiyle Avanos Belediyesi, Avanos Kaymakamlığı ve Nevşehir İl Özel idaresi iş birliği ile restorasyon çalışması başlatıldı. İlçemize hayırlı olmasını diliyoruz." dedi.

AVANOS-ALAADDİN CAMİ

Nevşehir Avanos ilçesinde bulunan Alaaddin Camisi’nin kitabesi günümüze gelemediğinden yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır.Ancak Selçuklu sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından 1202 senesinde yaptırıldığı bilinmektedir.. Avanosun merkezinde yapılan bu cami avanos'da bilinen ilk camidir.

Selçuklu döneminde yapılan bu cami sonraki dönemlerde yapılan onarımlarla ve eklerle Selçuklu özelliğini tümüyle yitirmiştir. Bugünkü konumu ile cami geçirdiği onarımlar ve eklerden ötürü üç ayrı bölüm halindedir. Bu bölümlerden birinci bölüm caminin yapıldığı ilk döneme aittir. Kesme taştan, kare planlı olan bu bölüm tromplu bir kubbe ile örtülmüştür. İbadet mekânı mihrap nişinin üzerindeki pencerelerden aydınlatılmış olup, mihrabı da geç dönemde yapılmıştır. Bu nedenle de bir özellik taşımamaktadır. Bu bölümden sivri kemerle ikinci bölüme geçilmektedir. İkinci bölümün XVI. yüzyılda Hacı Mehmet isimli bir kişi tarafından yapıya eklendiği söylenmektedir. Bu bölüm dikdörtgen planlı, beşik tonozlu olup, diğeri gibi kesme taştan yapılmıştır. İkinci bölümde kuzey yönündeki bir kapı ve pencere ile üçüncü bölüme açılmaktadır. Caminin üçüncü bölümü 1963-1964 yıllarında yapılan onarım sırasında buraya eklenmiştir. Dikdörtgen planlı ve üç sahınlı olan bu bölümün üzeri beşik tonozla örtülmüştür ve mimari bir özellik taşımamaktadır. 1948 yılında yapılan onarımda bugün görünen minare eklenmiştir.