Nisan yağmuru, rûmî takvime göre nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Rûmî takvimle mîlâdî takvim arasında 13 gün fark olduğu için, milâdî 14 Nisan’da başlayıp 14 Mayıs’ta sona eren nisan ayı halk arasında “yağmur ayı” veya “yağar ay” olarak nitelendirilir. “Kırk ikindi yağmurları” da bu aya rastlar.
Nisan yağmuru miladi 14 Nisan ile 14 Mayıs arasıdır
Rumi takvime göre Nisan yağmuru, 14 Nisan ile 14 Mayıs arasında yağan yağmurları ifade eder. Bu özel dönemde yağan yağmur, halk arasında derman bulmak ve bereket elde etmek için önemli bir kaynak olarak kabul edilir. Yağmurun bereketiyle filizlenen toprak, yeniden hayat bulur; tıpkı insanların bu yağmurdan umduğu şifa gibi. Nisan yağmuru midyenin ağzına düşerse inci, yılanın ağzına düşerse zehir olur. Nisan yağmuru zahmetlere rahmet, dertlere deva, hastalara şifadır.
NİSAN YAĞMURUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Nisan ayı için Anadolu'nun pek çok yerinde "yağmur ayı" denildiğini biliyorsunuzdur. İçeriğindeki bileşenlerle doğaya faydalarının yanında insan sağlığı açısından da bazı artıları bulunduğunu biliyoruz. Genellikle biriktirerek kullanılan ve belli bir zaman aralığını kapsayan bu nisan yağmurlarının yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan faydaları şunlardır:
İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle saç ve saç derisine faydalı olan Nisan yağmuru saçları yumuşatır, canlı ve parlak bir görünüm verir. Saçları besleyerek, hızlı uzamasına da olanak sağlar. Ağır kimyasal ve klor içermemesi nedeniyle saç derisini yatıştırır.
Ayrıca güneşli havalarda güneş ışığına maruz kalan cildi yatırması için nisan yağmuru yatıştırıcı tonik etkisi sağlar. Cilt gözeneklerini açarak, nemli ve parlak bir hale gelmesini sağlarken siyah noktaların giderilmesine yardımcı olur.
Nisan yağmurunun içeriğinde bol miktarda demir bulunur. Bu sebeple özellikle demir eksikliği bulunan kişilerin tüketmesi önerilir.
- Gündelik hayatın getirdiği yorgunluk, stres ve bunalmış gibi sorunlara iyi gelir.
- Havanın içerisinde bulunan başta kükürt ve karbon olmak üzere pek çok zararlı maddeyi arındırır.
- Dini açıdan çocuğu olmayan çiftlerin tüketmesi halinde çocuklarının olabileceğine inanılır. Bilimsel olarak henüz kanıtlanamamış olsa da inanan pek çok kişinin bu yöntemi denediğini görebilirsiniz.
- Çiçeklerin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.
- Hava kirliliğinin sebep olduğu ortamları ferahlatır. Daha rahat ve kolay bir şekilde nefes alabilmenizi sağlar.
- Bitkilerin kök gelişiminde oldukça faydalıdır.
- Saç bakımında kullanılarak daha parlak, daha canlı ve daha sağlam saçlara kavuşmanızı sağlar.
- Cilt bakımı için tercih edildiğinde pürüzsüz ve canlı bir cilt elde edilebilir.
- Göz sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
- Ateş düşürücü özelliği bulunur.
- Balgam atmada etkilidir.
- Göğüs ağrısı, sıkışma gibi rahatsızlıklarda faydalıdır.
NİSAN YAĞMURU NE ZAMAN TOPLANIR?
Özenli bir şekilde toplanması önerilen nisan yağmuru pek çok bilim dalında da inceleme alınmış bir hava olayıdır. İçeriğinde bol miktarda demir olması sebebiyle tüketilebileceği söylenen ancak aşırı hava kirliliği bulunan yerlerde biriktirilmemesi önerilen nisan yağmuru için ilk olarak yağmur suyunu toplayacağınız kabın temiz olması çok önemlidir.
İçerisine başka bir şey kaçmamasına özen gösterilmesi gereken nisan yağmuru isminden de anlaşıldığı üzere sadece nisan ayında toplanabiliyor. Nisan ayının 7 ile başlayan bu süreç yağmurun oluşumuna göre ay sonuna kadar toplanabilir. Toplanarak biriktirilen bu nisan yağmuru suyunun şifası için genellikle aç karnına içilerek tüketilmesi gerekir.
El, yüz ve saç içinde yıkama suyu olarak kullanabileceğiniz nisan yağmurunu yağmur görmeyen çiçeklerinize ve bitkilerinize de dökebilirsiniz. Dini açıdan dua edilerek her sabah tüketilebileceği de bilinen diğer hususlardandır.
Kaynak: Sabah Gazetesi