Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Ülke gündeminde merkla beklenen kanun teklifi, Genel Kurula katılan 500 milletvekilinden 275'inin oyuyla kabul edildi. 224 milletvekili "ret" oyu kullandı, 1 milletvekili ise çekimser kaldı.
Sokaklarda dehşet saçan sahipsiz köpeklere yönelik yapılan düzenleme TBMM'den geçti. Yeni kanunla birlikte sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması ve rehabilite edilmesi öngörülüyor.
Şimdi gözler Nevşehir'de 3 Belediyeye çevrildi.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Bu kapsamda Nevşehir'de merkez ile birlikte 25 bin nüfusun üzerinde iki ilçe bulunuyor.
İlgili kanun Nevşehir Belediyesi başta olmak üzere Avanos Belediyesi ve Ürgüp Belediyelerine önemli sorumluluk veriyor. Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
Bu yasa YAŞATMA Yasasıdır!
AK Parti Nevşehir Milletvekili Emre Çalışkan; "İnsanlara güvenli bir ortamı oluştururken, köpeklerin de daha iyi ortamlarda yaşamalarını sağlama yasasıdır. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifimizde çok önemli bir önergeye imza attık:
Bu önergeyle,
-Hayvan Bakımevlerinin kurulması
-Rehabilitasyon İşlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilenceye kadar bakılması amacıyla İkinci fıkrada belirlenen oranların üzerinde yapılan harcamaların % 40'ının Hazine ve Maliye Bakanlığınca bu faaliyetleri yürütecek olan belediyelere aktarılmasına ilişkin düzenleme yaptık. Hayırlı olsun." dedi.
- "Bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var, teşvik var"
Sokak Hayvanları Konusunda Belediyelere Yüklenen Sorumluluklar...
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, sahipsiz veya tehlike arz eden hayvanların bakımı, rehabilitasyonu ve sahiplendirilmesi konusunda önemli değişiklikler getiriyor.
Yeni düzenlemeye göre, büyükşehir ve il belediyeleri ile nüfusu 25 bini aşan diğer belediyeler, sahipsiz hayvanların korunması, bakımı ve rehabilitasyonu amacıyla hayvan bakımevleri, yani barınaklar kurmak zorunda.
-Sahipsiz hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.
Bu düzenleme, sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların korunmasını ve onlara gerekli bakımın yapılmasını sağlayacak bir sistemin oluşturulmasını hedefliyor.
Hayvan bakımevleri, hem geçici barınma hem de gerekli sağlık hizmetlerini sunarak sahipsiz hayvanların yaşam kalitesini artırmak için kritik bir rol oynayacak.
Aynı zamanda, sahipsiz hayvanların rehabilitasyon sürecinde uzman personel ve yeterli altyapı ile hizmet vermek, bu sürecin etkinliğini artıracaktır.
Buna karşın, hayvan bakımevi kurma zorunluluğu bulunmayan belediyeler ve il özel idareleri, sorumluluk alanındaki sahipsiz hayvanları en yakın hayvan bakımevine yönlendirecek.
BELEDİYELERE 31 ARALIK 2028'E KADAR SÜRE
Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
Bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.
Bu uygulama, daha küçük ölçekli yerleşim yerlerinde bile sahipsiz hayvanlara hizmet sunulmasını garanti altına alacak, dolayısıyla bir standart oluşturulacak.
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
Sonuç olarak, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan bu önemli değişiklikler, sahipsiz hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmek, sokakların güvenliği için atılmış büyük bir adım.
Belediyeler, bu düzenlemeleri etkili bir şekilde uygulayarak, hayvan hakları konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeli ve toplumu bu konuda bilinçlendirmelidir.
Böylece, hem hayvanların hem de toplumun yararına olan bu yasa, gerçek anlamda etkisini gösterecektir.