Yarı kurak iklim kuşağında bulunan Türkiye’de 2030 yılı itibariyle kişi başına düşen su miktarının 1100 metrekübe düşmesi bekleniyor. Bu durum  kategorik olarak Türkiye’nin su fakiri ülkeler sınıfına doğru ilerlediği anlamına geliyor. 

Evet, su kullanımı bir alışkanlık. Düşünmeden yaptığımız bir iş. Fakat artık suyu kullanırken defalarca düşünmek zorundayız. Sadece bu yaz için değil. Her zaman düşünmek zorundayız. Su fakiri bir ülkeyiz ve Nevşehir özelinde kaynaklarımız hızla azalıyor. Ürgüp'te, Kozaklı'da Nevşehir'in her yerinde su kaynakları azaldı.

Bu işin şakası yok: Su Tasarrufu Hayati Önem Taşıyor

“Her bir damlası kıymetli olan suyumuzu kullanırken sadece bugünü değil yarınlarımızı da düşünerek hareket etmeliyiz. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de tehdit unsuru olarak karşımıza çıkan kuraklık gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Yaşam kaynağımız olan içme suyumuzun tarımsal alanlarda kullanılması sonucu ihtiyacı olan vatandaşlarımızın suya erişimi zorlaşırken, kimi zaman ise imkânsız bir hale gelmektedir. Tabiatın ve tüm canlıların yaşam kaynağı olan içme sularımızın korunması; doğanın ve gelecek nesillerimizin daha ferah yaşayabilmesi için en önemli görevlerimizin başında gelmektedir. Her bir damlası kıymetli olan suyumuzu kullanırken bugünü, yarınları ve komşularımızı düşünerek hareket etmeliyiz. Lütfen suyumuzu bilinçli tüketelim, tasarrufu ön planda tutalım.”

Su'dan savaş çıkar mı? Dünyayı Su savaşları mı bekliyor? “Peki Türkiye su fakiri olmamak için neler yapabilir? 

Türkiye su yönetimi özellikle iklim değişimine yönelik çok ciddi bir hazırlık yapmalı.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye’de su kaynaklarına yönelik çalışmalar yapılıyor ama devletimizin ilgili birimleri bu hassas konu için yasal düzenlemeler getirilmeli. Toplumsal bilinç artırılmalı. Anneler babalar öğretmenler çocuklara su tasarrufu bilincini artırmalı.

Bireysel kullanım, sanayide kullanım ve tarımda kullanım. Hepsinde de vahşi kullanımdan biran önce vaz geçmek zorundayız.

Her damla suyun ne kadar önemli olduğu bilinciyle, vahşi sulama sisteminden vazgeçilmeli, özellikle çim ve ağaç sulamalarında arıtılmış atık sular kullanılmalı yada damla sistemi uygulanmalıdır.

Devlet kurumları olsun yerel yönetimler olsun özellikle, İl Müdürlükleri ve Belediyeler; "Kamuya açık büyük parklarda, refüjlerdeki çimler, peyzaj alanlarında, konut evlerinde ve pek çok alanda kullanımı olan çimlerin, nasıl sulanması gerektiğini bilmek ya da sulama kısıtlamalarının nasıl yapılacağını bilmek gereksiz su kullanımını önleyeceği gibi maddi açıdan da tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Bu yüzden su kaynaklarının israf boyutunda tüketilmesine engel olmanın yanı sıra sağlıklı ve sürdürülebilir bir çim alanı yaratabilmek için çim sulamasında tasarruf için gerekli olan tüm yöntemleri kullanmak gereklidir.

Burada Belediyelere, Çiftçilere bu konuda bilinçli sulama noktasında tüm vatandaşlarımızada bilinçli tasarruf yapma noktasında büyük iş düşüyor.

Türkiye’de sıcaklık artışı ve kuraklık dünya ortalamasından daha fazla görülecek.

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubunun açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Türkiye iklim değişikliğinden yoğun olarak etkileneceği tahmin edilen Akdeniz iklim kuşağında yer aldığından sıcaklık artışının ve kuraklığın ülkemizin büyük bir bölümünde dünya ortalamasından daha fazla görüleceği dolayısıyla su stresinin daha da artacağı tahmin ediliyor.

Su kayıp ve kaçaklarının hem şehir şebekelerinde hem sulama suyu dağıtım şebekelerinde mümkün olabilecek minimum değerlere indirilmesi gerekmektedir.

Bazı yerleşimlerde su dağıtım şebekesinde ve tarımsal sulama kanallarında su kayıpları %50’lere ulaşıyor. Su ihtiyacının büyük bir kısmını oluşturan tarımsal sulamada su kayıplarının önlenmesi ve su verimliliğini artıracak şekilde damlama ve yağmurlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması önemli.

Kurak veya yarı kurak bölgelerimizde çok su tüketen bitkilerin üretimi tercih edilmemeli, daha az su ihtiyacı olan bitkiler seçmek zorundayız.

Ayrıca şehirlere temin edilen suyun israfının önlenmesi evlerde kullanılan suların verimli kullanılması su tasarrufu ön planda olan ürünlerin tercih edilmesi, temizlik, kişisel kullanım esnasında suyun boşa akmasının önlenmesi çok önemli.

Evlerde havuz, fıskiye, çim sulaması, araç yıkanması gibi çok su tüketen uygulamalardan artık vazgeçilmeli çünkü durum oldukça kritik.”