Nevşehir ilimizde 2023 TÜİK verilerine göre yaklaşık 265 bin ton buğday, 196 bin ton arpa, 42 bin ton kuru fasulye, 11 bin ton nohut üretimi gerçekleşmiştir.

İlimizde üretimin yoğun olduğu Hacıbektaş, Kozaklı, Topaklı, Kaymaklı, Gülşehir ve Abuuşağı ilçeleri Kırşehir Başmüdürlüğü; yetki ve Kozaklı ilçeleri ise Kayseri Başmüdürlüğü görev alanında yer almaktadır.

Toprak Mahsulleri Ofisimiz Hacıbektaş'ta Ajans Amirliği (8 Temmuz), Topaklı'da Tesisli Ekip (8 Temmuz), Kanlıca’da Tesisli Ekip (1 Temmuz), Abuuşağı (28 Haziran), ve Kaymaklı’da (8 Temmuz) geçici alım merkezi statüsünde (hasat zamanı açılan noktalarda) üreticilere hizmet verecektir.  Ayrıca Hacıbektaş’ta (22 bin ton) ve Kozaklı’da (43 bin ton) lisanslı depo mevcuttur.

Yeni alım döneminde alım yapmaya başlayacak olan Doğa Akbulut Lisanslı deposuna Acıgöl ilçemizin tanımlaması yapılmıştır.

Yine Acıgöl’de küçük üreticiler için havaalanı yolu üzerinde geçici alım merkezi açılarak en yakın depoya taşıma işlemi gerçekleştirilecektir. Büyük tonajlı araçlar ise 29 km mesafedeki Doğa Akbulut Lisanslı Deposuna yönlendirilecektir.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Üreticilerin alım sürecinde DİKKAT EDECEĞİ hususlar genel olarak nelerdir?

TMO iş yerlerine ya da TMO’nun anlaşmalı olduğu lisanslı depolara ürününü vermek isteyen üreticilerimizin;

* ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

* “https://randevu.tmo.gov.tr” adresinden veya “e-Devlet” üzerinden ya da TMO iş yerlerinden randevu almaları,

* TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalarda TMO’ya özel hesap açtırmaları,

* Randevu günü ürünü ile birlikte, T.C. Kimlik Kartı, banka kartı veya banka hesap numaralarıyla alım noktalarına gelmeleri,

* Randevuya gelememeleri durumunda ürünü teslim edecek şahsa noter vekâleti vermeleri,

* ÇKS’ye kayıtlı üreticinin vefatı durumunda, veraset ilamı ile belirlenen mirasçının veya mirasçılardan birinin (noterden vekâlet almak şartıyla) randevu alabilmesi amacıyla TMO işyerine başvurması,

* Lisanslı depolar için bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte başvurarak TÜRİB’e üye olmaları gerekmektedir.

Editör: İbrahim UYSAL