Nevşehir Kozaklı İlçesine bağlı Karahasanlı, Medetsiz, Kılıçlı, Küllüce ve Yassıca köyleriyle, Hacıbektaş ilçesine bağlı Hasanlar, Sadık, Kızılağıl ve çevre köylerin de pancar çiftcileri hasadını yaptıkları pancar mahsüllerini tarladan kaldıramıyor.

Edinilen biliglere göre, Nevşehir'in Hacıbektaş ve Kozaklı ilçesine bağlı köylerde hasat ettikleri pancarları Çorum şeker fabrikasına taşınırken Yozgat'ın  Şefaatli ilçesinde yaşadıkları tonaj uygulaması sonrası yedikleri cezalar sebebiyle nakliyeciler gitmekte imtina ettiği için taşıma işi yapılmadığı için pancarlar tarlada kaldı. Hem nakliyeci hemde çifti mağdur oldu.

Okyanusu geçip derede boğuluyoruz...

FİB Haber Merkezine yaşadıkları sıkıntıları dile getiren pancar üreticileri, "Biz üreticiler kamyonlara makinalarla yükleme yapıyoruz. Tarlada tonajlarımız eksikte fazlada gelebiliyor. Bizim elimizde kantarımız yok, göz kararı yüklüyoruz. Sonrada nakliyeciler arıyor abi yolda kaldık trafik çevirdi ceza kestiler. Şimdi kamyonlar boş bekliyor korkudan taşıma yapamıyorlar. Biz perişan nakliyeceler perişan tarlada pancarlar perişan. Sesimizi FİB Haber ile duyurarak devlet büyüklerimizin bize yardımcı olmalarını bekliyoruz" dediler.

Çiftçiler, "Basar tonaj uyguladığımız halde araçlarımıza 15 milyar ceza yazdılar. Bu cezalar sebebiyle pancar yükledikten sonra kimse gidemiyor. Pancarlarımız tarlada kaldı. Biz pancar üreticileri olarak çok mağduruz. Sizin sayenizde yetkililerden yardım bekliyoruz." dediler.

Dünyada kaliteli şeker pancarının en çok yetiştiği ülkelerin başında gelen Türkiye, şekeri artık dışardan alıyor. Son şeker pancarı üreticisi çiftçiler, artan girdi maliyetleri ve düşük fiyat nedeniyle zorlanıyor. Nevşehir'in Hacıbektaş ve Kozaklı ilçesine bağlı köylerde şeker pancarı üreticileri, birde bunlar yetmezmiş gibi nakliyede yaşadıkları sorunlar yüzünden zor bir hasat dönemi geçiriyor. Nevşehirli pancar çiftçileri, sorunlarına bir çözüm bulunmazsa üretime son vermek zorunda kalacaklarına dikkat çekiyorlar.

Nakliye esnaflarıda dertli...

"Biz Kozaklı ilçesinde nakliyecilik yapan kamyoncu esnaflarıyız. Bölgemizden Çorum şeker fabrikasına pancar taşıma işi yapıyoruz. Nevşehir'de Kırşehir'de ve Çorum'da sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak Yozgat Şefaatli ilçesinde maalesef sürekli asılsız ihbarlar yapılarak bizler mağdur edilmekteyiz. Yediğimiz cezalar belimizi büküyor. Bizlerle birlikte çiftçilerimiz daha çok mağdur olmaktadır. Devletimizin kanunları sadece Yozgat Şefaatli ilçesinde mi geçerli? diyerek tepkilerini dile getiriyor.