Nevşehir

Nevşehir'de Trafik Güvenliğinde Farkındalık Faaliyetleri

Nevşehir'de trafik güvenliği konusunda farkındalığın artmasına katkı sağlamak için hazırlanan proje uygulamaya değer örnek proje olarak değerlendirildi.

Nevşehir'de trafik güvenliği konusunda birey temelli toplumsal bilinç düzeyinin gelişmesine ve farkındalığın artmasına katkı sağlamak için hazırlanan proje  uygulamaya değer örnek proje olarak değerlendirildi.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Nevşehir Şube Başkanlığı ile Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Trafik Güvenliği ve İlkyardım Kulübü'nün işbirliği ile hazırlanan, ancak finansal sebeplerle İlimizde uygulanamayan proje;  Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Merkezi tarafından, uygulamaya değer örnek proje olarak değerlendirilerek,  kamuoyu ile paylaşıldı.

Projenin Adı: Trafik Güvenliğinde Farkındalık Faaliyetleri

Projenin Amacı: İlimizde, trafik güvenliği konusunda birey temelli toplumsal bilinç düzeyinin gelişmesine ve farkındalığının artmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Giriş

Trafik güvenliği; çevre, taşıt ve insan etkileşimde ortaya çıkabilecek olası problemlerin hiç oluşmaması veya oluşan problemlere çözüm bulunması için geliştirilen, disiplinler arası yöntemlerin bütünüdür. Trafik güvenliğinin etki alanında, yaya / yolcu / sürücü dahil, toplumun her bireyi vardır; farkındalık düzeyi önemlidir. Zira bilinçli toplumlarda sistematik güncellenen bilimsel uygulamalarla ve sosyal oto-kontrol yöntemleri ile trafik güvenliği daha sağlıklı işlemektedir.

Nevşehir İstatistiki Verileri (2023 Yılı)

Nevşehir Valiliği Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ile Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında, 2023 yılı ile ilgili paylaşılan veriler;

Ölümlü kaza sayısı bir önceki yıla göre % 120 artış,
Yaralamalı kaza sayısı bir önceki yıla göre % 33 artış,
Kaza nedenli ölüm oranları bir önceki yıla göre % 190 artış,
Yaralı sayısı bir önceki yıla göre % 39 artış olduğunu göstermektedir.
Maalesef bu oranlar, İlimizin “trafik güvenliği” farkındalık düzeyine dikkatlerin çekilmesine sebep olmuştur. Toplumsal bilinç düzeyinin gelişmesine katkı sağlayabilmek adına bu projeye ihtiyaç duyulmuştur.

Toplumsal Bilinç
Bilinç; kişinin kendi yaşantısına, çevresindeki kişilere, bir bütün olarak içinde yaşadığı topluma ilişkin farkındalığının; aldığı eğitimler, yaşadığı deneyimler, edindiği bilgiler neticesinde kazandığı farkında olma durumudur. Bilinçli olma hali farkındalıkta olunan davranışsal haldir. Ne yaptığının, niçin yaptığının, ihtiyaçların bilinmesi halidir. Yapılanların arkasında durulabildiği, sorumlulukların sonuna kadar alınabildiği duruş halidir.

Bilinçli iken duyguların davranış olarak yansıması dengelidir; çevre iyi gözlemlenir, hem içe hem de dışa odaklanılır. Neye, nasıl ve ne zaman tepki verileceği bilinir. Özgüvenli davranışın ardında güven veren duruş vardır. Olaylara ön yargısız yaklaşıldığı için empati, sempati, merhamet duyguları kolayca yansıtılır; sahip olunanlar paylaşılır. Bilinçli yaşamak, sevinç, coşku, mutluluk duygularının an’da hayata yansıtılmasıdır. İnsani değerlere göre yaşanası bir dünya, tüm insanların bilince uyanmasıyla mümkün olacaktır.

Trafik güvenliği konusunda da sosyal bilinci oluşturmak için insan odaklı fikirler üretmek ve bunları toplumsal olarak paylaşmak gerekmektedir. Başta eğitim kurumları ve yerel yönetimler olmak üzere, STK’lar ve tüm kurumlar; tv kanalları, radyo kanalları, gazeteler, dergiler, ilan panoları gibi bütün iletişim türleri ile trafik güvenliği konusunda uygun materyallerle topyekûn üzerine düşen görevleri yapmalıdır. Toplumsal hayatta, yasaklamalardan özellikle kaçınılarak, insan merkezli trafik güvenliği kültürünün ve sosyal denetim mekanizmalarınım geliştirilmesine katkı sağlanmalıdır.

İlimizde de trafik güvenliği konusunda tüm kurum / kuruluşlar; her türlü iletişim kanalını kullanılarak ve eş zamanlı olarak toplumsal bilinçlenme faaliyetlerine katkı sağlamalıdır.

Yapılması Öngörülen Faaliyetler

Eğitim kurumları:
Okul öncesinden üniversiteye kadar her eğitim kademesinde sistematik olarak trafik güvenliği eğitimi verilmelidir.
Her kademe eğitim kurumunda, Trafik Güvenliği Kulübü kurulması sağlanmalıdır.
Okul öncesinde, basit trafik kuralları boyama kitapları ve trafik eğitim seti ile,
İlkokulda, trafik kuralları okuma yazma fişleri ile, hayat bilgisi konuları ile,
Ortaokulda, trafik kuralları yaka kartlı okul / yaya geçidi görevleri ile,
Lisede, trafik kuralları kompozisyon / şiir / afiş yarışmaları ile,
Üniversitede, trafik kuralları sosyal sorumluluk projeleri ile,
Her kademeye uygun simülasyonlu oyunlar ile,
Okul-aile birliği toplantılarında veliler için, trafik güvenliği konusunda bilgilendirilmelidir.

Yerel birimler:
Okul öncesi / ilkokul / ortaokul düzeyinde çocukların eğitimi için, yeterli düzeyde trafik eğitim pisti oluşturulmalı ve uygulamalı eğitim imkânı her çocuk için sağlanmalı,
Trafik güvenliği ile ilgili birimlerin her eğitim kurumunda düzenli eğitim vermesi sağlanmalı,
Vilayete ait trafik eğitim simülatörü olmalı ve uygulamalı eğitim imkânı her çocuk için sağlanmalı,
Yeni nesil, dijital teknolojili yaya geçitleri yapılmalı,
Yaya üst/alt geçitleri, engelsiz rampalı olmalı,
Eğitim kurumu seviyesine uygun ödüllü (*) yarışmalar düzenlenmeli,
Adrenalin tutkunu gençler için güvenli / kurallı etkinlik pisti olmalı,
Trafik güvenliğine aktif katkı sağlayan bireyler, il komisyonuna dahil edilmelidir.

İş dünyası ve STK’lar:

İlde trafik güvenliği faaliyetleri için bir fon kurulmalı,
Eğitim kurumlarının trafik güvenliği faaliyetleri ile ilgili ekonomik ihtiyaçları karşılanmalı,
Yerel birimlerin trafik güvenliği faaliyetleri ile ilgili ekonomik ihtiyaçları karşılanmalıdır.
Medya:
Olumsuz yayınlar ön plana çıkartılmamalı,
Düzenli olarak uzman görüşlerine / iyi uygulamalara yer verilmelidir.

Sonuç

Trafik güvenliği konusunda birey temelli toplumsal bir bilinç düzeyinin gelişmesi için, her birey / her kurum / her kuruluş üzerine düşen görev ve sorumluluğun gereğini yapmalıdır. Böylece sıfır kusur hedefi yolunda büyük bir yol katedilmiş olacaktır.

(*) Ödül: kalem, defter, boyama kitabı, şapka, kart, belge vb.

Proje Danışmanları
Şahin GÜNEŞ (Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Nevşehir Şube Başkanı)
Mevlüt TUNCEL (Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Trafik Güvenliği Kulübü Öğretmeni)