Nevşehir'in çeşitli bölgelerinde ki kayaların üzerinde bulunan doğal kına örtüsü, geçmişin izlerini taşıyor. Kayalar üzerindeki ince tabakalardan elde edilen bu doğal kına geçmişte, geleneksel yöntemlerle hazırlanıp, sağlığa zararsız, tamamen organik ve doğal bir güzellik aracı olarak kullanılırdı.

Kaya yosunlarının gizlediği güzellik...

Doğal taş kınası, yağmur, rüzgar ve diğer doğa olaylarının etkisiyle taşların yüzeylerinde oluşan ince kına tabakasından elde ediliyor. Bu tabaka, taşların üzerine yerleşen bir örtü halini alarak, zamanla doğal kına halini alıyor. Taşın üzerinde bulunan bu kına, ince bir tabaka halinde çıkarılıp, bir taş yardımıyla kaya yüzeyinden sökülüyor. Ardından, düz bir alanda veya bir poşet içinde dövülerek ince hale getirilmesi sağlanıyor. Bu incelen kına, su ile karıştırılarak sıvı hale dönüştürülüyor ve elde edilen sıvı, el ve ayak bölgesine sürülüyor.

Hiç kaya kınası yaktınız mı ellerinize ...

Kayanın yüzeyindeki alg, yosun kuruyunca kına benzeri bir maddeye dönüşür. Suyla ovalanan ellerin avuç içleri kınalanır. Faydaları saymakla bitmeyen kaya kınasının en önemli özelliği vücuttaki toksin atma özelliğidir.. E vitamini içeriği ile saçı ve cildi besler.. Hiç bir yan etkisi de yoktur.

KAYA KINASI YAKANLAR BURADA MI?

Kayaların üzerinde yeşil ya da gri tonlu ince dokulu bir tür yosun bulunur. bu yosun su ile ıslatılıp küçük bir taşla ovalanırsa kına kıvamında bir bulamaç ortaya çıkar. Avuç içine sürülen bu madde, yarım saat kadar bir süre sonra çevresi mor çizgi şeklinde kurur ve yıkandığında açık tonlu bir kına avucunuzda kalır.