Nevşehir il genelinde son haftalarda etkili olan yağmurlar, kırlarda doğal mantarların çoğalmasına sebep oldu.

Vitamin, mineral ve protein yönünden çok zengin olan mantarı toplamak için en uygun zamandayız. Çok hızlı büyüyen ve kısa sürede özelliğini yitiren mantarların yağmur yağdıktan hemen sonra toplanması gerekiyor. Mantar toplamayı bir doğa sporu olarak da görebilirsiniz. Bir yandan geziniyor ve doğanın tadını çıkarıyor, bir yandan da farkında olmadan kalori yakıyorsunuz.

İşte Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Kurugöl ve Topaç köyünde geçtiğimiz hafta etkili olan yağmurların ardından, vatandaşlar sabah erken saatlerde arazilerde mantar toplamaya çıktılar.

Bir grup Topaç köyü sakini vatandaşlar sabah namazı sonrasında traktörlerle Ertaş yaylasına çıkarak doğada kendi kendine yetişen mantarlardan topladılar.

Önce doğadan kova kova mantarlar toplandı. Ardından toplanan mantarların bir kısmı yakılan ateşte özel olarak pişirilerek afiyetle yenildi. Daha sonrasında eller semaya açıldı ve yapılan dualarla birlikte Allâh'a verdiği sayısız nîmetleri için şükredildi.

Arkadaş grubu ile mantar toplamaya çıkan köy sakinlerinden Adnan Yıldız, FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında; "Sabah namazının ardından geldik, çok taze ve güzel mantarlar bulduk. Köyümüz arazilerinde bolca bulunan mantarlar genelde Mayıs - Haziran ayları içerisinde yağmur sonrası toprağın sıcak olduğu anlarda toplanır. Bu mantarlar çok lezzetli oluyor. Doğada birçok mantar çeşidi var, fakat her mantar yenmez. Bildiğimiz ve her zaman yedimiz  mantarları topladık. Başka tür mantar toplamıyoruz. Dededen toruna ailecek yıllardır bu mantarı toplayıp yiyoruz." diye konuştu."

Mantarlar Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayvan ve böceklerin yaklaşmadığı mantarlar genellikle zehirlidir. Böceklenmiş cinslerin temizleri genellikle zehirli değildir.

Yüzeyi parlak olan mantarlar genellikle zehirlidir. Dikkat edilmesi gerekir.

Mantarlar tek tip olarak pişirilmelidir. İçerisinde ki tek zehirli bir mantar olması tüm mantarları zehirli kılar.

Günlük mantar tüketmek gerekir. Özellikle doğadan toplananı bulmak faydasını arttıracaktır.

Mantarların zeytinyağında kavrulması mantarın zehirli olması durumunda olası zehri azaltır

Mantarlar aleminyum kapta veya tencerede pişirilmemelidir.

Bol su ile yıkanmalı zehirsiz mantarın bile doğada başka hayvan, sinek böcek ve haşereye maruz kalabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Cam, porselen veya taş kapta pişirmek olası zararı hafifletebileceği gibi daha sağlıklıdır.

Soğan ile pişirmek faydasını ve lezzetini arttırır, zararını azaltır.

Mantar sulu olarak pişirilmemelidir, yıkandıktan sonra suyu iyice çekilmelidir.

Zehirli mantarlar genellikle renk ve şekil bakımından çok ilgi çekici olurlar.

Zehirlenmelerde ilk yapılacaklar

-Zehirlenen kişi paniğe kapılmamalı, sakin kalmaya çalışmalı. Kusuyorsa ve ishalse durdurmak için herhangi bir müdahalede bulunmamalı. 
-Zehirlenen kişiye hiçbir şey içirilmemeli. İçirilecek alkol, ilaç, süt hatta yoğurt gibi şeyler sonradan sorun yaratabilir.
- Tedavi sadece tıp doktorları tarafından yapılmalı. 
-Yenen mantarı tanıması ve doğru tedaviyi uygulayabilmesi açısından, varsa bu mantardan, yoksa artıkları ve vücut dışkısı toplanıp uzman doktorlara teslim edilmeli. 
- Mantarın saat kaçta yendiği ve mantar hakkındaki bütün bilgiler doktora doğru iletilmeli.