Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Yalıntaş köyünde bulunan çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve önemli sulak alanlardan biri olan Yalıntaş Göleti kurudu. Tamamen kuruyan gölet, koyun ve keçilerin otladığı alan oldu.

Sene başı itibarıyla su tutmaya başlayan gölet, son dönemlerde yaşanan kuraklık nedeniyle tekrar kurudu. Gölet kuruyunca buraya bu yıl allı turnalar,  pelikanlar gelmedi, flamingolar da göleti terk etti.

Çevrede bulunan çiftçilerin göletten izinsiz su kullanımı ve tarlaların bilinçsizce gelişi güzel sulanması dolayısıyla doğal su varlıkları tarafından beslenemeyen göletin son yıllarda tek yaşam kaynağı yağışlar oldu. Fakat beklenen yağışlarda maalesef Yalıntaş göleti için bekleneni karşılayamadı.

Yetkilileri göreve davet ediyoruz

Vatandaşlar, Göleti yıllar içerisinde tarım alanları için yapılan vahşi sulama yöntemleriyle, küresel ısınmayla ve her geçen yıl daha fazla hissettiğimiz kuraklık tehlikesiyle maalesef tamamen kurudu. Alandaki kuş tür çeşitliliği ortadan kayboldu. Eğer su seviyeleri böyle devam ederse gelen türlerin birçoğu hala su rezervini koruyan alanlara gidecekler. Bizim de biyoçeşitlilik kaybımız hızla devam edecek. Bununla birlikte kuşların sağladığı birçok ekosistem hizmetlerinden yararlanamayacağız. Her yıl daha fazla kuraklığı, susuzluğu konuşmak durumunda kalacağız. Yetkilileri göreve davet ediyoruz" dediler.

Daha sene başına kadar Yalıntaş göleti göçmen kuşların önemli uğrak noktalarından bir yerdi.

Foto:Galip Hasan Temur