Osmanlı döneminin son eserlerinden olan tarihi Kurşunlu cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün girişimleriyle restore edilerek ayağa kaldırılacak.
Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından Nevşehir'e yapılan Kurşunlu Camii'den artan malzemeler ile Kaymaklı kasabasında yaptırılan ve aynı ismi taşıyan tarihi Kurşunlu Camii yaklaşık 4 yıl önce meydana gelen elim bir yangında büyük zarar görmüştü.
Kaymaklı'da Kurşunlu cami restorasyonu ihaleye çıkıyor
Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç; “Kaymaklı’mızın en önemli tarihi değerlerinden biri olan Kurşunlu Camii’nin restorasyon ihalesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Aralık ayının ilk haftasında yapılıyor. Yangın nedeniyle hasar gören bu kıymetli eser, Öncelikli Millet vekilimiz Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Değerli siyasetçilerimiz, Vakıflar Genel müdürümüz ve Kayseri Vakıflar Bölge müdürlüğümüz destekleriyle yeniden hayat buluyor. Geçmişimizi koruyarak geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Tarihimize sahip çıkalım, değerlerimizi yaşatalım.” ifadesinde bulundu.
Kaymaklı Kurşunlu Cami:
Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa vezir olduktan sonra, Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kaymaklı kasabası eşrafından Hacı Abdullah Ağa da aşçıbaşı olarak Osmanlı sarayına girmiştir.
Bu dönemde Nevşehir'e yapılan Kurşunlu Camii'den artan malzemeler ile Kaymaklı Kurşunlu Camii inşa edilmiş,1732 yılında İnşa edilen Yeğenağa Abdullah Cami halk arasında Kurşunlu Camii olarak anılmaktadır.
18. yüzyılda yaptırılan cami, Nevşehir’e yapılan kurşunlu camiinden geriye kalan malzemeler kullanılarak yapılmış. Lale Devri mimarisinin yansıtıldığı cami Damat İbrahim Cami olarak da biliniyor. Caminin geniş avlusunda bulunan 3 adet kapı ise, camiye çok farklı bir hava katıyor. Caminin mimari ise, Mehmet Ağa.
Kaymaklı Kurşunlu Camisi 1732 yılında bitirilmiştir. Mihrabı, iki saf cemaat alacak kadar sünmüş, geri kalan orta kısım yarım ay şeklini andırır. Duvarlara bitişik 8 direk üzerine yapılmıştır.Direklerin başlıklarına kemer ayakları konmuş. Dördü büyük, dördü küçük 8 kemer yapılmıştır. Bu kemerlerin üzerine ana kubbe konmuştur. Küçük kemerlerin koltuklarına 4 adet yarım davlumbazda camiinin taşından, ikisi mermer olmak üzere 4 yuvarlak direk konarak; direkler üzerine üç davlumbaz yapılmıştır.Caminin Doğu tarafına bitişik bir de sübyan mektebi yapılmış ise de 65 yıl önce yıkılmıştır. Caminin tek minaresine mahvelden çıkılır. Yüksekliği 30 metredir. Mahfeli tahtadan yapılmıştır.