Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Yeni Yaylacık köyünde yavrularını sırtında taşıyan akrep görenleri şaşırtıyor.
Yeni Yaylacık köyü sakinlerinden Şahin Yıldırım FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında; "Az önce yine evde akrep çıktı. En son sırtında taşıdığı yavruları gördük. Biraz daha büyümüşler. Anne olmak böyle bir şey sanırım. Burada yerel ismi “Kuyruğu Ölü” Akrepler yavrularını sırtında taşıyor ve 20-48 arası yavru bırakabiliyor" dedi.
Nevşehir'de halk arasında “Kuyruğu Ölü” diye adlandırılan akreplerin de tıpkı örümceklerde olduğu gibi yavrularını sırtlarında taşırlar. Akrep yavruları doğduktan sonra içgüdüsel olarak anne akrebin sırtına tırmanırlar, bu davranış genlerle kontrol edilir. Yavrularını sırtında taşıma süreci, yavruların ilk kez kabuk değiştirebileceği evreye ulaşmasıyla son bulur (1 ya da 2 hafta).
Yeni doğan akreplerin çok yumuşak dış iskeletleri vardır ve sokamazlar. Bu nedenle, dış iskeletleri sertleşirken kendilerini zarardan korumak için genellikle annelerinin sırtına tırmanırlar.
Peki başka hangi canlılar yavrularını sırtında taşırlar?
İşte Yaşamlarının ilk evresini anne sırtında geçiren hayvanlar;
1. Opossum (Keseli sıçan)
2. Boynuzlu keseli kurbağa
3. Kuğu
4.Kurt örümceği
5.Surinam kurbağası
6.Akrep
7.Dev karıncayiyen
8-Şempanze
İnsanların bir ömür boyu yavrularını önce sırtında sonra başında taşıdıklarını da unutmayalım. Bu yüzden Anne her zaman cennet kokusu olmuştur.
Akrep
100’den fazla bebekle uğraşmak hiçbir annenin harcı değildir. Ancak dişi akrepler yavrularını ilk derilerini dökene kadar sırtlarında taşır.
Doğan yavruların vücudu tıpkı yetişkin bir akrebin minyatür hâline benzer; yumuşak, soluk renklidir. Yavrular, 10 ila 20 gün kadar bir süre sonunda dış iskeletleri sertleşip koyulaşınca annelerinin sırtından iner. Anne akrepler için çocuk büyütmenin bir güzel yanı varsa o da bazen atıştırmalık olarak yavrularını yemesi. Ancak bu tarz bir yamyamlık yalnızca annenin hiç av bulamadığı durumlarda yaşanır.