Dünyada sadece Türkiye'de bulunan (endemik) bir tarlasarmaşığı (CONVOLVULACEAE) türümüz Yastıkçık (Convolvulus assyricus) Nevşehir ilimiz de de bulunmaktadır.  

Pembemsi renkleriyle çiçekleri baharda (Mayıs-Haziran) halı gibi yerleri kaplar. Öyle her yerde değil; sadece Ankara'dan Adana'ya; Amasya'dan Ş.Urfa'ya kadar olan Nevşehir'i de içerisine alan Orta Anadolu'da 75-2060 m arasındaki yüksekliklerde. Buralarda otlanmış, kayalıklı aşınmış yamaçlar ve bozkır, tek nadas tarlaları içinde ve çalılıklara kadar çeşitli habitatlarda bulunur.

Endemik Bitkilerimizi Tanıyalım.

Yastıkçık (Convolvulus assyricus) Tarlasarmaşığıgiller (Convolvulaceae) ailesinden endemik bir türdür. 750-2060 m yükseklikler arasında; aşınmış/akmış taşlık yamaçlar ve bozkırlarda, nadiren tarlalarda, kireçtaşı ve kumluk alanlarda gözlenebilirler.

Convolvulus assyricus, Orta Doğu'ya özgü bir bitki olup, kurak ve kayalık alanlarda bulunur.

Tespit Edildiği Yer: ÜRGÜP (KARAİN kavşağı)

Kullanımları ve Faydaları

Convolvulus assyricus bahçelerde süs bitkisi ve yer örtüsü olarak kullanılır. Ayrıca ateş, iltihap ve yaraları tedavi etmek için tıbbi bitki olarak da kullanılır.

ENDEMİK BİTKİ NEDİR?

Dünyanın belirli bölgelerinde doğal olarak yetişen endemik bitkiler, başka hiçbir yerde doğal olarak yetişmiyor. Bu bitkiler, sınırlı bir coğrafi alana özgü olarak yetişiyor. Bu dağın en tepe bölgeleri olabildiği gibi tropikal alanlarda olabilir. Bu durumda ise bölgenin iklimi, toprak yapısı veya diğer çevresel faktörler tarafından belirlenen özel koşullara adaptasyon sağlamaları etkili oluyor. Endemik bitkiler, biyolojik çeşitlilik açısından büyük bir öneme sahip oluyor. Genellikle tehlikede olan veya nadir bulunan türler olarak da dikkat çekiyorlar. Belirli bir bölgede endemik bitkilerin olması ise, o bölgenin ekosisteminin benzersizliğini ve endemik türlerin evrimsel süreçlerini yansıtıyor. Söz konusu olan bitkiler, yerel flora ve fauna için önemli bir habitat sağlıyor. Diğer organizmaların besin kaynakları ve barınma alanları olarak hizmet ediyor. Bunun dışında, endemik bitkiler tıbbi veya tarımsal açıdan da önemli oluyor. Bunlar özel bileşikler veya adaptasyon özellikleri taşıyor. Genelde endemik bitkilerin varlığı bazen tehdit altında oluyor. 

İklim değişikliği, habitat kaybı, tarımsal faaliyetler, yabancı türlerin istilası ve ormansızlaşma gibi faktörler, endemik bitkilerin popülasyonlarını azaltıyor. Dolayısıyla da zamanla yok olmalarına yol açıyor. Bu sebeple bu özel bitkilerin korunması ve habitatlarının sürdürülebilirliği büyük bir öneme sahip. Endemik bitkiler, belirli bölgelerin biyolojik çeşitliliğini ve ekosistem bütünlüğünü temsil eden özel bitkileri oluşturuyor. Doğal yaşamın önemli bir parçası olarak, bu bitkilerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Bu durum ise biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi açısından büyük bir önem taşıyor.