Bu bir mucize! Sirke anasının ne işe yaradığını öğrenen kulaklarına inanamadı...

Türkiye'nin üzümleriyle ünlü Nevşehir'de, bağ bozumuyla birlikte toplanan üzümlerin bir kısmı satılıyor bir kısmı kurutuluyor bir kısmı pekmez yapılıyor bir kısmı kış için hevenklere asılıyor. En son kalan kısmı ise, evlerde sirkeye dönüştürülüyor. Çubukları ise kışlık yakacak olarak kullanılıyor. Yaprakları ayrı bir lezzet kendisi ayrı bir sağlık sirkesi ise bambaşka bir şifa dağıtıyor.

Sirke Anası: Şifalı Sirkelerin Doğal Mayası

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Çakıllı köyü sakinlerinden Tuncay Dalcı FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında; "Geçen sene bu zamanlar Nevşehir'imizin meşhur üzümünden sirke kurmuştuk. Aradan 1 sene geçti sirkenin Anasını bulduk" dedi.

Doğanın bize sunduğu mucizeler saymakla bitmiyor. O mucizelerin arasında faydaları pek bilinmeyen 'sirke anası' da yer alıyor. Oldukça tuhaf gözükse de jelatinimsi zar olan sirke anası pek çok işe yarayarak şaşırtıyor. Peki sirke anası nedir? Sirke anası yenir mi? Sirke anası nasıl yapılır? Sirke anası nasıl saklanır? Sirke anası ne işe yarar? İşte tüm soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

Nevşehir'de yüzyıllık şifa kaynağı sirke anasının faydaları!

İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemin çözülmesini destekler. Detoks etkisinden dolayı da metabolizma hızını arttırarak yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Antioksidan bileşenler içeren sirke anası vücudun bağışıklık sistemini koruyarak hastalıklara karşı mücadelesini destekler.

Nevşehir'de yüzyıllık şifa kaynağı sirke anası! Her derde deva oluyor

Günümüzde artık çoğu insan doğal beslenirken ürünlerini ellerinden geldiğince evde yapmaya çalışıyor. Bağında ya da bahçesinde sebzesini meyvesini yetiştiriyor, yoğurdunu mayalıyor ekmeğini yapıyor. Hal böyle olunca birçok insan yiyeceklerin nasıl yapıldığını da araştırıyor. Üzümün ata toğrağı Nevşehir'de de binlerce insanın son zamanlarda yapılışını ve ne işe yaradığını merak ettiği şeylerden biri de sirke anası. Sirke anası aslında yüzyıllardır özellikle Nevşehir'de yapılan ve bilinen bir şey.

SİRKE ANASI NEDİR?

Sirke yapmak için gereken mayaya sirke anası denir.

Filtrelenmemiş sirke içtiyseniz, sirkenin bulanık görünmesine neden olabilecek bir filmin geliştiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bu film sirkenin annesi olarak bilinir ve bakteri fermantasyonunun sonucudur. Bazı insanlar bu maddeyi atar; ancak, "anne" çoğu kez sağlıklı gıda savunucuları tarafından en besleyici kısım olarak kabul edilir. Sirkenin anası, pastörize edilmemiş herhangi bir sirkede oluşabilir, ancak genellikle elma sirkesi ile ilişkilendirilir. İşte jel dokuda oluşan bu tabakaya sirke anası denir.

Doğal fermantasyon işlemi sonucunda sirke üzerinde kendiliğinden oluşan opak, jelimsi bir tabaka olan sirke anası, fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra bir kaba alınarak daha sonra kullanılmak üzere muhafaza edilir. Sirke yapmanın ve kendi sirke ananızı üretmenin en basit ve en ekonomik yolu, pastörize edilmemiş sirkeden bir sirke anası yetiştirmektir. Bunu yapmak, bir sirke fermantasyonunu sıfırdan yapmak için gereken aylar yerine birkaç hafta içinde başlatacaktır.

SİRKE ANASI İÇİN GEREKEN MALZEMELER VE YAPILIŞI

Bir tane oluşturmak için bol sabra ve 5 malzemeye ihiyacınız var: Bulgur, nohut, doğal meyveler (elma olabilir), içme suyu ve organik olduğundan emin olduğunuz bal.

Hangi meyveleri kullanıyorsanız mümkünse kabuklarını soymayın. Minik minik doğradıktan sonra cam bir kavanoza koyun.

Nohut, bulgur, bal ve suyu da meyvelerin üzerine ekleyin tahta ya da plastik kaşıkla karıştırın. Kavanozun ağzını temiz bir bez ya da ince bir tülbent koyun ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
20 gün boyunca kuru, karanlık ve serin bir alanda bekletin 2 gün arayla da karıştırın.
20 gün sonunda açtığınız kavanozda jel bir doku meydana gelmiş olacak. Bu sirke anası dediğimiz oluşum. Bu jel artık sirkelerinizin doğal mı doğal bir şekilde oluşmasını sağlayacak.

Sirke Anası Ne İşe Yarar?

  • Sirke anası kullanımı mide problemi gibi herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkes için uygundur.
  • Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan sirke anası, doğal ve katkısız bir madde olduğu için hamile ve emzikliler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
  • Sabah aç karnına ılık su ile birlikte tüketilen sirke, vücuttaki toksin maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırarak detoks etkisi yapar. Ayrıca vücutta biriken fazla suyun atımına yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemin çözülmesini destekler.
  • Detoks etkisinden dolayı da metabolizma hızını arttırarak yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Antioksidan bileşenler içeren sirke anası vücudun bağışıklık sistemini koruyarak hastalıklara karşı mücadelesini destekler.
  • Temizlik konusunda da ev hanımlarının en büyük destekçisi olan sirke bulaşık makinelerinde parlatıcı yerine kullanılabilir.
  • Yüzey temizliğinde de kullanılabilen sirke anası dezenfektan özelliği ve doğal olması nedeniyle ev temizliğinde tercih edilir.
  • Yeşil yapraklı sebzelerin ve meyvelerin yıkandıktan sonra sirkeli suda bekletilmesi zararlı mikroorganizmaların yok edilmesini sağlar.
  • Cilt üzerine oldukça faydalı etkilere sahip olan sirke anası ile mükemmel bir cilt temizliği sağlanabilir. 2 çorba kaşığı eklenen 2 su bardağı su kaynatılarak, havlu yardımı ile buharının cilde uygulanması cilt gözeneklerinin açılmasını ve lekelerin azalmasını sağlar.

Kaynak:Ajanslar