Yaşam

Nevşehir'den kısa haber turu! Sizden gelenler...

Nevşehir'de bugün neler yaşandı? İşte Nevşehir ve ilçelerinden sizler için derlediğimiz günün gelişen bazı olaylarından haberleri kısa başlıklarla veriyoruz.

Bugün 17 Eylül 2024 Salı. Nevşehir'de bugün neler yaşandı? Nevşehir ve Kapadokya Bölgesinde yaşanan gelişmeleri sizler için derledik. İşte Nevşehir ve ilçelerinde sizler için derlediğimiz günün gelişen bazı olaylarından haberleri kısa başlıklarla veriyoruz. 

Nevşehir'den kısa kısa haber turu ! 

İşte Nevşehir'in gözü, kulağı ve ortak sesi FİB Haber Alo Nevşehir WhatsApp ihbar hattına "Sizden Gelen Şikayet ve İhbarlar"

Köpek kanunu çıktı, uygulayan yok! Sokak köpekleri Kapadokya'da turiste saldırdı

Sokak köpeklerinin toplanmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesine rağmen, henüz somut adım atan kimse yok. Köpek dehşeti devam ederken herkes topu birbirine atıyor. İşte en son Kapadokya'da ailesi ile birlikte vadi yürüyüşü yapan Avustralyalı turist, başıboş sokak köpeğinin saldırısı sonucu yaralandı. Nevşehir il genelinde okullarda eğitim gören öğrenciler, başıboş sokak köpekleri nedeniyle okula korkuyla gidip geliyor. 

Nevşehir'de il genelinde sürüler halinde dolaşan sokak köpekleri artık sadece çocukları değil herkesi korkutuyor. Nevşehir'in hemen hemen neredeyse tüm mahallesinde başıboş gezen köpekler, büyük tehlike oluşturuyor. FİB Haber İhbar hattına gün içerisinde defalarca şikâyet ve ihbarlara konu olan başıboş köpeklerine hala kesin ve kalıcı bir çözüm bulanamadı. 

Toksever Serbest Muhasebeci unvanı kazandı

Nevşehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Staj ve sınav süreçlerini başarı ile tamamlayarak Serbest Muhasebeci unvanını kazanan meslektaşları  Abdullah Toksever'e meslek ruhsatını Oda Başkanı Filiz Sayın, Oda Yönetim Kurulu Sekreteri Faruk Arıkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Taşçı ile birlikte takdim etti. Oda Başkanı Sayın; "Değerli Meslektaşlarımızı tebrik ediyor, meslek hayatında başarılarının devamını diliyoruz." dedi.

Nevşehir Ceza İnfaz Kurumu İzleme Kurulu Asil ve Yedek Üye Seçimi Yapılacak

Nevşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Ceza İnfaz Kurumu İzleme Kurulunun 5 (beş) asil üyesinin ve 3 (üç) yedek üyesinin seçilmesi zarureti doğmuştur.
Bu itibarla;
Komisyonumuzun 16/09/2024 tarih ve 2024/444 sayılı kararı gereği Nevşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu üyeliğine 4 yıl süre ile görev yapmak üzere 5 (beş) asil üye ve 3 (üç) yedek üye seçimi yapılacaktır.
1- Başvurular 18/09/2024 tarihinde başlayıp 30/09/2024 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Nevşehir Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı'na bizzat yapılacaktır. 
2- İzleme Kuruluna seçilebilmek için gereken şartlar;
a) İzleme kuruluna üye seçilebilmek için 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda öngörülen genel şartlara haiz olmak,
b) Otuzbeş yaşını doldurmuş olmak, 
c) Tıp, Eczalılık, Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Eğitim bilimleri ve benzeri alanlarda en az dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak ve mesleği ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarında yada özel sektörde en az on yıl çalışmış bulunmak,
d) Kişisel nitelikleri ile çevresinde dürüst, güvenilir ve ahlaklı olarak tanınmış olmak,
e) Herhangi bir siyasi partinin merkez, il veya ilçe teşkilatlarında görevli bulunmamak,
3- İzleme kuruluna üye seçilemeyecek olanlar;
a) Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri ile ilgili ihale, alım, satım ve benzeri hukuki ilişkilere taraf olanlar,
b) Görev yapacakları Ceza İnfaz Kurumları veya Tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklulardan birisinin işlediği suçtan kendileri veya ikinci derece tutuklulardan birisinin işlediği suçtan kendileri veya ikinci derece dahil hısımları zarar görenler,
c) Görev yapacakları Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerindeki hükümlü ve tutuklulardan biri ile aralarında evlilik, vesayet veya ikinci derece dahil hısımlılık ilişkisi bulunanlar, izleme kurulu üyeliğine seçilemezler. 

İzleme kurulu ilanda istenecek belgeler için tıklayınız.

EK-1 Form için tıklayınız.

EK-2 Form için tıklayınız.

ÜRGÜP'TE MÜBADELE'NİN 100 YILI

Bir Bavula Sığan Hayatların Hikayesi; Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi

20 Eylül 2024 / 19.30 – 23.00

Ürgüp Şölen Alanı / Turgut Özal Kültür Merkezi

Program

19.30 – 20.00 Piano Dinletisi

Ezgi

20.00 – 20.10 Aeb Açılış Konuşması

20.10 – 20.20 Lozan Mübadilleri Vakfı

Nilüfer Yenigün

20.20 – 21.20 Panel – Mübadelenin Tarihi

Moderatör : Prof.Dr.Ruşen Keleş

Panelistler : Prof.Dr.Kudret Emiroğlu

Mustafa Kaya

Gürsel Korat

Aycan Yılmaz

21.20 – 21.30 Muhacir Halk Oyunları

Ürgüplü Muhacirler

21.30 – 22.00 “Göç Etmiş Türküler”

Doç.Dr Mehmet Söylemez

Sinevizyon Gösterisi Ve Hikaye Anlatımı

22.00 – 22.15 Ürgüp’te Mübadele Sonrası Yaşam

Ali Akuzun – Ürgüp’ün Yaşayan Tarihi

22.15 – 22.30 Köklerin İzinde: Geçmişteki Mübadelenin Bugunü Üzerine Bir Diyalog

Vasiliki Sifostratoudaki & Sanem Su Avcı

22.30 – 22.55 Saksafon Dinletisi

Katerina Georgiadou

22.55 – 23.00 Kapanış

Acıgöl Devlet Hastanesinde Ücretsiz Kanser taraması yapılacak

Nevşehir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hasan Tartar, Acıgöl Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilecek ücretsiz kanser taramaları hakkında açıklamalarda bulundu:

"Türkiye genelinde yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, kanser tarama tırlarımız yer yer değişik ilçe ve beldelerimizde konuşlanıp tarama hizmeti verecektir. Bu kapsamda, 18 Eylül Çarşamba ve 19 Eylül Perşembe günlerinde Acıgöl Devlet Hastanesi'nde ücretsiz kanser taramaları gerçekleştirilecektir. Bu iki gün boyunca tarama tırımız, vatandaşlarımıza çeşitli kanser türleri için tarama imkânı sunacaktır. Bu hizmet kapsamında; 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalın bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılacaktır. Kanserden korunmak için erken teşhisin önemini vurguluyoruz. Vatandaşlarımızın bu hizmetten yararlanmaları için belirtilen tarihlerde Acıgöl İlçe Devlet Hastanesi'ne başvurmalarını rica ediyorum." dedi.

Tenis Turnuvasında Nevşehir Damgası

Türkiye Tenis Federasyonunun 2024 yılı faaliyet proğramında yer alan 12 Yaş Haftasonu Tenis Turnuvasına 19 ilden 100’ü aşkın sporcunun katılımıyla Kayseri ilinde 12-15 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenen müsabakaya Nevşehirli sporcumuz Hayat Er nağmalup şampiyon olurken Beren Selçuk 3. Ve Beren Su Yalçın 4. olmuştur. Antrenörleri Burak Cenan ilk ulusal puanlarını alan sporcuları tebrik ederken, Nevşehir’de Tenis sporcu sayısının arttığını ve Nevşehir’in de böyle turnuvalara ev sahipliği yapılması için tesisleşilmesi gerektiğininin altını çizdi.

Ek Otobüs Seferleri İstiyoruz!

Okulların açılmasıyla birlikte sadece işe gidenlerin değil okula gidecek öğrencilerin de kurtarıcısı durumunda olan özel Halk otobüslerinde yaşanan yoğunluk sonrası FİB Haber'e ulaşan vatandaşlarımız yoğunluğun olduğu saatler için ek otobüs seferi istediklerini dile getirdiler. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde duraklarda bekleyen öğrenciler büyük mağduriyet yaşıyor.

KOZAKLIDA PANCAR HASADI BAŞLADI

Kozaklı İlçesinde pancar hasadı bugün itibarıyla başladı. Kozaklı Şeker Müdürü Abdulkadir Karaaslan, İlçe Kaymakamı Yasin Gürkan'ı ziyaret etti.

Kaymakam Gürkan, bu sene takriben 100-110.000 ton arası mahsul beklendiğini söyleyerek, pancar hasadının çiftçilerimize bereketli olmasını diledi.

Nevşehir'de Alt geçit değil korku tüneli!

Nevşehir Esentepe mahallesi Ürgüp caddesi üzerinde yoğunlaşan araç trafiği karşısında yayaların karşıdan karşıya geçişlerini de kolaylaştırılmasını amaçlayan Necip Fazıl yaya alt geçidinin şimdiki içler acısı durumu vatandaşların tepkisine neden oluyor. 

Bir okuyucumuz konuya ilişkin ihbar hattımıza gönderdiği şikayetinde; "Maalesef alt geçidin haline bakarmısınız. Çocuklarımız buradan geçemiyor, hergün ışıklardan geçiriyor. Belediyemize de gönderdik birkaç fotoğraf ama henüz görmedi sanırım dönüş yapmadı. En azından siz görürseniz belki sizin sayenizde  görürler" dedi.

Kurugöl'den korkutan görüntü! Acil ilgilenilmesi gerekiyor

Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Kurugöl köyünden geçen otobanın su kanalı uçmuş. Nevşehir Valiliği nezdinde yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Akpınar köyünden iç ısıtan görüntü

Kozaklı ilçesine bağlı Akpınar köyü muhtarı Minnet Akpınar; "Köyümüzde çok sayıda kediler var. Bizler köy sakinleri olarak akşam sabah yemek artıklarını çöpe atmayız sularınıda düzenli olarak veririz. Onlarda hayatımızın bir parçası görmemezlikten gelemeyiz." dedi.

Nevşehir'de avcılar DKMP ekipleri tarafından kontrol edildi

Nevşehir'de Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü (DKMP) ekipleri av koruma ve kontrollerini sıklaştırdı. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Nevşehir Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, av koruma ve kontrol ekiplerinin denetimlerinin devam ettiği bildirildi.

Yapılan açıklamada, “Koruma ve Kontrol Çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda avcılar kontrol edilerek, yapılan kontrollerde 4915 sayılı kara avcılığı kanununa aykırı avlanma yapan avcıya rastlanılmadı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Nevşehir Müdürlüğü olarak kurallara uygun avcılık yapan avcılara teşekkür ederiz” denildi.