Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Alkan köyü muhtarlığınca her yıl düzenlenen geleneksel "Aşure Şenliği"nin bu yıl üçüncüsü gerçekleştirildi.

Alkan Köyü sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği şenliğe Gülşehir Kaymakamı Salih Gültekin, Nevşehir il Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Çam, Gülşehir Belediye Başkanı Erkan Çiftci, İlçe Protokolü ve muhtarlar katıldı.

Alkan Köyü İsmini hüzünlü bir hikayeden alıyor

Köy; Nevşehir il merkezine 21 km, Gülşehir ilçe merkezine 4 km uzaklıktadır. 

Bu köyde 79 erkek, 87 kadın nüfus ile toplamda 166 kişi yaşam sürüyor. Köy aynı zamanda Eski Yaylacık, Civelek ve Yeniyaylacık gibi birçok köylere komşuluk yapıyor.

Alkan Köyü İsmini hüzünlü bir hikayeden alıyor

Alkan köyü olarak en eski yerleşim yeri gölün başı denilen yerdir. İsmini ise şu hikaye sonucu aldığı rivayet edilmiştir; Çöl tarafından (hırka dağı'nın kuzeyi) kaçıp gelen bir erkek ve bir genç kız şu anki caminin yanında bulunan eski mağaraya sığınırlar. Bu gençleri takip eden yakınları burada bunları bulur ve her iki genci de öldürürler. Akan kanın kırmızılığından dolayı ahali buranın ismini "Alkan" koyarlar.

En eski ağaç ise cevizin altı diye tabir edilen yerdeki ceviz ağacıdır.

Köyün girişinde sağda 200 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Köyde yaşayan ve değişik soy isimleri sahip aileler zaman zaman birbirlerine kız alıp verdiklerinden dolayı iç içe akrabadırlar. 2020 tarih ve Gülşehir kaymakamlığı verilerine göre, Köyde okuma yazma oranı %98, nüfusu 166, hane sayısı 55'tir. Yolu asfalt ve köy içi kilitli parke taşıdır. Kanalizasyonu vardır.Su ev içerine kadar çekilmiştir.  Geliri Bağcılık, Meyvecilik ve hububattır. Yaşlılarımızın %80 i emeklidir. Hayvancılık neredeyse bitmiş durumda olup, ekilebilir arazisi sulu 100 dekar, susuz 1000 tekardır. Köyün yarısı Ankara'ya yerleşmiş durumdadır. 

Tömbek Tümülüsü, Nevşehir ili Gülşehir ilçesi Alkan- Civelek köyü sınırlarında özel mülkiyete ait 707 ve 147 parsellere denk geldiği anlaşılan Nevşehir kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurulu'nun 1998 928 sayılı kararıyla tescilli olup, tömbek tümülüsü Civelek köyü mezarlığının yaklaşık 300 metre güneybatısında Gülşehir Avanos karayolunun yaklaşık 250 metre güneyinde yer almaktadır. Tömbek tümülüsün tahrip edildiği yüzeyde tümülüse ait kalıntıların yok edildiği tarlanın yüzeyine moloz harfiyat 12 hayvan gübresi ve benzeri malzemelerin döküldüğü tarlaların halihazırda sülük çekilmekte olduğu üzerindeki ve topraktan çekilen taşlar bahse konu alanın yaklaşık 50 yüzme ve ilerisindeki alanlara taşınmış olduğu tespit edilmiştir. İşte tömbek tümülüsünün tahrip edilmeden önce yer alan mezar yapısı;