Ayhan Patlıcanı, Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Ayhan Köyünde yetiştirilen kendine has dokusu ve rengi bulunan bir patlıcandır. Bölgede yetiştiriciliği ata tohumlarla dededen toruna miras olarak gerçekleştirilmektedir. 

Ayhan Patlıcanı, Nevşehir'de Kapadokya Bölgesinin en önemli yöresel değerlerinden birisidir. Ayhan patlıcanının yetiştirildiği Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Ayhanlar Köyü (Büyük Ayhan-Küçük Ayhan), yüzyıllardır Kızılöz Vadisi’nin verimli topraklarında, Ayhanlar Köyü’nde yetiştirilmektedir. Ünü, ülkemizin her tarafına yayılmış olan Ayhan patlıcanını, lezzetinin yanı sıra diğer patlıcanlardan ayıran en önemli özelliği büyüklüğüdür. Bir yerde tombul bir patlıcandır.  Ne kadar irileşirse irileşsin içinde çekirdek olmuyor ve içinin beyazlığından hiçbir şey kaybetmiyor.

Yaz mevsiminde hasadı dört gözle beklenen ürünlerin en başında gelen Ayhan patlıcanı, Nevşehir pazarını süslediği gibi diğer il ve ilçelerin pazarlarında da görülmektedir. Közde yapılanı olsun, yemeklik ve kızartmalık yapılanı olsun, ezmesi, salatası, kurutmalığı ve turşusu olsun, Nevşehir'de her evin mutfağını ve sofrasını her zaman şenlendirmeye devam etmektedir. Ayhan patlıcanı'nın reçelide muhteşem olur.

Nevşehir'in Avanos İlçesine bağlı Küçükayhan ve Büyükayhan köylerinde yetiştirilen ‘’Ayhan Patlıcanı’’ coğrafi işaret alması için çalışmalar sürüyor.

Üretici Foto: Salim Göl / Ayhanlı