Nevşehir

İşte Nevşehir'in eski nalbantları

Geleneksel bir meslek olan nalbantlık at, eşek, katır gibi binek hayvanları ile inek ve öküz gibi besi hayvanlarının toynaklarına “nal” adı verilen demir ayaklıkların takılmasıdır. Bu mesleği icra eden kişi “nalbant” olarak adlandırılır. Nallama işlemi özel tokmaklar ve çiviler vasıtasıyla gerçekleştirilir. Nallama işlemi özel tokmaklar ve çiviler vasıtasıyla gerçekleştirilir.

Hayvancılığın azalması ve motorlu araçların hızla binek hayvanlarının yerini alması nedeniyle nalbantlık mesleği bugün büyük ölçüde inkıraza uğramıştır. Bununla birlikte bugün çok az sayıda olsada özellikle kırsal kesimde nal çakan ve mesleğini devam ettiren ustalara tesadüf etmek mümkündür.

Bir dönemin en popüler mesleklerinden biri olan nalbantlık artık Nevşehir'de tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı. Geçmiş dönemlerde bu mesleğin saygın isimleri birer birer göçüp gittiler.

Nevşehirin eski nalbantları 

Ali Babaoğlu, Mıhçı Halil ağa, Yusuf çavuş (Yusuf Badak ), Asım Pelteklenmez, Nalbant Bekir Yargı, Avşarların Nuri Ağa, Nalbant Musa'nın Osman Ağa, Nalbant Mustafa Demirbilek (Topal Mustafa)....

Nevşehir'de 1955 li yıllar... 

Nevşehir'in ilk il oluş yılları...

NALBANTLIK İŞİNİN AŞAMALARI
1. Nal kesme veya nal dövme.
2. Nalları çakılacak veya yenilenecek hayvanın ayağını dirsekten bükmek ve dizi üzerinde sabitlemek,
3. Hayvanın ayaklarından eskimiş naldan kerpetenle mıhları sökmek.
4. Hayvanın uzamış tırnağını kesmek veya törpülemek,
5. Atın ayağına uygun şekilde sabitlenen nala mıh çakmak,
6. Mıhların fazlalıklarını kerpetenle kesmek ve uçlarını yamultmak
7. Naldan dışta kalan tırnak kısmını törpülemek,
8. Perçin yuva bıçağı vasıtasıyla perçin yuvasını açmak ve perçinlemek,
9. Ayak tırnaklarında yara veya hastalık varsa klasik metotlarla tedavi etmek.
10. Ayak tırnağı kırık olan hayvanın tırnağını, zımparalamak, asetonla yıkamak sureti ile temizlemek,
11. Tırnak dolgu maddesi ile tırnağa dolgu yapmak ve nallamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Fotoğrafta, Ali Babaoğlu, Mıhçı Halil ağa, Yusuf çavuş (Yusuf Badak ), Asım Pelteklenmez...

(Fotoğraf için : Tahsin Tozağan - paylaşımı için Asım Durusu'ya teşekkür ederiz.) 

İbrahim Paşa Mahallesi Muhtarı Hallav Tuncay Orhan; "Nalbantlık eskilerde önemli bir sanattı. Nal döverken çekiç sesleri bir ahenk verir bir tempo içinde devam eder akşam iş bitiminde ceketler kartal kanadı omuzda yan yana dörde beşerli sıra halinde eve dönüş olurdu. Sabah gün işır ışımaz iş başı olurdu."

Nalbantlıkla başlayan yetim büyüyen Ali Babaoğlu hikayesi Belediye başkanlığı Nevşehir milletvekilliği ile devam etti.

İş insanı Yüksel Babaoğlu; "Soldan ikinci eli çekiş ile havada bıyıklı Yusuf Badak'ın yanındaki adam benim babam Ali Babaoğlu. Nalbantlıkla başlayan yetim büyüyen Ali Babaoğlu hikayesi Belediye başkanlığı Nevşehir milletvekilliği ile devam etti. Nevşehirin Hükümet konağı, Adliye ,emniyet,ssk binası, Ali dilrikoç bulvarı, bolu et önü çevre yolu, yeni sanayi sitesi, imam hatip okulu, şehir imar planı, Hava alanının yer istimlakı ve ihale aşamasına kadar ki bölüm. Üniversitenin ilk temelinin atılışı. gibi gibi daha bir çok eserin yapılmasına katkı sağlamış nalbant Ali Babaoğlu. Nevşehir'de Milletvekilliği sonrası şehirde dolaşabilen fakirin fukaranın çoluğun çocuğun Ali amcası. Oğlun olmaktan gurur duyuyoruz. Allah rahmet eylesin. mekanı cenneti olsun."

40 yıl önce Nevşehir meteris olarak belirtilmiş aşağıdaki resimde, atın ayağına nal çakan bir Nevşehirli Nalbantı görüyorsunuz ... Muhtemelen 

Eeee Nevşehir'imizde bir dönem geçim kaynağı bağcılık bahçe ve tarla işi olunca ilimizde at arabaları eşek arabaları da oldukça fazla vardı... Artık Nalbantlık bitmek üzere olan bir meslek... 

1965 Nevşehir Ali Bey hanı Nurluların evinin önü Arabacı Kör Hüseyin Kasap Mehmet Ali.

Şevket Kızıl'dan alıntı.

Ali Bey’in Hanı :Bugünkü Ali Bey Camii’nin yakınlarında Meteris’te kurulmuştur. Günümüzde arazisi araba par yeri çevresi dükkan olarak kullanılmaktadır.