Vitamin ve enerji deposu olan Nevşehir'in coğrafi işaretle tescillenen kabak çekirdeği kış aylarının yaklaşması ile birlikte taş fırında ki yerini aldı.

Nevşehir’in merkeze bağlı bazı köy ve beldeler ile Acıgöl ve Ürgüp ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen kuru yemişlik kabak çekirdeğinin kavrulması için bazı fırınlarda kavurma işlemleri sabaha kadar devam ediyor. 

Kabak çekirdeği nasıl kavrulur?

Nevşehir'in Aıgöl ilçesinden fırıncı Suat Güçlü, Yıllardır taş fırınlarında kabak çekirdeği kavurduğunu belirterek, en leziz kavrulmuş kabak çekirdeğinin elde edilmesi için 45 dakikalık bir sürenin yeterli olduğunu söyledi.  Tarlada kabağın içi açılarak elde edilen kabak çekirdeklerinin yaş hali ile fırına getirildiğini ifade eden Güçlü, “Yaş haldeki kabak çekirdeğini tuz ile karıştırırız. Kimi yerlerde süt ile de karıştırılıp kavurma işlemi yapılır. Kimi zaman kabak çekirdeğini tüccara yetiştirebilmek için sabah saatlerine kadar kavurma yaptığımız da oluyor” dedi. 

Nevşehir Çerezlik Kabak Üretiminde Türkiye 1‘incisi...

Nevşehir'in hemen hemen tüm ilçelerindeki tarlalarda yetiştirilen ve tüflü toprak yapısı dolayısıyla aromatik bir lezzete sahip kabak çekirdeği, kalitesiyle piyasanın en çok talep gören ürünü olarak gösteriliyor.

Anadolu’nun eşsiz lezzetlerinden biri olan Nevşehir Kabak Çekirdeği, doğal ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak sofralarınızda. Bölgenin verimli topraklarında özenle yetiştirilen, kavurucu sıcaklarda lezzetine lezzet katan ve Coğrafi İşaretle tescillenen Nevşehir Kabak Çekirdeği, fitosterol gibi şifalı özellikleri olan çeşitli maddeleri de bünyesinde barındırır ve eşsiz tadıyla diğerlerinden ayrılır.

Peki kabak çekirdeği evde nasıl kavrulur?

Kabak çekirdeğinin Tüm çekirdekleri üzerinde turuncu kabak artığı kalmayacak şekilde tek tek temizleyin. Kabak çekirdeklerini aynen makarna pişirir gibi kaynar ve tuzlanmış suda 10 dakika haşlayın. Kabak çekirdeklerini bir süzgece alın ve suyunu süzün. Bir bez ya da kağıt havlu yardımı ile üzerinde su kalmayacak şekilde kurulayın. Çekirdekleri fırın tepsinize aktarın. Zeytinyağı ve tuz ile harmanlayın. Elleriniz ile daha kolay yapabilirsiniz. Çekirdekler üst üste gelmeyecek şekilde yayın. 180C ısınmış fırına tepsiyi yerleştirin ve 10 dakika pişirin. 10 dakika sonunda çekirdekleri karıştırın ve tekrar fırına verin. 5 dakika sonunda bir tane kabak çekirdeğinin içini açarak kontrol edin. Kahverengi olmasına yani yanmasına izin vermeyin. Tepsiyi fırından çıkartın ve bir miktar daha deniz tuzu serpin. Biraz soğumasını bekleyin. İsteyenler kabak çekirdeğini güneşte kurutarak tüketebilir, dilerseniz buradaki tarifimizde olduğu gibi baharatlar ile birlikte kavurabilirsiniz.  Afiyet Olsun.