Nevşehir'de büyük ilgi gören ve afrodizyak özelliği olduğu belirtilen 'keme' (dolaman) mantarı için köylüler altın arar gibi arazide keme arıyor...
Nevşehir'in gizli lezzeti keme sezonu başladı...
Nevşehir'de sadece ilkbaharda yetişen ve 2 ay süreyle tüketilen keme Kebabına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşlar tarafından arazilerde altın aranır gibi aranan ve toplanan keme, et ile harmanlandıktan sonra kebap olarak pişirilerek servis ediliyor.
Dünya çapında çok rağbet gören keme adlı mantar Nevşehir ve çevresinde de bolca bulunuyor. Arap ülkeleri ve Avrupa'da çok yüksek fiyatlarla satılan kemenin kıymeti Nevşehir'de de yetişmesine rağmen pek de bilinmiyor.
Nevşehir'de köylüler altın arar gibi arazide keme arıyor...
Nevşehir'de bahar aylarında yağmurların ardından doğal olarak kendiliğinden, yetişen keme mantarının kilogramı, boyutuna göre 120 dolara kadar satılıyor. Ülkemizde Trüf, keme ve dolaman gibi farklı isimlerlede bilinen mantarlara özellikle Araplar büyük ilgi gösteriyor.
Keme mantarı, lezzetiyle hem midelere hem de gözlere hitap ediyor. Tohumu olmayan ve kendiliğinden yetişen keme mantarı Mart ve Nisan ayında yağan bahar yağmurlarıyla ortaya çıkıyor. Haziran ayı ortalarına kadar toplanabiliyor.
Saklı kalmış protein deposu domalan mantarı faydaları görüntüsüyle yer elmasına benzeyen, tadı ile kırmızı eti andıran domalan mantarı, Türkiye'de yok olmanın kıyısında kalan bir şifa deposu. Yılın belirli aylarında çıkan domalan mantarının faydaları ise saymakla bitmiyor...Domalan mantarı Türkiye'nin bazı bölgelerinde, yılın belirli aylarında yetişen (mart, nisan), tuberaceae familyasına aittir.
Nevşehir'de ise hemen hemen her bölgede rastlanabilen, özellikle de Gülşehir'in Kızılkaya ve Gümüşkent köyleriyle çevre köylerde çokça yetişen bir mantar çeşididir...
Nevşehir'de son yağan yağmur ve kar kemecilerin yüzünü güldürdü...
Kızılkaya Köyünde de keme mantarı bulmak isteyen vatandaşlar, arazide keşfe çıkarak dağ tepe demeden her taşın altına ve otun arasına bakıyor. Patates yumrusuna benzeyen keme mantarı aramak için araziye çıkan vatandaşlar adeta altın arar gibi keme arıyor.
Yemeklerde kullanıldığında tarifsiz lezzetiyle inanılmaz güzel bir aroma katar. Domalan mantarının bir diğer adı kemedir. Kebabı, pilavı, sotesi hazırlanır. Mantarın tadı kırmızı ete benzetilir çoğu zaman. Toprak altından toplanır ve yağmur sonrası meydana çıkar. Yağış ne kadar fazla ise domalan mantarını bulma şansı o kadar artar. Zehirsiz bir türdür. Kilogram fiyatı 120 dolardan başlayan keme mantarı, yüksek bütçesine rağmen kapış kapış gidiyor!
Son derece sağlıklı bir gıda olan kemenin faydaları ise oldukça fazla; En yaygın bilinen faydası afrodizyak etkisi oluşudur. Lif ve protein deposudur. Bu sayede tokluk hissi kazandırır ve fazla yemek tüketiminin önüne geçer.Yüksek kolesterol için etkilidir çünkü düşük miktarda doymamış yağ asidi içerir. Omuriliği güçlendirir. Besin değerleri oldukça güçlüdür...
İşte Nevşehir'de Keme (Domalan Mantarı) mevsimi başladı Videosunu izlemek için TIKLAYINIZ!
Toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine yakın yerlerde yetişen siyah elmas, Nevşehir çevresindeki neredeyse tüm arazilerde sıkça bulunabiliyor. Geçmişte kral yemişi olarak tabir edilen, sağlık açısından eşsiz değere sahip bu mantar türüne ilginin yaygınlaşması için Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin kamuoyunu bilinçlendirme çalışması yapması bekleniyor.
"Keme"nin özellikleri nedir?
-Günümüzde dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni ise havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır.
-Sadece Fransa’da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır. Türkiye'de ise doğada kendi halinde yetişmekte ama yeterince bilinmemektedir
-İlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda fruktifikasyonu toprak altında yetiştiğinden toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklardan bulunabilir.
-Bulunması ve toplanması zor olan bu mantara halk arasında domalan (trüf) mantarı da denilmektedir.
-Protein açısından çok zengin olan bu mantar türü etten daha değerli protein değerleri taşımaktadır.