Onlar vatanı için gözünü kırpmadan canını vermek isterken gazilik şerefine erişen, Bölücü terör örgütü pkk ile mücadele ederken gazi olan Nevşehirli Gazi Tamer Güven: 1968 Nevşehir Kozaklı doğumlu, baba ismi Hasan, anne ismi Elife. Asker emeklisi olarak Kozaklı ilçesinde yaşamaktadır.

“Şehitlik nur Gazilik onurdur” diyen ve tekrar gazi olmak arzusunu dile getiren gazimiz Tamer Güven ile vatan aşkıyla dolu bir röportaj yapıldı. İşte o röportaj sizlerle...

1. HOŞGELDİNİZ TAMER BEY, İZLEYENLERİMİZ İÇİN KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ, KİMDİR TAMER GÜVEN?
Hoşbuldum. Tamer Güven; 1968 Nevşehir Kozaklı doğumlu, baba ismi Hasan, anne ismi Elife. Burada doğdum ve asker emeklisi olarak burada yaşamaktayım.

2. ASKER OLMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?
Asker olmaya; çocukken gördüğüm askerleri sevdim, genetiğimde de varmış. Sevdiğim için bu mesleği tercih ettim.

3. ASKERLİK GÖREVİNİZİ NEREDE/NERELERDE YAPTINIZ?
Askerlik görevimi önce Çanakkale’de bir gün, oradan direkt tayinim özel birliklere çıktı. Oradan Şırnak. O zaman alaydı orda görev yaptım. Şırnak’tan sonra Kars, Tuzluca Güllüce Karakolunda iki yıl görev yaptım. Daha sonra Malatya Pütürge’de bir yıl, iki yılda Malatya aşırı sol faaliyetlerinde, PKK ile iki yıl mücadele ettim. Daha sonra oradan Batman Tozluk Yenidoğan Karakolunda görev yaptım. Daha sonra Konya İl Merkez Hizmet Muhafız Takım Komutanı olarak görev yaptım. Oradan da Şırnak Beytüşşebap Taktik Alay S-1 Kısım Amiri olarak görev yaptım. Oradan da emekli oldum. 

 

4. NASIL GAZİ OLDUNUZ, ANLATIR MISINIZ?
1988 yılı Nisan ayı 18’inde Şırnak Kala Dağında bölge operasyonu vardı, Bahar Temizliği Operasyonu. Bu operasyon esnasında öncü olarak görev yapmaktaydım. Görev yaptığım esnada PKK'nın Botan sorumlularının toplantısıydı. Orada grupla direkt temasa girdik. 15 -20 metre mesafede ilk etapta beni yaraladılar, daha sonra diğer arkadaşları. Orada 9 şehit verdik, 6 tane falan da yaralılarımız vardı. Ben kendi çabalarım ile o bölgeden biraz uzaklaştım. Daha sonra arkadaşlarımın yardımı ile bir üs yakında ki helikoptere kadar götürdüler. Daha sonra Diyarbakır Dicle Üniversitesinde 3 ay tedavi gördüm. Yaralanmam bu şekilde.

 

5. O AN NE HİSSETTİNİZ, AKLINIZA NELER GELDİ?
O an duyuyordum, yani yaralanmanın nasıl bir şey olduğunu. Ama insan kendi vücudunda hissettiği zaman ne olduğunu bir şeyin görüyor yani. Mermiyi yediğim anda bir şeyler değdiğini hissettim ama, acı hissetmedim. Bir 10 saniye sonra falan şuurum yerine geldi, yaralandığımı anladım. Üzerimde yanıyor böyle, barut izleri falan. Şarjörler parçalanmıştı. Dedim herhalde biraz sonra giderim. Ölürsem şehit olurum dedim. Şuurumda yerindeydi. Yani üzerimde hiç bir korku, tedirginlik, hiç bir şey gelmedi. Bir rahatlık, bir ferahlık vardı üzerimde. Allah tarafından. O şekilde, bunları hissettim.

6. ŞUAN SAĞLIK DURUMUNUZ NASIL, AMELİYAT GEÇİRDİNİZ Mİ?
Evet, 2 defa ameliyat geçirdim. Şuanda normal görevlerimi yapacak şekilde iğne ilaçlarla tedavi şeklinde, normal hayatımı sürdürüyorum. Sağlıklı yaşıyorum burada. Temiz hava, termal enerji. Bundan dolayı sakin bir ilçeyi tercih ediyorum. 

 

7. GAZİLİK SONRASINDA HAYATINIZ DA NELER DEĞİŞTİ?
Hayatımda çok fazla bir şey değişmedi. Eskiden yapabildiğim hareketleri, eskisi gibi yapamaz oldum. Sağ tarafımda sinirlerin hasar görmesi nedeniyle biraz zorluk çekiyorum. Ama çok fazlada bir şey değişmedi. 

 

8. SİZCE TOPLUMUN GAZİLERİMİZE BAKIŞ AÇISI NASIL?
Türk toplumu olarak gazilere gayet saygı duyuyorlar. Gazi olduğunuzu bildiği zaman her şey değişiyor. Gayet saygılılar. Kendini bilmez insan çok az, o şekilde hiçbir şeye rastlamadım. Bu konuda bir sıkıntı yaşamadım.

 

9. GENÇLERE, TOPLUMA VERMEK İSTEDİĞİNİZ BİR MESAJ VAR MI?
Elbette çok mesaj var ama, süre ve zaman kısıtlı olduğu için kısa kısa mesajlar vermek isterim. Bu coğrafyada bizim yaşamamız, milli birlik ve beraberlik içinde olmamızla mümkün. Yani, gençlerimiz ülkelerini sevsinler, başka ülkelere heveslenmesinler. Burası bizim kendi ana yurdumuz. Buradaki şehitlik ve gazilik mertebeleri, manevi birer mertebedir. Biz burada ilelebet kalmayı düşünen bir toplumuz. Yani keşke zaman daha geniş olsa da,  daha geniş geniş şeyler anlatabilsem. Buradaki gençlerimiz batıya heveslenme değil de, kendi vatandaşlarına, kendi ülkelerine sahip çıkacak fedakârlığı göstermeliler. Ve dürüst bir şekilde yetişmelerini istiyorum.

 

10. BU VATAN İÇİN CANINI VERMİŞ, TÜM ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE, SAYGIYLA ANIYORUZ. BÜTÜN ŞEHİTLERİMİZ VE FEDAKAR GAZİLERİMİZ ŞANLI TARİHİMİZİN EBEDİ KAHRAMANLARIDIR. VATAN SİZLERE MİNNETTAR! GELDİĞİNİZ İÇİN, BİZLERLE YAPTIĞINIZ RÖPORTAJ İÇİN, ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ, AYAĞINIZA SAĞLIK.


Çok teşekkür ediyorum. Bende Kaymakam Bey başta olmak üzere, diğer ekip arkadaşlarının hepsine, bize bu değeri verdikleri için, bu şansı verdikleri için, ayriyeten teşekkür ediyorum.

Editör: İbrahim UYSAL