Eğitim

NEVÜ Düşünce Tarihi Topluluğu’ndan "İslâm ve Batı İlişkileri Çerçevesinde Medeniyet Meselesi" Etkinliği

NEVÜ Düşünce Tarihi Topluluğu, Prof. Dr. Tahsin Görgün tarafından kaleme alınan "İslâm ve Batı  İlişkileri Çerçevesinde Medeniyet Meselesi" isimli eseri tahlil etti.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Düşünce Tarihi Topluluğu, Prof. Dr. Tahsin Görgün tarafından kaleme alınan "İslâm ve Batı  İlişkileri Çerçevesinde Medeniyet Meselesi" isimli eseri tahlil etti.

NEVÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Şimşek ve Öğr. Gör. Eyüp Can Ekinci'nin rehberliğinde uygarlık/civisilation kavramının 18. yüzyıldaki anlam boyutu ele alınırken  toplumdan ayrılma, yaşam  tarzı üretme, aristokratik yaşama  kültürü ile ilgili mefhumları üzerinde duruldu. Ayrıca Batı düşüncesinde kendi dışında kalan toplum ve kültürleri uygarlaştırma/civilise etme üzerinden geliştirilen emperyalist emeller tartışıldı. 

Tomas Hobbes'ın  söylemiyle "İnsan insanın kurdudur" ve Nesefî'nin üst söylemiyle "İnsan insanın yurdudur"  yaklaşımı üzerinden  batı  düşüncesinde ve İslâm düşüncesinde insan kavramının  değerlendirilme usulleri ve topluma tezahürleri  tartışıldı. “Medine” isminden türetilen  medeniyet  kavramının günümüzde metafizikleşen batı  uygarlığı, modernizm, kapitalizm ile özdeş düşünülüyor olması  nedeniyle, insanın maddî ve manevî olarak kendini gerçekleştirebildiği yer anlamına gelen  "Temeddün" kavramının kullanılmasının İslâm düşünce tarihi açısından daha isabetli olacağı vurgulandı.