Eğitim

NEVÜ Öğrencileri ‘Topada Yazıtları’nı İnceledi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Öğrencileri ‘Kapadokya Tarihi’ Dersi Kapsamında ‘Topada Yazıtları’nı İnceledi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi’nde verilen ve birçok fakülteden öğrencilerin seçmiş olduğu “Kapadokya Tarihi” isimli Ortak Seçmeli Ders (OSD) kapsamında ‘Topada Yazıtları’na gezi düzenlendi.

OSD-Kapadokya Tarihi Dersi bu hafta geç Hitit krallıklarından birisi olan ve Kapadokya bölgesinde bulunan ‘Tabal Krallığı’na ait ‘Topada Yazıtları’nda işlendi.  NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Arş. Gör. Dr. Hasan Tuncer sorumluluğunda yapılan derste, ‘Topada Yazıtları’ öğrencilere tanıtılarak, kendilerine Tabal Krallığı hakkında bilgiler verildi. 

Bu haftaki derslerini Kapadokya bölgesinin tarihi bir noktasında işleyen öğrenciler bir yandan Kapadokya bölgesi hakkında yeni bilgiler elde edinirken, diğer yandan bölgenin tarihi ve doğal zenginliklerini yerinde görüp inceleme fırsatı bulmuş oldu.

Tarihi Topada Yazıtı Hakkında

Nevşehir’in Acıgöl İlçesi’nin 3 km kuzeydoğusundaki Ağıllı Köyü  yakınlarında bulunan Topada Yazıtları, Luvi hiyeroglifi ile yazılmış olan 8 satırlık metni içermekte. Yaklaşık 5 metre yüksekliğinde kayalıklarla çevrili, alçak bir platonun doğu tarafında, dışarı doğru çıkık duran bir kayanın düzeltilmiş yüzeyi üzerine kazınmış yazıtın ilk satırı “Kahraman Büyük Kral Wasusarma, Kahraman Büyük Kral Tuwati’nin oğlu” diye başlıyor. Toplamda sekiz düşman kralla yapılan mücadeleler sonucunda elde edilen zaferin anlatıldığı Topada Yazıtları,  Tabal Kralı Wasusarma’nın askeri başarılarını ve özellikle Parzuta şehrine karşı yapılan mücadeleyi içermekte.