Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından ‘Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin ilk sayısı yayınlandı.

NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından ilk sayısı yayınlanan ‘Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin tanıtım toplantısı yapıldı. NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şahlan Öztürk, Prof. Dr. Mutluhan Akın ve Prof. Dr. Özlem Fındık, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Cansız, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı İsmail Köse, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Savaş Benli, Araştırmacı-Yazar Oğuz Özdem, Yazar Osman Aytekin, Yazar Bahadır Dedeoğlu, derginin yayın hayatına katılmasında emeği geçen, katkı sağlayan ve destek olan akademisyenler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin “Kapadokya Mirası” dergisi ile Nevşehir’in kent belleğini oluşturan kolektif hafızasındaki gelenek, görenek ve edimleri, uzak ve yakın geçmişinin somut ve somut olmayan mirasını, sanatını, turizmini, sosyolojisini konu alan entelektüel ve güncel yazıları paylaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Aktekin, “Bildiğiniz üzere üniversitemiz YÖK tarafından 12 Kasım 2021 tarihinde ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma projesine dâhil edildi. Bu çerçevede 2022-2026 yıllarını kapsayan ‘İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası’ hazırlayarak üniversitemiz İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün öncülüğünde söz konusu belgede yer alan 10 çerçeve proje ve 21 faaliyet üzerindeki çalışmalara tüm hızıyla devam etmekteyiz. Bu çerçevede ‘Kapadokya Mirası’ dergisi, Nevşehir’in kent belleğini oluşturan kolektif hafızasındaki gelenek, görenek ve edimleri, uzak ve yakın geçmişinin somut ve somut olmayan mirasını, sanatını, turizmini, sosyolojisini konu alan entelektüel ve güncel yazıları paylaşmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca Nevşehir, ‘Kapadokya Mirası’ dergisiyle değerlerinin dile getirildiği bir kent dergisine de kavuşmuş oldu” dedi.

Aktekin konuşmasının devamında “Bizim ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma projesine dâhil edilen üniversite olarak amacımız, bölgenin kültürel mirasını oluşturan maddi ve manevi değerlerin, önce milli kültürümüzün ardından da evrensel medeniyetin bir parçası olarak yerlerinin ve kıymetlerinin tespiti ve teslimidir. Bu amaç doğrultusunda üniversitemizin öncülüğünde şehrin ve bölgenin yerel ve entelektüel figürleri bir arada çalışacak ve yerelden evrensele bir kültür köprüsü oluşturulacak. Böylece Kapadokya’nın bir parçası olan Nevşehir’in mirasının korunması ve yeni kuşakların belleklerinde bu mirasın yeniden inşasını ‘Üniversite’ ve ‘Kent’ iş birliğinde gerçekleştirmek” diye konuştu.

Yılda İki Kez Yayınlanacak

‘Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin yılda iki kez yayınlanacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, derginin her sayıda farklı dosya konularını ele alınacağını belirterek “İlk sayısı çıkan dergimizde Doç. Dr. Turan Açık, Damat İbrahim Paşa'nın hayatını, Osmanlı bürokrasisi içerisinde yükselişini ve çeşitli alanlardaki faaliyetlerini Osmanlı modernleşmesi bağlamında ele almakta. Doç. Dr. Ayşe Budak, bugün Kurşunlu Cami olarak bilinen, Nevşehir'in kuruluşunun önemli bir aşamasını teşkil eden ve Lale Devri'nin de mümtaz eserlerinden biri olan Damat İbrahim Paşa Camii'ni sanat tarihi zaviyesinden okuyuculara aktarmaktadır. Öğretmen ve yazar Mehmet Ali Talayhan ise Damat İbrahim Paşa’nın sanat ve sanatçıya yaklaşım tarzı, hamisi olduğu sanatçıları ve sanat eserlerini konu alan yazıyla dosyamıza katkı verdi.  Dosya konusu dışındaki yazılarda ise Doç. Dr. Nilüfer Peker, bizleri biraz daha eskiye götürerek Kapadokya'nın görünür mirası olarak Bizans'ın izlerini sürdüğü incelikli çalışmasında bölgenin somut kültürel mirasından bir örnek sunmakta. Arş. Gör. Görevlisi Güllü Işık da bölge tarihinin odak noktalarından ve temel dinamiklerinden biri olan Hacı Bektaşi Veli'nin hayatı, eserleri ve dergâhı hakkında bilgiler aktarmakta. Araştırmacı-yazar Oğuz Özdem, konunun önde gelen uzmanlarından biri olarak bölgenin sosyolojik açıdan önemli bir rengini teşkil eden Karamanlı Ortodoks Türklerinin toplumsal hayatından kesitlere yer verdiği yazısıyla bizlere bölgenin farklı bir yüzünü göstermekte. Yazar Osman Aytekin, kaleme aldığı tarihi ve demografik çalışmasında Osmanlı Devleti'nin Kıbrıs'ı fethetmesinden sonra adaya gerçekleşen göçler kapsamında Nevşehir'den Kıbrıs'a giden muhacirleri, konu edinmekte. Doç. Dr. Faruk Güçlü, Nevşehir'in yetiştirdiği önemli sanatçıların başında gelen Ürgüplü Refik Başaran'ın hayatı ve eserlerinden bir kesiti ortaya koyarken emekli öğretmen ve yazar Bahadır Dedeoğlu ise bizleri yaklaşık yarım asır öncesinde Nevşehir çocuklarının yaşamlarına, eğitimlerine ve oyunlarına doğru bir yolculuğa çıkarmakta” dedi.

Kapadokya’nın Kültürel Mirasına Çok Değerli Katkılar Sunacak

NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğü öncülüğünde NEVÜ akademisyenleri ile Nevşehir ve Kapadokya Bölgesi’nin ileri gelen araştırmacı-yazarlarının eserlerinin yer aldığı ‘Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi'nin yayın hayatına başlamasından duyduğu mutluluğu dile getiren NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “İhtisaslaşma Koordinatörlüğümüz öncülüğünde yayın hayatına başlayan ve Kapadokya’nın kültürel mirasına çok değerli katkılar sunacak olan ‘Kapadokya Mirası’ Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi de NEVÜ Strateji ve Yol Haritası 2023’ün önemli bileşenlerinden biri olacak.

‘Kapadokya Mirası’ Kültürel Bellek Dergisi’nin ortaya çıkmasında yayın fikrini ve çok boyutlu desteklerini ortaya koyan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri ile Nevşehir’imizin ve Bölgemizin değerli araştırmacı-yazarları her türlü teşekkürü hak ediyor. Ben bu vesileyle şahsım ve üniversitem adına bir kez daha Kapadokya Mirası Dergisi'nin yayın hayatına katılmasında emeği geçen, katkı sağlayan, destek olan herkese şükranlarımı sunarken dergimizin üniversitemiz, Nevşehir’imiz ve Kapadokya’mız başta olmak üzere bilim ve kültür camiasına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’ne https://dosyalar.nevsehir.edu.tr/235bf0336239871e76e2a71d75621c5f/kapadokya-miras_dergi-1.pdf Adresinden Ulaşabilirsiniz